• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

03.07.2020

20:03

OBAVEZNO PROČITAJTE! IZMENE RUSKOG USTAVA I PARALELE VUČIĆ-PUTIN! Autorski tekst Nebojše Bakareca!

Politika

OBAVEZNO PROČITAJTE! IZMENE RUSKOG USTAVA I PARALELE VUČIĆ-PUTIN! Autorski tekst Nebojše Bakareca!

Podeli vest

Vladimir Putin je u januaru 2020. godine predložio Državnoj dumi niz izmena u osnovni zakon zemlje - Ustav, koji će ovaj dokument učiniti usklađenijim sa savremenim potrebama, navodi u svom autorskom tekstu Nebojša Bakarec, tekst vam prenosimo u celosti:

Državna duma Rusije je usvojila predlog zakona koji je dao Putin. Predlog je odobrio Savet Federacije. Nakon toga ruski predsednik potpisao je ukaz kojim se nalaže da glasanje o izmenama Ustava. Za izmene u Ustavu Rusije glasalo je 77,92 odsto državljana Rusije, dok je protiv bilo 21,3 odsto građana. Ukupna izlaznost je bila 65 odsto ukupnog glasačkog tela.

Ustavne promene omogućavaju stabilnost Rusije najmanje do 2036. do kada mogu trajati Putinovi mandati. Ustavne promene su osavremenile Ustav i istovremeno ga bolje upodobile ruskoj tradiciji i istoriji.

Setimo se da je Putin, tokom svoje vlasti regulisao pitanje toksičnog dejstva NVO koje rade protiv Rusije, da je rešio problem toksičnog delovanja stranih i domaćih medija koji rade protiv Rusije, da uspešno rešava ruske probleme sa natalitetom, da je oligarhe stavio pod kontrolu. U svemu ovome vidimo potpune paralele između delanja Vučića i Putina. Uz to u Državnoj dumi Ruske Federacije je 2013. godine, donet „Savezni zakon o zaštiti dece od informacija štetnih po njihovo zdravlje i razvoj - u cilju zaštite dece od informacija koje promovišu poricanje tradicionalnih porodičnih vrednosti". Taj Zakon govori i o tome da su Porodica, roditeljstvo i potomstvo (deca, majka, otac) tradicionalne, neprevaziđene i plemenite vrednosti koje obezbeđuju zdravo društvo, demografsku vitalnost naroda, koje, pokazuju poštovanje prema predačkom nasleđu, i omogućavaju zdravu i neometanu smenu generacija u Rusiji. Zbog toga porodica, roditelji i potomstvo zahtevaju posebnu zaštitu od strane države. Društvo je dužno da štiti legitimne interese maloletnika kao važnu društvenu vrednost. Jedan od osnovnih ciljeva je da mladi naraštaji budu zaštićeni od činilaca koji negativno utiču na njihov fizički, intelektualni, mentalni, duhovni i moralni razvoj. Bilo bi korisno da i Srbija donese jedan ovako plemenit zakon.

Najvažniji amandmani koje je predložio Putin su indeksiranje penzija - visina penzije usklađivaće se sa promenama cena roba i usluga, pitanje minimalne cene rada - minimalna cena rada neće biti biti manja od realne minimalne zarade, zaštita institucije braka kao zajednice muškarca i žene, ustavna legitimnost vere u Boga u skladu sa predačkim nasleđem.

Кoji su to važni amandmani na Ustav koje je predložio predsednik Rusije?

- Zabranjuju se bilo kakvi potezi koji se tiču eksproprijacije ruske teritorije.

- Štiti se „istorijska istina" o Velikom patriotskom ratu (1941-1945) i zabranjuje umanjivanje dela onih koji su se u njemu borili.

- Štiti se institucija braka kao zajednice muškarca i žene.

- Visokim zvaničnicima zabranjeno je da poseduju pasoše drugih država, da imaju bankovne račune u inostranstvu ili da imaju prijavljena prebivališta u drugim zemljama.

- Pominje se i ruska vera u Boga, koju su u nasleđe ostavili preci.

- Visina penzije usklađivaće se sa promenama cena roba i usluga, a minimalna cena rada neće biti biti manja od realne minimalne zarade.

- Državni savet će „određivati smer u kojem će ići ruska domaća i strana politika, kao i koji su društveno-privredni prioriteti".

- Jedna osoba može da provede najviše dva mandata na predsedničkoj funkciji (umesto
kao do sada „dva uzastopna mandata).

- U slučaju da se osoba već nalazi na predsedničkoj funkciji, prethodni i aktuelni mandat se ne računaju. Tako bi se u Putinovom slučaju „poništili" dosadašanji mandati.

Prema podacima iz Državne dume - amandmani na Ustav uključuju i:

1. Poboljšanje regulacije nekih pitanja organizacije javne vlasti.
Reč je o proširivanju ovlašćenja Savezne skupštine i utvrđivanju ovlašćenja predsednika.

2. Podnošenje nacrta zakona o izmenama i dopunama Ustava o glasanju.

3. Garanciju da minimalna zarada ne sme da bude niža od granice siromaštva.

4. Redovno indeksiranje penzija.

5. Formiranje Državnog saveta čiji status i ulogu će odrediti drugi državni organi.

6. Imenovanje premijera i članova Vlade nakon odobrenja Državne dume (predsednik Vlade i ministri mogu biti Rusi stariji od 30 godina koji nemaju drugo državljanstvo ili dozvolu za boravak).

7. Predsednik može postati državljanin Rusije koji je napunio 35 godina i boravio u zemlji najmanje 25 godina bez stranog državljanstva.

8. Zabranu na to da ista osoba predsedava više od dva mandata.

9. Imenovanje predsednika Ustavnog i Vrhovnog suda, kao i njihovih zamenika i sudija, na predlog predsednika Savetu Federacije.

10. Proširenje ovlašćenja Ustavnog suda (Ustavni sud na zahtev predsednika proverava ustavnost zakona, pre nego što ih predsednik potpiše).

11. Imenovanje i razrešenje generalnog tužioca i njegovih zamenika na predlog predsednika.

12. Izbor poslanika Državne dume za građane koji su napunili 21 godinu i nemaju strano državljanstvo ili dozvolu boravka.

Uključivanje uputstava o veri u Boga u Ustav Rusije ne znači da Rusija odustaje od svetovnog karaktera i ne dovodi građane u neravnopravan položaj, utvrdio je Ustavni sud Rusije.

„Uključivanje uputstava o veri u Boga u tekst Ustava Rusije, koja su ruskom narodu ostavili preci, ne znači odustajanje od svetovnog karaktera Rusije, niti od slobode savesti, budući da nije povezano s konfesionalnom pripadnošću, ne ukazuje na to da su određena verska ubeđenja obavezna u Rusiji, ne dovodi ruske građane u neravnopravan položaj u zavisnosti od postojanja takve vere i njenog konrektnog cilja“, navodi se u zaključku Ustavnog suda Rusije. Ističe se da uključivanje ove odredbe u tekst Ustava ima za cilj da naglasi da je prilikom sprovođenja državne politike neophodno uzeti u obzir i istorijski značaj socio-kulturne uloge religije u formiranju i razvoju ruske državnosti.

Bravo za Rusiju! Sve ovo je i nama potrebno. Vučić predsednik još najmanje dva mandata, počevši od 2022., brak još snažnije ustavom definisan kao zajednica žene i muškarca, ustavna legitimnost vere u Boga i zaštita dece od informacija štetnih po njihovo zdravlje i razvoj.

Ne čude mnogobrojne paralele vezane za Vučićevu vlast u Srbiji i Putinovu u Rusiji. Oba državnika fanatično štite interese svoje države, a uz to jedan prema drugom pokazuju ogromnu naklonost, toplinu i prijateljstvo. To se nedavno samo potvrdilo prilikom poslednje proslave i obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kada je u Moskvi održana Vojna parada uz učešće srpske gardijske jedinice, a paradi je prisustvovao i predsednik Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija