• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dakić

15.06.2020

14:17

VUČIĆU BRANE DA BUDE VUČIĆ! Olivera Zekić za Informer: ĐILAS PRETIO ČLANOVIMA REM!

Politika

VUČIĆU BRANE DA BUDE VUČIĆ! Olivera Zekić za Informer: ĐILAS PRETIO ČLANOVIMA REM!

Podeli vest

Postoji histerija u delu javnosti koja se samo zalaže za "zabrani i uništi"! Funkcioneri DS su falsifikovali izveštaje da bi delovalo da su svi bili ravnopravno medijski zastupljeni

U delu javnosti vlada histerija u kojoj pojedinci pokušavaju da Vučiću zabrane da bude Vučić, a neki članovi REM podnose raport opozicionim političarima. Davno je prošlo vreme kada su funkcioneri DS upadali nogom u REM i falsifikovali izveštaje, a Dragan Đilas pretio našim članovima jer mu se nije dopalo kako rade.

Ovo u intervjuu za Informer kaže Olivera Zekić, članica Saveta REM, koja tvrdi da za Đilasov ispad i pretnje ima najmanje deset svedoka.

* Ovu kampanju obeležili su zahtevi za zabranu spotova SNS, a pojedinci su čak tražili da se zabrane svi spotovi u kojima se Vučić pojavljuje...

- Naš posao u REM nije da brinemo o tome kako se ko oseća, nego da sprovodimo zakon prema svima. Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, lice koje je izabrano na neposrednim izborima, kao što je predsednik Srbije, izuzeto je iz funkcionerske kampanje i ima puno pravo da se pojavljuje u spotovima. Ne vidim šta je ovde sukob interesa. Vidim histeriju koja vlada u tom nevladinom sektoru koji se jedino zalaže za "zabrani i uništi" i jednu stranu koja se svesrdno trudi da dokaže da je druga strana strašna, da je predstavi kao čudovište. U toj histeriji sve je moguće. Od kokošaka koje duvaju, do Vučića koji ne sme da bude Vučić.

* Zašto je pojavljivanje dece u kampanji bilo dozvoljeno Tadiću, Čedi, Đilasu, a nije SNS?

- Po pravilniku, koji je usvojen 2015, sporni spot sa devojčicom ne može da se emituje. Ništa ni više ni manje od toga. I ova odluka pokazuje da nije na REM da bude subjekt izbora, da odlučuje o tome ko će na njima da pobedi, što deo političke i javne scene, pre svega oko SZS, uporno od nas traži. Naše je da pratimo kako se elektronski mediji ponašaju. Odluku o zabrani smo, da vas podsetim, doneli na osnovu prijave direktora TV N1 iz Luksemburga.

* Zar nije neuobičajeno da zahtev za zabranu spota iz Srbije bude podnet iz Luksemburga, kao i da N1, koja je tražila zabranu, prethodno spot emituje 11 puta i za to uzme novac?

- To je malo više nego licemerno. Koliko vidim, oni i dalje emituju spotove SNS, što pokazuje da je novac najbolji mogući motiv u ovom slučaju.

Foto: Zoran Sinko

* Svakodnevno slušamo priče o cenzuri i medijskom mraku. A onda imate situaciju da članovi SNS gostuju na N1, a da Jeremić, Obradović i Trifunović odbijaju odlazak na Pink?

- Ta kakofonija jeste izraz nečije frustracije. Oni kojima je jasno da ne mogu da pobede - koji po mom privatnom mišljenju, ne kao članice REM, upravo zbog toga i neće da idu na izbore - pribegavaju godinama istom triku. Dižu galamu, često su nasilni, nadajući se da će neko da reaguje, pa da ispadnu žrtve. Na njihovu žalost, to se ne dešava, zbog čega je frustracija sve jača.

Opozicija bi da uređuje medije u Srbiji

* Trpite li danas pritiske bilo koje političke grupacije na REM?

- Nikada niko iz vladajuće koalicije nije dolazio, zvao, ili na bilo koji drugi način pokušavao da utiče na rad REM. Upravo suprotno, to sve vreme rade predstavnici dela opozicije, oni iz SZS, pokazujući kako su i dalje opterećeni idejom da baš oni treba da uređuju javni prostor. Ta deluzija je opasna, i za demokratiju, i za njih, jer dok ne shvate da se vlast niti dobija niti gubi zahvaljući medijima, neće uspeti da naprave nijedan korak napred. 

* Rekli ste da su pojedini funkcioneri dolazili u REM, menjali, cepali izveštaje... Na koga mislite?

- To se dešavalo u vreme vladavine Borisa Tadića, kada nisam bila u REM. Ovde su funkcioneri DS ulazili kao u svoju kuću, upodobljavali izveštaje da bi delovalo da su svi bili ravnopravno medijski zastupljeni. Dok je bio gradonačelnik, Đilas je ovde upadao nogom o vrata, pretio članovima REM, o čemu mi je posvedočilo deset različitih izvora iz tog vremena. Mislim da je to nešto o čemu, više od mene, treba da govore bivši članovi REM, pogotovo oni koji danas kukaju na nedostatak sloboda.

* Postoji predstava da SNS ima povlašćeni medijski tretman, ali pojedini izveštaji REM pokazuju da je SZS bio medijski zastupljeniji?

- Numerička merenja su pokazala da se pojavljivanje opozicionih blokova drastično razlikovalo u odnosu na pominjanje vladajuće stranke i tu nema nikakvog fingiranja. Brojevi su egzaktni. Našom javnošću dugo je upravljala grupa bliska bivšem režimu, koja ga je podržavala i kada je totalitarno vladao medijskom scenom, hapseći novinare, zabranjujući listove, kontrolišući bukvalno sve televizije. Mnogo je danas više prostora za drugačije mišljenje, drugu opciju, ali i mnogo je veća kuknjava onih koji do juče nisu kukali ni na šta, toliko dobro im je bilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Asomakum Jovanjičić

pre 3 godine

Oljica odlično izgleda s obzirom da su je kao šesnaestogodišnjakinju iznosili iz kafića "mrtvu pijanu". Misli, spolja lepo izgleda.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija