• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.08.2020

11:55

(VIDEO) KASNO SINOĆ SMO DOBILI REZULTATE, BOLJE JE NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI! Brnabić: Ovo je nešto čime moramo da se ponosimo!

Politika

(VIDEO) KASNO SINOĆ SMO DOBILI REZULTATE, BOLJE JE NEGO ŠTO SMO OČEKIVALI! Brnabić: Ovo je nešto čime moramo da se ponosimo!

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić na današnjoj konferenciji za medije govorila je o makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji

Konferencija za novinare se održava u zgradi Vlade Srbije.

U junu blagi rast BDP od 0,1 odsto

Srbija je u junu zabeležila blagi rast BDP-a od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završsili drugi kvartal sa padom od 6,5 BDP-a, izjavila je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

“Kasno sinoć smo dobili podatke od Ministarstva finansija kako je naš BDP prošao u junu. Rezultati su dobri, rekla bih mnogo bolji nego što smo očekivali, rekla bih da je to velika stvar i za privredu i za građane Srbije", rekla je premijerka i dodala da je zbog toga želela da sazove konferenciju da bi čestitala građanima Srbije.

“S obzirom da smo u prvom kvartalu imali rast, ovoje fantastičan rezultat. U ovakvim okolnostima u čitavom svetu, ovo je nešto čime moramo da se ponosimo", rekla je premijerka.

Taj rezultat je ostvaren, kaže, u izuzetno teškim okolnostima kada čitav svet trpi i kada mnoge ekomnomije širom sveta imaju pad u dvocifrenim procentima, uključujući i najjače ekonomije sveta.

“Mi smo u junu 2020. imali blagi rast od 0,1 odsto i time smo prema fleš proceni Ministarstva finansija završsili drugi kvartal sa padom od 6,5 odsto našeg BDP-a", navela je Brnabić.

Čestitala je i građanima i privredi na tom rezultatu, zamolila ih da nastave zajedničku borbu, te poručila da će Vlada uvek biti na usluzi i građanima i privredi.

“Čitava godina je takva da su nam potrebe dobre vesti i optimizam”, naglasila je premijerka.

 

Ostvareni rezultati fantastični, bolji od očekivanog

Obzirom na to da je Srbija imala rast u prvom kvartalu ove godine od pet posto, znači da smo prvu polovinu 2020. godine završili sa padom od 0,9 odsto, i ovo je fantastičan rezultat, ocenila je danas predsednica vlade Ana Brnabić.

Premijerka je na konferenciji za novinare rekla da su, obzirom na okolnosti u svetu, rezulati Srbije nešto čime treba da budemo ponosni kao zemlja.

"Zaista fantastičan rezultat. U ovakvim okolnostima, u ovakvom trenutku na svetu sa ovakvim trpljenjem ne samo naše ekonomije, nego ekonomije čitavog sveta, na koju smo na kraju krajeva mi oslonjeni, ovo je zaista nešto čime mi treba da se ponosimo", rekla je Brnabić.

Kaže da je u scenariju najjačeg udara krize, kada je država radila projekcije, projektovano da će u drugom kvartalu pad ekonomije biti 15,4 posto.

"Pa smo onda revidirali ovo na 11,1 posto, pa smo u junu dodatno revidirali i smanjili na minus 9,9 postoi, završili sa minus 6,5 posto. Dakle toliko je bolje od očekivanog, prognoziranog radila naša ekonomija u ovom izuzetno teškom drugom kvartalu", rekla je premijerka.

Ono što takođe izuzetno ohrabruje je kako se ponaša naše tržište rada u ovom trenutku i tu imamo stabilan broj zaposlenih, rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/printscreen

Čak 94 % privrednika ne očekuju smanjenje zaposlenih

 
U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostavrilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da raduje što je anketa koju je sprovela PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata u Srbiji pokazala i da čak 94 odsto anketiranih kompanija ne očekuje smanjenje broja zaposlenih ni u trećem kavratalu.

Navela je da u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trenitng cenatara umesto centara za obuke, kao i prošisrenje obuhvsta reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sozonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

“Trudimo se da budemo fleksibilni i izađemo u susret i zaposlenima i poslodavcima. Nastavićemo komunikaciju sa privredom i poslovnim asocijacijama”, rekla je predsednica Vlade.

Čestitala je svim građanima i privrednicima na tome što se bore zajedno sa Vladom i što imaju veru u Srbiju, te poručila da im Vlada ostaje na usluzi.

Naglasila je i da svi treba da poštuju mere prevencije kako bismo što brže stavili situaciju pod kontorlu u vezi sa virusom korona.

“Time ćemo brže napredovati, ali to zavisi i od oporavka ekonomije EU, pre svih Nemačke i Italije”, navela je Brnabić.


 

Stabilan broj zaposlenih, 1,6 posto više nego lane

Uprkos krizi Srbija ima stabilan broj zaposlenih i u drugom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prošle, beleži se veći broj zaposlenih za 1,6 odsto, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ona je na konferenicji za novinare rekla da ohrabruje to kako se ponaša tržiste rada, budući da je ovo najveća kriza koju svet pamti.

Rekla je da privreda Srbije u prvom kvartalu bila najbolje rastuća u Evropi sa rastom od pet odsto, a da su iza nas bile Irska, Turska, Rumunija, Crna Gora, Litvanija...

"U drugom kvartalu ove godine mi smo druga najbrze rastuća ekonomija u Evropi, Litvanija je u drugom kvartalu bolja od Srbije, imala je manji pad od 3,1 odsto, mi smo imali pad od 6, 5 odsto, a posle nas je Letonija sa 9,6 odsto...", rekla je premijerka.

Ona je istakla da se iz svega toga vidi zašto su to dobre vesti i zašto treba da se ponosimo rezutatima, jer se pokazalo da odgovoran i naporan rad, disciplina i vera u Srbiju i ogromno poverenje koje imaju strani investitori daju to za pravo.

"Nismo imali nijedno otkazivanje stranih direktnih investicija i ohrabruje to da ćemo u u septembru i oktobru imati postavljanje kamena temeljca za nove pogone. Svi indikatori pokazuju da ćemo, ako ovako nastavimo, imati dobar rezultat", rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/printscreen

Predviđali smo pad 1,8%, sad očekujemo nulti rast

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su strani investitori pokazali ogromno poverenje u Srbiju u uslovima Kovig krize, da niko od njih nije otkazao ulaganja, i najavila dogovore sa njima o važnim pogonima za našu zemlju već u septembru-oktobru.

Brnabić je rekla da svi indikatori koje imamo u prvom polugoduštu, u kojem je ostvaren minimalan pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 posto, govore da da ćemo imati bolji rezultat, da nećemo dalje padati, ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule što bi bio veliki uspeh.

Podsetila je pri tome da je u ranijim procenama vlada predviđala pad za celu godinu od 1,8 odsto, a Međunarodni monetarni fond od 3,0 procenta, što je daleko najmanja projekcija pada te institucije u odnosu na procene za ostale zemlje sveta.

Brnabić je u tom kontekstu istakla da su međunarodne finansijske institucije revidirale najniže projekcije pada za mnoge države, ali ne i za Srbiju, što je svojevrstan izraz poverenja u ekonomiju naše zemlje.

Premijerka je najavila da će sutra biti održana sednica Saveta za BDP i poručila da će Srbija nastaviti sa najznačajnijim projektima putne i železničke infrastukture.

Precizirala je da je reč o autoputu Miloš Veliki, deonici Preljina-Požega, zatim Moravski koridor, saobraćajnica Ruma-Šabac-Požega, Kuzmin-Sremska-Rača, obilaznica Ostružnica-Bubanj Potok, Ruma-Šabac-Loznica i železnica brza pruga Beograd-Novi Sad.

Brnabić je dodala da se od naredne godine očekuje nastavak gradnje brze pruge na potezu Novi Sad-Kelebija.

Biće, kaže, nastavljeni i projekti zdravstvene infrastukture, pre svega radovi na Kliničkom centru Srbije, zatim izgradnja Kliničkog centra Vojvodine, za šta je dobijena saglasnost Evropske investicione banke na tehnički deo dokumentacije, a u narednih par dana se očekuje i finasnijska ponuda.

Premijerka je navela da se nastavlja i sa projektima Dedinje, investicijom od 22 miliona evra, tu je i Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu, rekonstrukcijama opštih bolnica, izgradnjom kovid bolnica, itd.

Naglasila je da se nastavlja sa projektima u energetskom sektoru, pre svega na termoelektrani Kostolac B3, gde je vrednost investicije 613 miliona evra, a trećina radova je već, kaže, završena.

Takođe se nastavljaju projekti važni kako za energetiku tako i za životnu sredinu - odsumporavanje 4 blokova u TE Nikola Tesla TENT A, a u septembru će, ističe biti otvoren pogon za prečišćavanje voda u Kruševcu, dok je tehnička priprema dokumentacije za takve projekte u Vranju i Nišu u toku.

Nastavljamo sa još 14 sistema za navodnjavanje u poljoprivredi, rekla je Brnabić, dodajući da je u toku i realizacija projekata u sfeti nauke i obrazovanja, kao što je izgradnja zgrade Instituta za fiziku, igradnja dodatne zgrade Fakulteta organizacionih nauka, zatim gradnja laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu...

"Sve to nam daje snagu da verujemo da ćemo nastaviti ovako kako smo kreuli u 2020.godini, odnosno onako kako smo radili od 2014.godine kada je vlada Aleksandra Vučića sprovela izuzetno teške mere fiskalne konsolidacije i dovela našu privredu u dobro stanje, postavila je na zdrave osnove i omogućila da sve ovo radimo, da u u uslovima bobe proti ovog stranšog virusa nastavimo sve ove projekte", zaključila je Brnabić.

 
Najveći rast zaposlenih u proizvodnji motornih vozila

Najveći rast u broju registrovanih zaposlenih u drugom kvartalu godine beleži se u oblasti proizvodnje motornih vozila - 21,1 odsto i to govori da postoji veliko poverenje investitora u Srbiju, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

"Oni nisu napuštali Srbiju zbog krize, imamo kompanije koje su nastavile investicije u Srbiju i kompanije koje će tek krenuti da grade svoje pogone. U odnosu na 2019, ovo je godina kada su se neke investicije završile i ljudi su otvarali radna mesta“, rekla je Brnabić i kao primer navela kompanuju Magna u Aleksincu.

Što se tiče rasta broja zaposlenih, ona je navela da se beleži rast od 17,1 odsto u oblasti računarskog programiranja i da kompletna IT industrija beleži blagi rast od 4, 5 odsto.

Postoje najave za još neke investicije i to je razlog za optimizam, rekla je Brnabić.

U rudarstvu se takođe, kako je navela, beleži rast od 11, 9 odsto zahvaljujući, pre svega, investicijama „Ziđina“ i projektu“ Čukaru Peki“.

Istakla je da je grupacija Rio Tinto odobrila 200 miliona dolara za studiju izvodljivosti u narednih 16 meseci, što je, naglašava, velika stvar u ovakvoj krizi.

I u građevinarstvu se beleži rast, 10,1 odsto, jer je nastavljeno sa ulaganjima, rekla je Brnabić.

"Vidi se da postoji poverenje u ekonomiju Srbije i našu zemlju generalno", zaključila je premijerka.

Foto: Tanjug/printscreen

 

Industrija, promet i građevina pogurali privredu

Razlozi za bolji rezultat od očekivanog su odličan oporavak industrije, rast potrošnje u trgovinama, bolji od očekivanog rezultat u građevini, gde je pad mnogo manji od očekivanog, rekla je danas predsednica Vlade Ana Brnabić.

Na konferenciji za štampu povodom rezultata privrede u drugom kvartalu, Brnabić je istakla da je važno ono što je Aleksandar Vučić radio od 2014. godine, jer sada i pored vanrednih ulaganja u zdravstvo zbog kovida, Srbija ima novac da nastavi da gradi ključne projekte u infrastrukturi.

"Tada su građani podržali te teške mere, hvala im na tome, i to nam se sada vraća", rekla je ona.

Istakla je i da imamo odličnu poljoprivrednu godinu, po rezultatima treću uzastopno iznad desetogodišnjeg proseka.

"To mnogo govori o tome kako se promenila naša poljoprivreda, i u toj oblasti nastavićemo strateška ulaganja", rekla je premijerka.

Kao oblasti u kojima je ostvaren rast navela je i 6,3 odsto rasta u prehrambenoj industriji, 2,4 odsto rasta u industriji pića, 16,9 posto rasta u farmaceutskoj i 9,6 posto rasta u hemijskoj industriji.

"Pad su ostvarili turizam i ugostiteljstvo, ali hvala građanima što ostaju u zemlji, to je značajno za oporavak u domaćeg turizmu“, rekla je Brnabić i dodala da su kapaciteti van Beograda i Novog Sada popunjeni i do 80 procenata.

Pad od 46,7 procenata zabeležen je u proizvodnji motornih vozila, a kod gume i plastike on je 14,7 procenata.
 

Sagledavamo dodatne mere podrške turizmu

Država je predvidela posebne mere za podršku turizmu i sagledava koje mere je dodatno potrebno preduzeti, s ozbirom da će turizam i ugostiteljstvo nastaviti da trpe velike gubitke zbog epidemije virusa korona, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je, na konferenciji za novinare, rekla da su predstavnici države u stalnom kontaktu sa hotelijerima i ugostiteljima, da će se, kao i do sada, raditi tako da se računa na najgore moguće scenarije.

Navela je da će sa predstavnicima te industrije razgovarati kako bi se sagledali načini da se održi njihova likvidnost, da ne otpuštaju radnike ili da taj broj bude što manji.

Nada se, dodaje, da će vakcina protiv kovid-19 doći pre nego što je bilo ko očekivao i da će se nakon toga polako situacija u vezi sa turizmom vraćati u normal, a možda i nešto ranije.

“Ne mislim samo na Srbiju, mislim na čitav svet. Ima zemalja koje razvijaju svoje vakcine, ali i zemalja koje su se već javile za određene te vačine”, rekla je Brnabić.

Navela je da je država merama podrške za sektor turizma nastojala da se poveća i grejs period, da usmeri više novca za održavanje likvidnosti i kroz garantne šeme upravo za ovaj sektor.

Brnabić kaže da je predsednik Aleksandar Vučić, koji je vodio krizni štab za saniranje posledica kovod-19 na privredu, nastavio da sa ministrima radi na tome i da pomaže u tom apsektu.

“Svi su stalno u kontaktu sa našim hotelijerima, ugostiteljima, gledamo da li je potrebno da dodatne mere targetiramo”, rekla je Brnabiić.

Predsednica Vlade kaže da u ovom trenutku najveće gubitke u turizmu trpe Beograd i Novi Sad, ali da je zahvaljući građanima i njihovoj odgovornosti prilično dobra sezona, nešto malo lošija od 2019.

“Moramo da nađemo način kako da pomgnemo svima onima koji su mnogo uložili u svoje poslove a u ovom trentutku nemaju baš nikakve prihode”, rekla je predsednica Vlade.

Izrazila je očekivanje da će turistička industrija uspeti uz meri Vlade da prebrodi ovaj težak period i da se nakon toga vratimo onim stopama rasta turizma i stranih i domaćih gostiju koje je Srbija beležila pre epidemije koronavirusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rade

pre 3 godine

isto je tako važno i od koga ste dobili rezultat,,,

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20