• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.07.2020

09:37

HOTI JE ZA VUČIĆA POLITIČKI PATULJAK! Britanski novinar Tim Džuda: Predsednik Srbije nema adekvatnog sagovornika u Prištini!

Politika

HOTI JE ZA VUČIĆA POLITIČKI PATULJAK! Britanski novinar Tim Džuda: Predsednik Srbije nema adekvatnog sagovornika u Prištini!

Podeli vest

Ako optužnica protiv predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija bude potvrđena i on podnese ostavku, kao što je najavio, dijalog Beograda i Prištine će biti oslabljen, jer dve strane nemaju jednako snažne pregovarače, smatra Tim Džuda, novinar britanskog "Ekonomista" i stručnjak za Balkan

 

- Gospodin Vučić, koji je nedavno dobio potvrdu svoje političke snage, trenutno nema jednakog partnera sa kojim može da razgovara. Pretpostavljam da gospodin Tači neće voditi dijalog, ali nije kredibilno da gospodin Vučić pregovara sa gospodinom Hotijem, premijerom. Treba sa obe strane da imate ljude istog ranga i statusa - rekao je Džuda za Glas Amerike.

- Imate gospodina Vučića i, bez želje da uvredim gospodina Hotija, on je u poređenju sa Vučićem politički patuljak - dodao je.

Džuda je rekao i da je malo verovatno da se sastanak koji je otkazan u Vašingtonu na kraju održi, jer je situacija sa Tačijem neizvesna, a predsednički izbori u Americi su sve bliže.

Džuda veruje i da će optužnica protiv Hašima Tačija za ratne zločine, o kojoj treba da odluče Specijalizovana veća na Kosovu, biti potvrđena.

- Mislim da hoće, jer se na tome radi već 20 godina. Mislim da tužilac ne bi ni podigao optužnicu da nije prilično siguran da će biti potvrđena... - kazao je Džuda.

On dodaje i da nije jasno kakvu će gospodin Tači podršku imati u Evropi, sa izuzetkom albanskog premijera.

- Da li će i kancelarka Merkel i predsednik Makron želeti da budu viđeni s njim, da se sa njim rukuju? Ako ne bude mogao da ide u Pariz, onda imamo problem - rekao je Džuda, napominjući "da misli da ovaj problem još nije rešen ni u Parizu, ni u Berlinu, Prištini ili Beogradu".

Govoreći o trenutku podizanja optužnice protiv Tačija, Džuda je rekao da je Specijalni sud za zločine OVK "hermetički zatvoren od samog početka, kada je reč o dobijanju informacija".

- Moj osećaj je, ali i to je spekulacija, da je tužilac dobio informaciju o tome da bi, ukoliko se sastanak održi u Vašingtonu, gospodin Tači mogao da traži imunitet ili da traži da se delovanje suda nekako umanji. Meni to deluje kao najlogičnije objašnjenje - da se tužilac odlučio na potez bez presedana, kako bi sprečio da se nešto dogodi u Vašingtonu - rekao je.

Tim Džuda kaže da vreme dok je dijalog u blokadi treba iskoristiti da se obe strane pritisnu i primene ono što je već dogovoreno, a do sada nije sprovedeno.

Na pitanje VOA, ko treba da pritiska vlade, EU ili SAD, Džuda je odgovorio da je prvenstveno mislio na Miroslava Lajčaka, a onda i Pariz i Berlin ako žele.

- Mislim da Americi vreme ističe. Gospodin Ričard Grenel je, čini mi se, predložio da ponovo ugovori sastanak. Ali, imamo problem, jer nemamo jednako snažne pregovarače sa obe strane. Možda grešim, ali predosećam da će taj američki pokušaj na kraju da propadne, jer će Bela kuća izgubiti interesovanje zbog izborne kampanje koja je u toku - rekao je Džuda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 3 godine

Jedna mala, ali bitna korencija. Svi su u Prištini patuljci, da iza sebe nemaju SAD i deo EU. Nije Tači i njegovi satrapi iz UČK pobedio VJ, nego najveća sila tog vremena NATO i to bez odobrenja SB UN i time se još zapad i hvali. Napasti malu zemlju je najblaže rečeno SARAMOTA zapada! Naravno time ne aboliram zločine, koji su vršeni od strane pojedinaca i to treba najstrožije kazniti a ne "opravdavati" time, da su i Albanci vršili zločine.

aco

pre 3 godine

Bice oslobodjen kao i haradinaj.Samo se sudi srbimai koji su krivi ili ne oni ih osude.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija