• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.07.2020

11:27

UST: Proveriti finansiranje NVO u pravosuđu

Politika

UST: Proveriti finansiranje NVO u pravosuđu

Podeli vest

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) u potpunosti podržava akciju Uprave za pranje novca pri Ministarstvu finansija, nalazeći da se prevashodno radi o ispunjavanju preuzetih međunarodnih obaveza u oblasti sprečavanja terorizma i pranja novca, kao i da su novčani tokovi jasni i nedvosmisleni dokazi, koje je gotovo nemoguće sakriti, izmeniti ili falsifikovati, zbog čega ne stoji ocena da se nevladine organizacije zastrašuju proverama koje su u toku

UST poziva Upravu za pranje novca da bez odlaganja izvrši provere novčanih transakcija strukovnih udruženja koja okupljaju sudije i tužioce, počevši upravo od UST, uključujući Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, CEPRIS, Alumni klub Pravosudne akademije i Forum sudija Srbije, budući da su finansijsko-projektne aktivnosti i donacije postale uobičajen način finansiranja određenih strukovnih udruženja u pravosuđu. 

Imajući u vidu da su navedeni vidovi finansiranja često baziraju na diskrecionim odlukama fondacija, organizacija i pojedinaca koji raspolažu novčanim sredstvima, UST smatra da je potrebno utvrditi da li postoje skriveni motivi zbog kojih se gotovo svi projekti u pravosuđu realiziju preko istih strukovih udruženja decenijama unazad, kao i ukupni iznosi donacija i motivi za doniranje novca udruženjima čiji su članovi sudije i tužioci. UST takođe ponavlja svoj zahtev da se oblast finansiranja nevladinih organizacija u oblasti pravosuđa uredi posebnim zakonom.

UST uočava da su nevladine organizacije, čije transakcije proverava Uprava za pranje novca, mahom članice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za poglavlje 23 i 24, zbog čega smatra da je logično da se provere bez odlaganja prošire i na strukovna udruženja sudija i tužilaca, budući da su u pitanju udruženja koja deluju u oblasti pravosuđa i vladavine prava. Takođe, UST očekuje da se Agencija za borbu protiv korupcije aktivnije uključi u pogledu rešavanja sukoba interesa u pravosuđu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija