• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: insajder.in

13.07.2020

15:55

JOVANOVIĆ O PROTESTIMA: Za svaku osudu je pokušaj rušenja pravnog poretka na ulici putem izazivanja sukoba, nasilja i haosa

Politika

JOVANOVIĆ O PROTESTIMA: Za svaku osudu je pokušaj rušenja pravnog poretka na ulici putem izazivanja sukoba, nasilja i haosa

Podeli vest

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović u intervjuu za Insajder.in otkriva ko stoji iza protesta u Beogradu, detalje dijaloga Beograda i Prištine, šta očekuje od izbora u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji

 

Šta se dešava u Srbiji, videli smo proteklih dana proteste i nasilje na ulicama Beograda?

- Sve me neodoljivo podseća na ono što se dešavalo u Crnoj Gori 2015. i 2016. godine i u Severnoj Makedoniji 2017. godine kada su pojedini krugovi iz Moskve pokušali da sabotiraju ulazak Crne Gore i Severne Makedonije u NATO kao i sporazum o promeni imena između Grčke i Makedonije. Već tri godine upozoravam da deo Crkve, dio Akademije, deo Univerziteta, deo vlasti i deo opozicije u sprezi sa dubokom državom nameću priču da Vučić nešto izdaje, prodaje ili predaje. Zdravlje građana i politička stabilnost su nešto što je neophodno svim građanima naše države bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju. Za svaku osudu je pokušaj rušenja pravnog poretka na ulici putem izazivanja sukoba, nasilja i haosa. To je nanelo veliku štetu Srbiji i oslabilo njenu poziciju u svetu.

Dijalog Beograda i Prištine je obnovljen poslije samita u Parizu. Da li je EU vratila pod kontrolu dijalog i da li će ona ubuduće voditi proces i imati glavnu reč?

- SAD su svojim angažovanjem dovele do toga da je EU konačno postala mnogo agilnija što pokazuje direktno aktiviranje predsjednika Makrona i kancelarke Merkel u proces dijaloga. Nesposobna, korumpirana i kompromitovana EU administracija nije u stanju da bilo šta značajno uradi. Bez SAD ne može doći do dogovora i održivog rešenja između Beograda i Prištine. Evidentno je da postoji neslaganje između Trampove administracije sa EU, posebno sa Nemačkom, međutim treba imati u vidu da su SAD još uvek najjača, najuticajnija i najmoćnija zemlja sveta.

Da li je moguće doći do sporazuma ove godine?

- Očekujem da će do izbora u Americi, Trampova administracija učiniti sve da do sporazuma dođe. Vrijeme je pokazalo da je jedina uspešna politika međunarodne zajednice na Balkanu ona iza koje su čvrsto stajale SAD.

Da li bi sporazum značio izdaju KiM?

- Podsećam, po ko zna koji put da je Slobodan Milošević u ratu sa NATO-om 1999 god.i kapitulacijom u Kumanovu definitivno izgubio Kosovo i Metohiju. To je surova istina koje se mi bojimo i sa kojom ne želimo da se suočimo. Veliku konfuziju kod svih građana Srbije stvorili su posle 2000. godine Vojislav Koštunica i Boris Tadić koji su abolirali i amnestirali Miloševića za gubitak Kosova i Metohije. Tom bestidnom i pogubnom odlukom njih dvojica su sve građane Srbije dodatno gurnuli u živo blato u kome se kao društvo davimo evo već 30 godina. Dakle, Vučić pokušava da spase i povrati nešto što smo odavno izgubili u ratu sa NATO-om zbog sumanute ratne politike koju je 90-ih godina vodio Slobodan Milošević. Najteži i najvažniji zadatak celokupne političke karijere predsednika Vučića je postizanje istorijskog sporazuma sa Albancima što bi svima na ovom prostoru omogućilo mir, stabilnost, ekonomski i svaki drugi napredak. Nažalost,Vučić je u ovoj misiji potpuno sam, bez bilo čije pomoći i podrške, saplitan na svakom koraku. 

Kako vidite rezultat nedavno održanih izbora u Hrvatskoj i šta očekujete od izbora u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori?

- Početkom prošle godine sam javno rekao da će posle izbora u Hrvatskoj koji slijede Andrej Plenković ostati premijer i najjača politička figura u toj zemlji. Tada sam, takođe, rekao i da će Stevo Pendarovski sigurno postati novi predsednik Severne Makedonije i unapred mu javno čestitao. Što se tiče parlamentarnih izbora koji će se održati u sredu u S. Makedoniji i u avgustu u Crnoj Gori nemam nikakvih dilema da će posle izbora Zoran Zaev postati novi stari premijer Severne Makedonije, a Duško Marković ostati premijer Crne Gore jer će DPS pobediti na tim izborima i vrlo lako formirati vladu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija