• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović - J. Matijašević

09.07.2020

07:25

DANAS ODLUKA KRIZNOG ŠTABA Ovo bi mogla biti JEDNA OD NOVIH MERA, A SRPSKI LEKARI UPOZORAVAJU NA JEDNU DRAMATIČNU POJAVU

Politika

DANAS ODLUKA KRIZNOG ŠTABA Ovo bi mogla biti JEDNA OD NOVIH MERA, A SRPSKI LEKARI UPOZORAVAJU NA JEDNU DRAMATIČNU POJAVU

Podeli vest

Policijskog časa neće biti, ali će mere u borbi protiv koronavirusa biti drastično pooštrene. To se pre svega odnosi na Beograd, gde je poslednjih dana došlo do porasta broja zaraženih

O novim merama danas će raspravljati članovi Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa. Jedan od predloga je i da se dodatno skrati radno vreme kafića i klubova sa 23 sata na 21. Na dnevnom redu će biti reči i o pooštravanju kontrole obaveznog nošenja zaštitnih maski, kao i naplata kazni za nepoštovanje mera.

- Bio sam za uvođenje policijskog časa! Ali poštujem mišljenje struke i poštovaću sve što oni odluče. Policijski čas ne može da se uvede bez uvođenja vanrednog stanja, a za to nemam podršku Vlade - rekao je predsednik Aleksandar Vučić u svom jučerašnjem obraćanju javnosti.
Vanredna situacija.

Vanredna situacija

On je još jednom zamolio sve građane Srbije da se ponašaju odgovorno i poštuju sve mere jer "samo tako možemo da spasemo živote ljudi".

- Broj pacijenata na respiratoru drastično se uvećava svakoga dana. Nemamo više nijedno slobodno mesto u bolnicama. Otvorićemo još kovid-bolnica, ali onda nećemo imati drugih bolnica. Nećemo imati mesta da lečimo pacijente obolele od drugih bolesti. Budite odgovorni i prema sebi i prema drugima - apelovao je predsednik Vučić.

Zbog sve više inficiranih, u 25 mesta u Srbiji je proglašena vanredna situacija, a najgore je upravo u Beogradu. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, juče je do 15 sati testirano još 8.567 osoba, od kojih je 357 novoobolelih.

- Od izbijanja epidemije do juče testiran je ukupno 464.171 građanin, a virus je otkriven kod ukupno 17.076. Trenutno su u Srbiji 3.173 aktivna slučaja, u koje spada i broj pacijenata na bolničkom, ali i na kućnom lečenju. Na respiratorima sa teškom kliničkom slikom nalazi se 118 pacijenata. Nažalost, čak 11 osoba je izgubilo bitku sa kovid infekcijom, pa je ukupan broj preminulih sada 341 - navode u Ministarstvu zdravlja.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je situacija veoma ozbiljna, da se bolnički kapaciteti pune, ogromna je potrošnja kiseonika za teške pacijente, pa zato apeluju na građane da budu odgovorni i pridržavaju se mera.

Lečenje sad traje duže

Direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović naglašava da su u ovom talasu kliničke slike takve da traže dugotrajnije bolničko lečenje!

- To su ozbiljni bolesnici koji zahtevaju dve ili tri nedelje lečenja, dok se na intenzivnoj nezi pacijenti zadržavaju i duže od pet ili šest nedelja. To zahteva i dugotrajniju terapiju i to su razlozi zašto su nam potrebni dodatni bolnički kapaciteti! Trudimo se da idemo jedan dan ispred epidemije i da niko od pacijenata ne ostane bez mesta u bolnici. Sasvim sigurno ćemo to uspeti u naredna dva-tri dana. Sve ostalo u narednom periodu zavisi od svih nas i poštovanja mera - ističe dr Stevanović.

Direktor Zemunske bolnice dr Dragoš Stojanović ističe da povećana potrošnja kiseonika govori koliko je situacija teška!

Foto: Informer

- Velika je potrošnja kiseonika, a to nama kliničarima govori koliko je teška klinička slika. Za 10 do 20 odsto je sada teža klinička slika nego u onom prethodnom periodu. Terapije ima dovoljno, i od velike pomoći je to što je počela sa radom privremena bolnica u Areni - istakao je dr Stojanović i dodao:

- Najteži pacijenti nisu samo iz Beograda, već iz cele Srbije. Naši kapaciteti su dosta popunjeni, veliko je opterećenje za ceo sistem. Samo kroz našu ustanovu dnevno prođe oko 100 pacijenata - rekao je Stojanović.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija