• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.09.2020

17:25

KOSOVO JE SRBIJA, TO JE SVIMA JASNO! Srbija, SPC i Srbi vlasnici više od polovine teritorije KiM!

Politika

KOSOVO JE SRBIJA, TO JE SVIMA JASNO! Srbija, SPC i Srbi vlasnici više od polovine teritorije KiM!

Podeli vest

Pitanje imovine na Kosovu i Metohiji, jedna je, od dve teme otvorene u poslednjoj rundi dijalogu Beograda i Prištine u Briselu, a prema podacima kancelarije za KiM više od polovine samo kada je reč o ukupnoj površini južne pokrajine - oko 60 odsto je u vlasništvu Republike Srbije, građana Srbije i Srpske pravoslavne crkve (SPC)

Pitanja imovine i Zajednice srpskih opština, o kojima će se razgovarati u narednim rundama dijaloga pod okriljem EU, najteža su pitanja, jer o njima postoje potpuno suprostavljeni stavovi dve strane, pa se očekuje da će i razgovori biti teški.

Za Beograd je to složen i višeslojan problem, jer obuhvata tri različite vrste imovine - privatnu svojinu Srba i SPC, imovinu u vlasništvu privrednih subjekata koji su registrovani na teritoriji Srbije izvan KiM i imovinu u vlasništvu Srbije.

Prema podacima Kancelarije , ukupna površina južne pokrajine iznosi 1.088.699,653 hektara zemljišta, a od toga 58 odsto, na ovaj ili onaj način, u vlasništvu je Republike ili građana Srbije.

Privatna imovina u vlasništvu Srba i SPC obuhvata 164.644,275 hektara, što je oko 15 odsto teritorije KiM.

Imovina u vlasništvu privrednih subjekata registrovanih izvan KiM obuhvata 156.409,497 hektara ili oko 14 odsto teritorije pokrajine, a državna i društvena imovina u vlasništvu Srbije 319.999,271 hektara, odnosno 29 procenata teritorije KiM.

Foto: informer.rs

Privatnu imovinu Srba i SPC na KiM čine zemljište i objekti koji se na njemu nalaze, kao i stanovi i tzv. komercijalni objekti, čiji broj nije utvrđen, budući da su interno raseljena lica dostavila zahteve za 29.155 uzurpiranih stanova, a kosovska agencija za imovinu u svom izveštaju navela samo 951 objekat.

Kako se pojašnjavaju u Kancelarije za KiM , okvirni broj od 29.155 stanova dobijen je na osnovu podataka koje su interno raseljena lica sa teritorije centralne Srbije dostavila UNMIK Direkciji za stambeno-imovinske poslove (DZSP), a koja je i osnovana da bi rešavala probleme uzurpacije imovine u gradskim sredinama i uvođenja pravih vlasnika u posed.

Što se tiče broja od 951 uzurpiranog poslovnog prostora u vlasništvu Srba, reč je o podatku koji je kosovska agencija za imovinu navela u svom godišnjem izveštaju za 2015. godinu.

Imovina se na Kosovu do 1999. godine vodila u katastru zemljišta, dok katastar nepokretnosti nije vođen, ukazuju u Kancelariji za KiM, kao i da na KiM nisu postojale zemljišne knjige već samo katastarska evidencija zemljišta u kojoj nisu evidentirane površine i strukture stambenih jedinica, kuće i stanovi.

Foto: informer.rs

Pored 156.409 hektara zemljišta imovinu u vlasništvu privrednih subjekata koji su registrovani na teritoriji Srbije izvan KiM, čine i objekti koji se nalaze na tom zemljištu, a oni su precizno i pojedinačno evidentirani u spisku dostavljenom Direkciji za imovinu Srbije.

Reč je o celokupnom kapitalu, koji inače, skreću pažnja u Kancelariji , podleže pravnoj zaštiti u skladu sa Protokolom Evropske konvencije o ljudskim pravima, privrednih subjekata - akcionarskih društva, društava sa ograničenom odgovornošću, društvenih preduzeća, zadruga i drugih.

Kapital se sastoji od sredstava, hartija od vrednosti i prihoda po osnovu ulaganja kapitala, kao i proizvodnih pogona (fabričke hale, hladnjače, objekti namenjeni uslugama servisa i održavanja), sredstava za proizvodnju (mašine, alati), poslovnog prostora (upravne zgrade, trgovački objekti, reprezentativni objekti), te prostora namenjenog odmoru i rekreaciji zaposlenih (odmarališta, sportski tereni, objekti za zabavu…).

Foto: A. Grbović

Uz 319.999 hektara zemljišta, u vlasništvu Republike Srbije trećinu imovine na KiM su i objekti(državni i društveni) koji se nalaze na tom zemljištu, kao i drugi oblici imovine koji su do 1999. godine stekli SRJ, Srbija, teritorijalne autonomije, organi lokalne samouprave, javne službe…

Reč je , između ostalog, i o imovini izgrađenoj i pribavljenoj na KiM, sredstvima u državnoj svojini - stambene zgrade, stanovi, poslovni prostori, prirodnim bogatstvima na KiM - nalazišta uglja, metala i nemetala, vode, vodotoci, njihova izvorišta, podzemni i geotermalni izvori, a tu spadaju i dobra od opšteg interesa - saobraćajna infrastruktura (aerodromi, putna, železnička infrastruktura, škole, bolnice, poljoprivredno zemljište, šume, vodno zemljište, vodni objekti, mreže za protok energije, zaštićena prirodna dobra, kulturna dobra, trgovi, javni parkovi

U dokumentu se navodi i da univerzalni međunarodni pravni standardi, potvrđeni međunarodnim dokumentima, neprikosnoveno garantuju pravo na mirno uživanje imovine, koja je stečena zakonito prema propisima koji su bili na snazi u vreme sticanja te imovine.

Iz pregleda imovine Srbije na prostoru KiM, vidi se da, na primer, imovina Železnica Srbije, računajući infrastrukturu i vozna sredstva, prelazi 206 miliona evra, dok je tržišna vrednost višestruko veća.

Uz to ukupna procenjena vrednost svih elektroenergetskih objekata EPS i EMS na KiM iznosi oko 2,7 milijardi evra, ne računajući poslovni prostor.

Istovremeno, geološke rezerve lignita na KiM iznose 14,7 milijardi tona i po svom značaju rangirane su kao pete u svetu,


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija