• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

06.07.2020

23:20

HVALA, BRATE SI! VOJSKA SRBIJE DOBILA VAŽNO POJAČANJE! Stigli kineski dronovi ubice

Politika

HVALA, BRATE SI! VOJSKA SRBIJE DOBILA VAŽNO POJAČANJE! Stigli kineski dronovi ubice

Podeli vest

Najsavremenije kineske bespilotne letelice CH-92A, koje mogu da nose i laserski navođene rakete, od juče u sastavu srpskog Ratnog vazduhoplovstva

Najmodernije kineske bespilotne letelice CH-92A, koje mogu da nose i laserski navođene rakete, stigle su u Srbiju! Šest ovih letelica, koje zapadni stručnjaci nazivaju 'dronovi ubice', dopremljeno je na batajnički aerodrom i sada se nalaze u sastavu srpskog Ratnog vazduhoplovstva.

Naša država je ovom nabavkom postala jedina zemlja u regionu koja poseduje dron-bombardere. Reč je o letelicama koje mogu da služe za izviđanje, ali i za borbena dejstva i navođenje meta. Šest kineskih dronova mogu da nose ukupno 12 raketa (svaka letelica po dve), potpuno su nečujni i gotovo stoprocentno precizni, a mogu da unište čak i teže oklopno vozilo.

Foto: Tanjug

Vučić: Vojska Srbije postaje sve snažnija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao predstavljanju novih kineskih dron-bombardera, naglasio je da je naša vojska danas znatno snažnija nego pre samo nekoliko godina.

- Sada zaista počinjemo da se merimo sa najsnažnijim zemljama celog Balkana. Šest novih bespilotnih letelica imaju veliki domet i mogu da gađaju ciljeve, snimanju teren i položaje neprijateljskih jedinica. To sve više postaje savremeni način ratovanja. Uvodimo tehnologije koje nismo imali, napredujemo u svakom smislu svakoga dana... - rekao je Vučić.

Jačanje odbrane

Novi dronovi prikazano su javnosti na batajničkom aerodromu 'Pukovnik-pilot Milenko Pavlović', a prezentaciji je prisustvovao i predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, koji je ocenio da se srpska vojska od sada može meriti sa najsnažnijima u regionu (vidite okvir).
Letelice CH-92A imaju akcioni radijus veći od 250 kilometara, mogu da lete na visini od čak 5.000 metara brzinom od 180 kilometara na čas. Osim izviđačke funkcije, koja može da se vrši i danju i noću, CH-92A sa svojim laserski navođenim raketama može da se koristi i za uništavanje pešadije, oklopnih i borbenih vozila.

Foto: Tanjug

Radulović: Jačanje vojske

Vojni analitičar Vlade Radulović kaže da Srbija postaje prva zemlja u regionu koja će na raspolaganju imati borbene besposadne platforme.

- Ovo će višestruko unaprediti izviđačke i borbene mogućnosti naših jedinica. Ponovnim formiranjem 353. izviđačke avijacijske eskadrile omogućiće se obaveštajna priprema bojišta i prikupljanje parametara i podataka sa terena, ali i provera efekta dejstva na cilju. Takođe, budući da je reč o borbenoj platformi, sa dve rakete vazduh-zemlja naša vojska moći će da veoma uspešno dejstvuje po živoj sili i lako oklopljenim i borbenim vozilima - ističe Radulović.Činjenice

- Nabavkom ovih letelica Voska Srbije dobila je novu klasu vazduhoplova i sasvim nove mogućnosti. Još značajnija jeste saradnja sa kineskim stručnjacima na zajedničkom razvoju i proizvodnji domaće bespilotne letelice srednjeg dometa 'Pegaz'. Potpuno ovladavanje ovim sistemom omogućiće dalji razvoj sposobnosti Vojske Srbije u oblasti autonomnog naoružanja koje će biti dominantno u ratnim sukobima 21. veka - ističu u Ministarstvu odbrane.

Komentarišući sve ove navode, bezbednosni analitičar Milan Petrić kaže da na kineske dronove treba gledati kao na jako važan dodatak u opremanju srpske vojske.

Činjenice

Radijus dejstva 250 km
Brzina leta 180 km/h
Visina leta 5.000 m
Istrajnost leta 8 h
Domet raketa 6,8 km
antrfile
brojka
12
RAKETA UKUPNO IMA ŠEST KINESKIH LETELICA

 

- Osim dugog održavanja u vazduhu i dovoljnog opsega dejstva, ti dronovi mogu da se koriste i za logističku pomoć. U izvršavanju zadataka mogu se koristiti za izviđanje terena, identifikovanje lokacija neprijatelja i njihove opreme, nadgledanje, kao i za prikupljanje svih potrebnih podataka za eventualna dejstva naših jedinica. Taktički gledano, ova nabavka jeste odličan potez za Vojsku Srbije u odbrambenim zadacima i zaštiti teritorije - objašnjava Petrić.

Jedinstveni u regionu

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', kaže da Srbija jedina na Balkanu poseduje ovako moćnu dron-tehniku.

- Bespilotna letelica CH-92A koristi se za obaveštajno izviđanje i snimanje terena, a može i da dejstvuje na važne ciljeve u dubini teritorije neprijatelja pomoću navođenih raketa... Treba napomenuti da je vojna saradnja sa Kinom veoma značajna i zbog integracije sistema i opreme sa CH-92A na domaću bespilotnu letelicu 'Pegaz', koja je u početku trebalo da bude samo izviđačka, ali će ubrzo dobiti i borbenu funkciju, zahvaljujući domaćoj vojnoj industriji - zaključuje Bjegović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija