• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

17.06.2020

15:21

POPOVIĆ otvorio regionalni inovacioni startap centar u Priboju!

Politika

POPOVIĆ otvorio regionalni inovacioni startap centar u Priboju!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je svečano Regionalni inovacioni startap centar u Priboju.

 

- Priboj je grad sa jakom inženjerskom kulturom koja je nasleđe auto giganta FAP-a. Ovde imamo i jednu od najboljih mašinsko-elektrotehničkih srednjih škola u Srbiji sa izvrsnim mladim robotičarima. Sa ovim startap centrom, mladi inovatori iz Priboja, dobili su najbolje uslove da ovde razvijaju svoje inženjerske i preduzetničke potencijale - rekao je Popović.

On je ukazao da će mladi inovatori u ovom startap centru, pored najsavremenije opreme i kreativno uređenog prostora po svetskim standardima, imati i najsnažniju mentorsku podršku.

- Mladi će ovde imati stalne obuke iz marketinga, preduzetništva, razvoja proizvoda i usluga, ali takođe i pravnu i knjigovodstvenu podršku kako da lako i brzo otvore svoje startap kompanije. Naš cilj je da što više startap kompanija bude otvoreno i registrovano u Priboju i da one zapošljavaju što više mladih. Želimo da mladi ostaju u Priboju i da se vraćaju u Priboj znajući da ovde imaju uslove za rad i napredovanje - rekao je Popović. 

Foto: mbpi.gov.rs

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović, izjavio je da je strategija ove opštine da pobeđuje znanjem.

- Priboj je grad okrenut mladima i privredi. Imamo slobodnu zonu sa kompanijama, idemo u pravcu dualnog obrazovanja, imamo podršku za školovanje inženjera u slobodnoj zoni. Želimo da pružimo šansu mladim ljudima da svojim inovacijama i energijom pokrenu Priboj - rekao je Rvović.

Foto: mbpi.gov.rs

Jedan od stanara Inovacionog startap centra je Valentina Toković, mlada profesorka informatike i predsednik Planinarskog kluba Ljeskovac iz Priboja. Ona planira da u Startap centru osnuje svoju startap kompaniju koja će povezati IT tehnologije i planinarenje.

- Razvila sam ideju kako da se koriste kju-ar kodovi, razne vrste digitalnih "trekova" i elektronskih topografskih mapa prilikom planinarenja. To su inovacije u toj oblasti za koje mislim da mogu da imaju komercijalnu vrednost na tržištu - istakla je ova mlada startaperka.

Foto: mbpi.gov.rs

Projekat otvaranja Regionalnog inovacionog startap centra realizovali su Opština Priboj i "Industrijski parkovi" iz Priboja, uz finansijsku podršku Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona dinara, a za rad startap kompanija predviđen je na prostoru od  579 kvadrata u samom centru grada.

Na osnovu Programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih startap centara, Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj otvorio je deset Regionalnih inovacionih startap centara, takozvanih "mini" naučno-tehnoloških parkova, i to u Priboju, Užicu, Čačku, Pirotu, Zrenjaninu, Valjevu, Gornjem Milanovcu, Kruševcu, Subotici i Staroj Pazovi. Planirano je otvaranje još četiri centra u Arilju, Svilajnacu, Kragujevcu i Zubinom Potoku na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija