• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

16.08.2020

12:38

RASULO U UDRUŽENOJ OPOZCIJI! PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Jeremić otkrio da li mu ĐILAS RADI IZA LEĐA!

Politika

RASULO U UDRUŽENOJ OPOZCIJI! PUCAJU PO ŠAVOVIMA! Jeremić otkrio da li mu ĐILAS RADI IZA LEĐA!

Podeli vest

Nakon serija audio-snimaka na kojima se čuje kako nekada najbliži saradnik Vuka Jeremića Nikola Jovanović pokušava da vrbuje članstvo Narodne stranke da prede u Đilasov SSP, i u kojem proziva Jeremića što je polu-Bošnjak, lider Narodne stranke u intervjuu za Blic govorio je o tome da li iza cele priče stoji upravo Dragan Đilas

Na Jutjubu se pojavio audio-snimak na kojem Nikola Jovanović iznosi uvrede na vaš račun, naziva vas polu Bośnjakom i na taj način pokuśava da vas diskredituje, šta ste pomislili kada ste prvi put čuli snimak?

Prva osoba koja se u kući tog jutra probudila i čula taj ružni snimak koji se proširio dalje po društvenim mrežama bila je, nažalost, moja majka. Nju je to jako potreslo. Rekla mi je: „Pa ako ovako o mom poreklu misle ljudi od kojih se nisi razdvajao, šta je ostalo za druge?!“. Ono što je onako meni lično prvo prošlo kroz glavu je da su i mnoge druge ružne stvari koje su mi prenosili da je prema Nikola Jovanović pričao, ne samo o meni već i o mojoj supruzi Nataši - uključujući uličarski prezir s kojim je govorio o našoj traumí tokom dvanaestogodišnje borbe da dobijemo dete, ípak izašle iz njegovih usta. Do tada sam odbijao da u to poverujem. Bio sam u ogromnoj zabludi.

Da li vam je veći šok bio taj snimak ili onaj na kojem praktično potvrđuje da prelazi u Stranku slobode i pravde?

Te dve stvari nisu za uporedivanje. Jedno je biti preletač, a sasvim drugo - po meni daleko gore to da nakon deset godina saradnje, drugovanja, prisustvanja na slavama i krštenjima, zajedničkog odlaženja na Hilandar, onako govorite o nečijoj porodici.

Kako takvom čoveku bilo šta verovati? Ako je tako licemeran prema bliskim osobama, šta tek građani koji ga ne poznaju mogu od njega da očekuju?

Foto: ilustracija/Branko Pantelić/Tanjug

Osim Jovanovića, u SSP je prešao čitav opštinski odbor Narodne stranke u Smederevu. Kako to komentarišete?

Nemam informaciju o tome. U svakom slučaju, sa Jovanovićem je iz Narodne stranke otišla svega nekolicina aktivista. Neki od njih su bili čestiti i vredni, žao mi je zbog toga. Verujem da će mnogi od njih shvatiti da ih je naveo da naprave grešku, ako već do sada nisu. U svakom slučaju, želim im sve najbolje u budućnosti.

Kako ćete ubuduće, nakon svega, saradivati u okvirima Udružene opozicije Srbije?

Sa Nikolom Jovanovićem to svakako više nije moguće. Nadam se da će za to svi imati razumevanja, kao što bismo imali i mi da je situacija obrnuta. Zamislite, molim vas, da neko na nacionalnoj osnovi, recimo, napadne Mariniku Tepić? Tome više ne bi bilo mesta u našim redovima. Pred nama je teška borba za promene u kojoj moramo biti solidarni i iskreno sarađivati. Ukoliko se budemo gložili i jedni drugima gurali prst u oko, ništa dobro nećemo moći da uradimo za građane.

Imate li neki dogovor sa Đilasom oko toga da jedni drugima ne preuzimate članstvo?

- Elementarna pristojnost nalaže da ukoliko sa nekim iskreno saradujete, ne radite mu ništa iza leda, pogotovo stvari koje za tog partnera imaju nedvosmisleno štetne posledice. Ne želim da verujem da Đilas ima bilo šta sa Jovanovićevim pokušajima slabljenja Narodne stranke. To je neprihvatljivo. Pre dve nedelje, zajednički poznanik je pokušao da organizuje moje viđanje sa jednim poverenikom SSP iz unutrašnjosti, koji je iskazao spremnost da razgovara o prelasku u Narodnu stranku zajedno sa svojim ljudima. Odbio sam taj sastanak.

Nakon izbora, odnosno bojkota, jedini korak koji je vaš deo opozicije preduzeo je promena imena i izostavljanje Dveri iz tog novog saveza. Ne mislite da je to odsustvo bilo kakve druge reakcije za vaše glasače nedovoljno?

- Nije posredi puka promena imena. Koncept zajedničkog delovanja opozicije se suštinski menja jer se situacija promenila - da to nije slučaj, i dalje bi postojao Savez za Srbiju. SZS je bio programska koalicija sa dogovorenih "30 tačaka", dok Udružena opozicija Srbije to nije. Svako od osnivača UOS će ovako moći slobodnije da nastupa u skladu sa svojom ideologijom i ciljevima. To je važno, ideja je da svako od nas učini sve što je u našoj moći da osnažimo svoje organizacije, kako bi na nekim budućim izborima bili u stanju da se saberemo na mnogo više nego što je to uspeo SZS - i kada je reč o rejtingu, i o kapacitetu da na terenu iznesemo izborni proces. Prirodno je da se nekom potencijalnom simpatizeru Dragana Đilasa ne dopada Vuk Jeremić, recimo zbog mojih nacionalnih stavova - ili obrnuto, da se nekom potencijalnom simpatizeru Narodne stranke ne dopada Dragan Đilas, zbog njegovih ideja o državnom kapitalizmu. U formi čvrstog Saveza takve ljude nismo mogli da privučemo. Zato smo se opredelili za manje obavezujuću formu koordinacije, a naravno da ćemo na budućim izborima, kada se za njih steknu neophodni uslovi, svi nastupiti zajedno - bar svi oni elementarno odgovorni, koji žele da Srbija bude uređena kao moderna evropska država.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kole66

pre 3 godine

Nas narod ima jednu izreku: ,,skim si, takav si".

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Da Vuk Jeremić zagovara onu političku opciju koja se meni sviđa, onda bih za njega glasala a bilo mi je, sada mi je i uvek će mi biti apsolutno svejedno da li je neko, pa i političar, ove, one ili neke treće ili četvrte nacionalnosti i(li) religije ili je ateist.

Rade

pre 3 godine

Au brate, zar vi lopovi i prevaranti stvarno ne možete da shvatite da vas je narod prozreo, da vas neće! Ali vi očigledno morate da ostanete u svemu ovome, uzeli ste pare! Koliko košta da izdaješ svoju državu i svoj narod!?

Llubiša

pre 3 godine

E, Jeređiću, pa, mnogi su radili tebi i Nataši iza ledja, na ovaj ili onaj način.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija