• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.07.2020

09:25

UST: Apsurdno je da oni koji se deklarativno zalažu za nezavisno sudstvo, tu istu nezavisnost na najgrublji način narušavaju

Politika

UST: Apsurdno je da oni koji se deklarativno zalažu za nezavisno sudstvo, tu istu nezavisnost na najgrublji način narušavaju

Podeli vest

"Povodom aktuelnih dešavanja o kojima su izvestili mediji, a u kojima politički lideri pojedinih partija, javno, na protestnim skupovima, grubo vređaju nosioce pravosudnih funkcija ove države, pozivamo Vas da kao garanti nezavisnosti sudija i tužilaca, bez odlaganja stanete u zaštitu svih nas i jasno se opredelite prema ovim do sada neviđenim napadima na predstavnike treće grane vlasti", saopštili su iz UST povodom optužbi Zorana Lutovca da se da se sudije u Srbiji ponašaju kao "servis režima", a ne kao treća grana vlasti

"Razmere ovih napada koji se odigravaju pred vratima pravosudnih institucija su dostigle nivo koji čini da se svaki sudija i tužilac u ovoj zemlji oseti poniženo i ugroženo. 

Sa govornica na tim skupovima se šalju neistine i uvrede najgore vrste, upućuju se reči koje ne priliče ni političkom razmirivanju na najnižem nivou, a kamo li akademskoj kritici rada pravosudnih organa, a koje imaju za cilj da kod građana stvore otpor prema pravosuđu i nepoverenje u rad sudija i tužilaca. Naime, lider jedne političke partije je na skupu 15.07.2020. godine izjavio da se sudije ponašaju kao sluge režima i da je to posledica toga kako su na te funkcije izabrani, dok jedan davno penzionisani sudija na istom javnom skupu predlaže postavljanje imenom i prezimenom određenih nosilaca pravosudnih funkcija za predsednika Vrhovnog kasacionog suda i Republičkog javnog tužioca, navodeći da bi oni „služili za primer ostalima da se isplati da budu poštene i pravedene sudije“, što bi značilo da su svi ostali nepošteni i nepravedni. Do sada nezapamćen presedan, da se nosioci najviših pravosudnih funkcija „kandiduju i postavljaju“ na narodnom skupu, na mikrofon i uz povike, svesno zaboravljajući da postoji Ustavom i Zakonom propisana procedura za izbor sudija, zamenika tužilaca kao i predsednika sudova i javnih tužilaca. Takođe, svesno zaboravljajući da je ta ista zakonska procedura bila na snazi i 2009.godine kada su ti „predloženi kandidati“ preletili do sadašnjih visokih pravosudnih funkcija. Apsurdno je da oni koji se deklarativno zalažu za nezavisno sudstvo, tu istu nezavisnost na najgrublji način narušavaju. 

Koja je poruka ovih govornika koji prozivaju zbog tobožnjeg nepostupanja u skladu sa svešću o tome da je pravosuđe treća grana vlasti? Poruka je izgleda samo jedna, da Ustav i Zakon imaju smisla i važe samo onda kada ih određeni pojedinci primenjuju, kada vrše reizbore i opšte izbore po nedemokratskim i nezakonitim kriterijumima, a kada legitimno izabrani predstavnici najviših pravosudnih institucija VSS i DVT vrše svoje ustavne nadležnosti, tada se poziva na skupove ispred sudskih zgrada, uzvikuju imena njihovih favorita i sve podseća na navijačku atmosferu neprimerenu i samom pomenu sudijske i tužilačke funkcije", naveli su iz UST u saopštenju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija