• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2020

13:02

BEOGRAD I PRIŠTINA ČEKALI SU OVO 21 GODINU! Prvi korak u normalizaciji odnosa!

Politika

BEOGRAD I PRIŠTINA ČEKALI SU OVO 21 GODINU! Prvi korak u normalizaciji odnosa!

Podeli vest

Očekuje se pokretanje letova između Beograda i Prištine u narednim mesecima, nakon sporazuma potpisanih prošle nedelje u Vašingtonu, piše portal Exyuaviation

Ministar za infrastrukturu privremenih institucija u Prištini Arban Abraši izjavio je u četvrtak da će letovi početi u "rekordno kratkom roku" i da će ih obavljati nemačka avio-grupa Lufthanza, navodi se u tekstu.

- Imamo vazduhoplovni sporazum za prvi let između Prištine i Beograda posle 21 godine - izjavio je istovremeno Ričard Grenel, specijalni američki izaslanik za pregovore između Beograda i Prištine, dodaje se dalje.

U tekstu se napominje da su Beograd i Priština potpisali u februaru Pismo o namerama o uspostavljanju posebne vazdušne linije (BPSAR) uz posredovanje SAD-a, kojim se predviđa da Jurovings započne letove između dva grada.

Tim dokumentom su rešene glavne prepreke iz prošlosti za obnavljanje letova, kao što su pitanja kontrole vazdušnog saobraćaja i porezi, piše portal.

Prema sporazumu dve strane, putnicima koji budu leteli iz Beograda za Prištinu i obrnuto, neće biti potrebni pasoši za putovanje, već samo nacionalne lične karte.

Foto: Tanjug/AP



Štaviše, vlasnici kosovskih pasoša moći će da da koriste taj lični identifikacioni dokument za nastavak puta, odnosno presedanje na beogradskom aerodromu ''Nikola Tesla'' za dalje destinacije.

Uprava za civilno vazduhoplovstvo u Prištini ranije je potvrdila da će piste koje su koršćene pre sukoba 1999. godine ponovo biti u upotrebi, što znači da neće biti potrebe da se za ove letove koristi makedonski vazdušni prostor.

Jurovings je dobio pravo na to da utvrđuje cene karata, da bira partnere za ''kodšer'' i opremu koju će koristiti za letove.

U sporazumu potpisanom prošle nedelje u Vašingtonu takođe se napominje da će „obe strane pojačati kontrolu putnika u avio-saobraćaju, međusobnu razmenu informacija i će se, u okviru američke platforme za pograničnu saradnju na Balkanu, posvetiti tehnošloškim unapređenjima za borbu protiv ilegalnih aktivnosti primenom i operacionalizacijom sistema za skrining i informisanje koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP “, navodi se u tekstu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 3 godine

I šta sad??? Ko će obebedivati avion i putnike u Prištini?? Ni Srbija ni SVET ne znaju sa kim imaju posla. Terorizam je jedino zagarantovan.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija