• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.08.2020

15:25

LINTA: Podrška Vučiću da odbije Trampa ako traži priznanje Kosova

Politika

LINTA: Podrška Vučiću da odbije Trampa ako traži priznanje Kosova

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, povodom predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Vašingtonu, saopštio je da podržava stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića da odbije sastanak s predsednikom SAD Donaldom Trampom ako SAD budu tražile da Srbija prizna tzv. Kosovo.



U saopštenju za javnost, Linta je ocenio da Srbiju očekuju veoma teški pregovori u Vašingtonu, "jer je jasno da će albanski lobisti insistirati da predsednik SAD Donald Tramp traži od Srbije da prizna lažnu državu Kosovo".

- Ključne tema u kojima Srbija nikada neće i ne sme da vodi dijalog sa predstavnicima Prištine i međunarodne zajednice jeste priznanje tzv. Kosova, članstvo tzv. Kosova u UN i ukidanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN - naveo je Linta.

On je dodao da se Srbija zalaže za kompromisno, pravedno, održivo i dugoročno rešenje pitanja Kosova i Metohije koje će uvažiti interese obe strane.

- Kompromisno rešenje može biti postignuto samo na osnovu pregovaračke platforme državne delegacije Srbije koja je zasnovana na Ustavu i poštovanju Rezolucije 1244, prema kojoj je Kosovo sastavni deo Srbije - naglasio je Linta.

On je istakao da je jedna od ključnih i najvažnijih tema u pregovorima s predstavnicima Prištine pitanje otete i uzurpirane imovine države, privrednih subjekata, Srpske pravoslavne crkve, proteranih Srba i drugih oštećenih građana.

Prema nekim procenama, kako je naveo, Srbija na Kosovu i Metohiji ima imovinu vrednu čak 200 milijardi dolara "bez čijeg rešavanja nije moguće postići kompromisno i pravedno rešenje".

- Radi se o državnoj, društvenoj, crkvenoj i privatnoj imovini za koju postoje konkretni podaci. Takođe, na Kosovu i Metohiji postoje ogromna ležišta lignita, olova, cinka i drugih mineralnih sirovina čija je vrednost ogromna. Pored toga, Srbija je u potpunosti isključena iz procesa privatizacije društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji", naveo je Linta. Zbog svega toga, kako je naglasio, zaštita srpske imovine na Kosovu i Metohiji jeste jedna od crvenih linija u pregovorima sa Prištinom i međunarodnom zajednicom.

"Pored toga, jedan od preduslova za postizanje komromisnog i održivog rešenja jeste rešavanje sudbine preko 500 nestalih Srba i procesuiranje naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenciima", poručio je Linta.

Vučić je juče rekao da, ako sadržaj zahteva Amerike prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije u Vašingtonu 4. septembra bude onakav kao što on pretpostavlja, onda do susreta sa predsednikom Donaldom Trampom neće doći.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 3 godine

Треба му рећи: ПРИЗНАЊЕМ НЕЗАВИСНОГ КОСОВА признајемо ТЕРОРИЗАМ као легитимно политичко сретство...ПРИЗНАЊЕМ НЕЗАВИСНОГ КОСОВА дајемо АБОЛИЦИЈУ ратним злочинцима Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају за тзв " Жуту кућу"...ПРИЗНАЊЕМ НЕЗАВИСНОГ КОСОВА дајемо легитимитет за стравичне злочине и прогонство пола милиона Срба са Косова и Метохије...!! Признањем независног Косова - сви српски манастири СРЕДЊЕГ ВЕКА сигурно и дефинитивно нестају са баштине УНЕСКО-а за неких наредних 5о година...Смемо ли то да дозволимо...? БОГ ЋЕ НАС СИГУРНО ОСУДИТИ на потпуно српско нестајање АКО ТО УЧИНИМО... А ко сме против Бога...? Трамп...? Можда... Сумњам...Нека му је БОГОМ ПРОСТО, ако то дозволи... АЛИ: ТАКО МУ ТЕБА КАЗАТИ...ОТВОРЕНО И ЈАСНО...!!

JEDVA DOČEKAO DA VUČIĆU ZABIJE NOŽ U LEĐA! Vuk Drašković savetuje predsedniku Srbije da se sastane s Trampom i prizna lažnu državu Kosovo!
Politika

JEDVA DOČEKAO DA VUČIĆU ZABIJE NOŽ U LEĐA! Vuk Drašković savetuje predsedniku Srbije da se sastane s Trampom i prizna lažnu državu Kosovo!

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, samo tri dana pre Vučićevog odlaska na razgovore o Kosovu i Metohiji U Vašingtonu, poručio je predsedniku Srbije da nipošto ne odbije susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, uprkos tome što bi, ako bi došlo do tog susreta, Srbiji bio postavljen zahtev da prizna lažnu državu Kosovo

30.08.2020

14:52

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija