• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.06.2020

19:50

IDEMO UOČI VIDOVDANA, A TADA SE... Vučić o odlasku u Vašington: RAZGOVORI O KOSOVU SU KAO IGRA ŠAHA! KOMPROMIS DA, ALI PRIZNANJE NEĆETE DA VIDITE!

Politika

IDEMO UOČI VIDOVDANA, A TADA SE... Vučić o odlasku u Vašington: RAZGOVORI O KOSOVU SU KAO IGRA ŠAHA! KOMPROMIS DA, ALI PRIZNANJE NEĆETE DA VIDITE!

Podeli vest

Priznanje Kosova i priznanje članstva u UN nećete da vidite, a videćemo o čemu ćemo da razgovaramo 27. juna u Vašingtonu, rekao je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić povodom najava Hašima Tačija o čemu će se razgovarati u Beloj kući, uz opasku da su razgovori oko Kosova kao igra šaha u kojem on ne želi da pokaže da smo protiv razgovora, i ne želi da se ponašamo kao Hoti i Tači

Vučić je, u emisiji „Pravi ugao" RTV, upitan kada će građani znati koji su principi o kojima govori, pošto su Avdulah Hoti i Hašim Tači govorili o svojim zahtevima, rekao da Tači i Hoti ponavljaju ono što su principi SAD i Nemačke, a to je nezavisno Kosovo.

- To su govorili i 2013. pred Briselski sporazum, i posle toga. Svake godine po 100.000 to ponavljaju. Ja ništa nisam govorio. Samo sam radio sve što mogu za naš narod na KiM. Uglavnom smo ćutali i pobeđivali ekonomski i ojačavali naše sredine na KiM - podvukao je Vučić.

Idemo dobre vere u razgovore, spremni na kompromis, poručio je, jer je, kaže, od ključnog značaja da niko ne može da kaže da Srbija odbija razgovor, ali i spremni da kažemo šta smo odbili, rekao je Vučić i dodao da ne zna da li Tači obmnajuje javnost, ali da je njegov odgovor da se ne nadaju da će Srbija da prizna Kosovo.

- Idemo uoči Vidovdana, a tada se najbolje vidi - rekao je Vučić i dodao da će njegov princip ili crvena linija biti zastita nacionalnih interesa i da je spreman da plati najvisu političku cenu za interese Srbije.

- Poraza Srbije neće biti iako budem lično ja poražen. Za mene je važno da Srbija ne doživi poraz iz 2010. godine - poručio je Vučić.

(FOTO/VIDEO) RAZMENILI POKLONE! Lavrov poklonio Dačiću mikrofon, a dobio SPECIJALNU GITARU OD SPECIJALNOG DRVETA

 



Kaže i da će o svemu upoznati građane Srbije.

Što se razgraničenja tiče kaže da to nije na stolu, kao i da ne zna šta će biti na stolu, jer sa nama niko ne govori, a Lajčak tek u ponedeljak dolazi u Beograd.

Kazao je da Srbiju isputuju stalno o tome što radimo po pitanju Kosova.

Briselskim sporazumom iz 2013. godine dobili smo sedam-osam godina mira, sedam godina mirnijeg i bezbednijeg života na KiM, mogućnost da uložimo ogroman novac u zdravstvo, školstvo... na Kosmetu, koje držimo pod kontrolom, iako Rezolucijom SB UN 1244 to sve spada u paralelne strukture, rekao je Vučić.

Foto: printscreen RTV



Na pitanje zašto onda kaže da dolazi najteži period, Vučić je rekao da je do sada kupljeno vreme, tokom kojeg je Srbija ekonomski, od patuljka, prerasla u najbrže rastuću ekonomiju u jugoistočnoj Evropi, rešavala svakodnevne probleme građana na KiM, ali da su sada neke druge okolnosti.

U tom smislu, ukazao je da sada postoji velika nervoza u svetu, te da je došlo do sukoba unutar zapadne hemisfere, dok se velike sile svađaju između sebe ko će da rešava te probleme, pa je naše da vidimo "kako da izađemo čitavi iz situacije dok se slonovi svađaju".

- Uz to, postoji nervoza Albanaca, koji žele da stvari stave pod svoju kontrolu. Treće, ako neko želi da se EU proširi, želeće da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sta ta tri razloga moramo imati u vidu - naveo je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug



Na opasku da je danas, tokom obraćanja medijima sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, rekao da nema rešenja bez Rusije, Vučić je rekao da je tokom tog razgovora vodio politiku da je Srbija na putu EU, što Rusija podržava, kao što podržava dijalog pod patronatom EU, što proizilazi iz odluke UN.

- Mali smo mi da odbijemo razgovor sa Amerikancima. Ali, mi sad naravno koristimo sve što imamo u rukama. A, malo toga je u našim rukama, ali ćemo pokušati da, ne tako velike i snažne šape, napunimo argumentima i prijateljskom podrškom što je moguće više - rekao je Vučić.

Podseća da je izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel najavio razgovre o ekonomiji, a ne o onome što govori Tači i napominje i da od Amerikanaca nije još čuo šta će biti na dnevnom redu sastanka, ali da očekuje da se to sazna pre odlaska.

(FOTO) SRPSKA VINA I TABAKERA, ZA DRAGOG PRIJATELJA! Vučić i Lavrov razmenili poklone!

 



Rekao je i da će Srbija doneti odluku ko će je tamo pedstavljati kada se bude znao sastav Albanske delegacije.

Vučić je podsetio da je danas čuo i neke ocene od ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova koje nase sluzbe nisu imale do sada, i da je utoliko njegova zabrinutost veća.

Foto: Tanjug



Upitan da li je nešto znao o susretu u Vašingtonu i da li je o tome trebalo da obavesti građane, Vučić je rekao da nije znao unapred ni ono što je Ričard Grenel objavio na tviteru o datumu sastanka i uzdržavanju obe strane i odbacio primedbu da nije hteo da položi račune građanima ili da se nešto iza brda valja.

- Mi smo tražili da ako neko želi da privremeno zastane sa otpiznavanjem da onda i Albanci moraju da odustanu od zahteva za priznavanjem u međunarodnim organizacija - naveo je on.

Znamo koliko teškog posla imamo i u kako teskoj situaciji je narod na KiM, rekao je, rekao je Vučih, dodajući da znamo i pod kakvim pritiscima cemo biti i do cega ce da dođe.

- Nase je da polako stvari vratimo za sto i da se borimo za nase interese - istakao je Vučić.

Povodom obećanja koja je dao prilikom dolaska na vlast, kaže da je iučinjeno ono što se moglo, da je Briselski sporazum sačuvao Srbe na Kim, kao i omogući da srpski policajci budu na severu.

- Danas Srbi na KIM znaju sta mi radimo i na najbolji nacin pokazuju kome veruju - kaže Vučić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ZORAN

pre 3 godine

NA VIDOVDAN NE TREBA NI RAZGOVARATI NI PREGOVARATI.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija