• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

22.06.2020

23:45

AUSTRIJSKI KANCELAR O PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE! Kurc: Nisam protiv PODELE KOSOVA!

Politika

AUSTRIJSKI KANCELAR O PREGOVORIMA BEOGRADA I PRIŠTINE! Kurc: Nisam protiv PODELE KOSOVA!

Podeli vest

Ako se obe strane slože, ne možemo ih sprečiti da pokrenu sva pitanja koja smatraju da su važna, naš pristup je tu uvek bio pragmatičan, poručio Sebastijan Kurc

Ako se predstavnici Beograda i Prištine slože, niko iz Evrope i sveta ne može ih sprečiti da sednu za sto i u dijalogu pokrenu sva pitanja koja smatraju važnim, pa i eventualnu promenu granica.
 

To je poruka austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koji kaže da je pristup zvaničnog Beča uvek bio pragmatičan. Prema njegovim rečima, svi moraju učiniti sve što je moguće kako bi olakšali sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi trebalo da ima pozitivan efekat i na čitav region.
 

Napredak u narednim mesecima

Sve zavisi od dve strane u dijalogu. Nadam se da će dalji napredak biti postignut u narednim mesecima
Sebastijan Kurc, austrijski kancelar

 


Nema ometanja
Austrijski kancelar, upitan za predlog rešenja kosovskog problema koji uključuje promenu granica, odgovorio je da ne treba ometati ono oko čega se dve strane slože.
- Naš pristup je uvek bio pragmatičan. Ako se obe strane slože, mi ne možemo biti ti koji će ih sprečiti da sednu za sto i pokrenu sva pitanja koja smatraju važnim. Moramo učiniti sve što je moguće kako bismo olakšali sveobuhvatni sporazum Beograda i Prištine, koji bi imao pozitivan uticaj na region u celini - rekao je Kurc u intervjuu za prištinski "Telegrafi".

Realno sagledava stvari

Kurc na mnogo bolji način sagledava balkansku zbilju nego što rade mnogi eksperti i analitičari EU
Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost

 


Kurc dodaje da pregovori Beograda i Prištine u potpunosti zavise od dve strane u dijalogu i da je angažman SAD u procesu pozitivan kao dobar način da se reši sukob koji obe strane toliko dugo drži kao taoce.
- Ipak, bilo koje rešenje u potpunosti zavisi od dve strane u dijalogu. Nadam se da će dalji napredak biti postignut u narednim mesecima. Kao što vidite, svi se slažemo da nam treba pomak. Specijalni predstavnik EU Lajčak uživa našu punu podršku. Lajčak je diplomata sa izuzetnim iskustvom - objasnio je austrijski kancelar.


Milisav Paić iz Srpskog spoljnopolitičkog kruga, komentarišući ove navode, kaže da je izjava austrijskog kancelara bliža pozicijama Vašingtona nego Berlina.
- Nedavno je nemačka kancelarka Angela Merkel ponovila kategoričan stav protiv bilo kakvog menjanja "granica", sad od Kurca čujemo drugačiju poruku. To pokazuje da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nema jasnu platformu za nastavak dijaloga, što unapred ne daje nade za postizanje konačnog rešenja... Za Srbiju u dijalogu sa Prištinom uporišna tačka mora biti Rezolucija 1244, kako je istaknuto prilikom prošlonedeljne posete Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova - naglašava Paić.


Konstruktivan stav
Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je stav zvaničnog Beča već duže vreme umereno konstruktivan.
- Mislim da kancelar Sebastijan Kurc na mnogo bolji način sagledava balkansku zbilju nego što rade mnogi eksperti i analitičari širom Evropske unije. Ipak, u ovom momentu ne deluje da je iko na Zapadu zaista iskreno spreman da do kraja izađe u susret minimumu srpskih nacionalnih interesa - zaključuje Rajić.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jebac

pre 3 godine

A sta tebe ko pita mater ti jebem balavu usranu, i tebi i tvojoj fasističkoj državi!!!! Ko ste vi da krčmite tuđe seme vam fašističko, lopovsko, pljačkaško , lešinarsko!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija