• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.06.2020

00:11

POČELA PREDIZBORNA TIŠINA! Kraj kampanje, stranke "na odmoru" do nedelje u 20 sati!

Politika

POČELA PREDIZBORNA TIŠINA! Kraj kampanje, stranke "na odmoru" do nedelje u 20 sati!

Podeli vest

Predizborna tišina, uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna, u 20 sati

To znači da izborne liste, ukupno 21 sa zbirne liste Republičke izborne komisije (RIK), tokom izborne tišine neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Za vreme predizborne tišine, u nedelju u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

Foto: Tanjug

Koordinatori RIK-a u četvrtak su preuzeli sav izborni materijal u sedištu "Službenog glasnika" koji je uz pratnju policije predat radnim telima. Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Izbore će pratiti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista.


Prva na glasačkom listiću je lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu", pod rednim brojem dva je "Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma", a zatim slede, "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Savez vojvodanskih Mađara - Ištvan Pastor", "Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju".

Za njima će pred biračima biti liste "Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković", "Ujedinjena demokratska Srbija", "Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca", "Metla 2020".

Deseti na glasačkom listiću naći će se "Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija", zatim sledi "SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin", "Milica Đurdević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici".

Slede liste "Narodni blok - Velimir Ilić - general Momir Stojanović", "Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana", "Suverenisti", "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina", "Grupa građana: 1 od 5 miliona", "Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka", "Čedomir Jovanović - Koalicija za mir", "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Pokret Levijatan - Živim za Srbiju".


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija