• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.09.2020

08:34

VUČIĆ PRIVUKAO LIČNU PAŽNJU PREDSEDNIKA SAD! Hodžis pohvalio predsednika Srbije ZBOG USPEHA U POSTIZANJU EKONOMSKOG SPORAZUMA U BELOJ KUĆI

Politika

VUČIĆ PRIVUKAO LIČNU PAŽNJU PREDSEDNIKA SAD! Hodžis pohvalio predsednika Srbije ZBOG USPEHA U POSTIZANJU EKONOMSKOG SPORAZUMA U BELOJ KUĆI

Podeli vest

Bivši komandant kopnenih snaga SAD u Evropi, general Ben Hodžis, pohvalio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog uspeha u postizanju ekonomskog sporazuma u Beloj kući i naglasio činjenicu da je Vučić privukao ličnu pažnju predsednika SAD Donalda Trampa


"Bez obzira kako i šta ljudi misle o predsedniku Trampu, sama činjenica da je američki predsednik delom lično angažovan na traženju rešenja za ovo pitanje (odnosi Beograda i Prištine), nije beznačajno. Verujem da ta vrsta pažnje i prijem koji je dobio, ide u prilog Vučiću. Lično mu želim uspeh u otvaranju puta ka ekonomskom boljitku zemlje", rekao je Hodžis za Glas Amerike.


Primećuje, međutim, da predsednik Srbije ima i druge obaveze prema svojim građanima.

"Nije isključivo reč o ekonomiji, već o svim ostalim stubovima liberalne demokratije: izborni proces, pravosudni sistem i slobodni mediji. Nisam uveren da su mediji potpuno slobodni", rekao je Hodžis.

Ističe da je jedno od ključnih pitanja na transatlantskom dnevnom redu naoko nerazrešivi spor između Srbije i tzv. Kosova.

NATO NIJE LUD DA SE ZAMERA PUTINU ZBOG KIJEVA! AMERIČKI GENERAL POKOPAO UKRAJINCE: Ako krenu u vojni sukob s Rusijom, Alijansa se NEĆE MEŠATI!

Po njemu, nedavni razgovori u Ovalnoj kancelariji između Vučića i Avdulaha Hotija sa predsednikom Trampom uneli su novu nadu da bi Beograd i Priština, u dogledno vreme mogli da dođu do konačnog dogovora o dugogodišnjem sporu.

Foto: AP/Photo

Hodžis, pri tom, izlaže tri uslova koje smatra bitnim da bi se dogovor i postigao.

"Prvo da Vašington mora da bude kontinuirano, a ne povremeno angažovan na tom pitanju. To podrazumeva dalje ne samo značajne diplomatske poteze, već i vidne ekonomske projekte. Drugo, taj proces treba da teče u saradnji sa našim prijateljima i saveznicima. Lično se nadam da ćemo na duže staze bliže sarađivati sa našim evropskim prijateljima. Treće, nedavni konkretan dogovor u Beloj kući predstavlja korak napred, ali ne i okončanje spora između Srbije i Kosova. Neophodno je i to da Srbija i Evropska unija dođu do uzajamno saglasnih kriterijuma. Na Srbiji je, inače, da ispuni ono što Evropa očekuje", rekao je Hodžis.

Važno je da Sjedinjene Države i Evropska unija nastave zajednički rad i posvete istrajnu pažnju regionu Zapadnog Balkana, smatra Hodžis, koji je sada visoki saradnik Centra za analizu evropske politike (CEPA).

PUTIN SADA MOŽE DA NAPADNE! Dok svet drhti od korone, američki general upozorava NATO na opasnost iz Rusije! (VIDEO)

Poslednjih godina, kaže Hodžis, Zapad se oštro takmiči sa Kinom i Kremljom u regionu.

"Moramo da pružamo ekonomske investicije kako bi Srbija osetila da joj predstoji bolja budućnost u okrilju zapadnih integracija. Da oseti da nije osuđena na status Venecuele na Balkanu, potpuno zavisna od Kremlja. Priština takođe ima svoj deo odgovornosti u tom domenu", dodao je on.

Penzionisani američki general uz to ističe geopolitičku važnost Zapadnog Balkana, koji se graniči sa možda strateški još važnijim crnomorskim regionom, zaleđem Rusije.

Foto: AP/Photo

Hodžis je govorio i za televiziju Nova i to o privatnim razgovorima koje je imao sa predsednikom Vučićem prošle godine u Beogradu.

Na pitanje da li je već tada bilo planirano ovo što se desilo u Vašingtonu, Hodžis kaže da to nije bio plan, bar ne da je on znao.

"Ali, znam da naša administracija ozbiljno radi bilateralno i sa Srbijom, i sa Prištinom, i to paralelno sa evropskim naporima. Bio sam svestan da administracija želi da pronađe rešenje za situaciju, da bismo mogli da nastavimo to dugotrajno partnerstvo sa Srbijom", objašnjava on.

Dodao je da je on na sastanku bio kao fizičko lice, odnosno penzionisani oficir, i da nije imao neke posebne veze sa Belom kućom.

ŠUTANOVAC: Srbija je u Vašingtonu potpisala sporazum koji je svakako bolji od nesporazuma

"Ono što sam ja čuo je da on iskreno želi da obezbedi bolju budućnost za mlade Srbije. On je meni pričao o demografskoj slici i o mladim ljudima koji napuštaju ceo region", rekao je Hodžis.

Dodaje i da je nakon sastanka shvatio da je liderima u Beogradu i u Prištini "potreban jedan prostor van spoljnih pritisaka, bez crvenih linija, bez pretnji, bez predavanja".

Drugim rečima, da im se omogući "prostor da mogu da ispregovaraju sve što treba", rekao je Hodžis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojan

pre 3 godine

Vucic je osvetlao obraz Srbije. Ocekujemo Trampa da dodje u nasu zemlju!

Lala iz Banata

pre 3 godine

...Jebo te...Ne bi mu dao olovku...!!

Maja

pre 3 godine

Vucic je pokazao kako se bori za interese Srbije.

Vlado

pre 3 godine

Gospodine generale ni ja nisam siguran da su mediji u Srbiji potpuno slobodni a naročito oni u vlasništvu opozicije za koje se ne zna ni čiji su, niti ko ih iz inostranstva finansira.

Veliša

pre 3 godine

Postigli smo ogroman rezultat ovo je veliki uspeh za nas, treba da nastavimo da jačamo saradnju sa Amerikom.

BozaB

pre 3 godine

To nije ni malo lako, zaista je velika stvar u pitanju.

Perica Savic

pre 3 godine

Vucic je ozbiljan politicar i veoma pametan.

Sanja

pre 3 godine

Aleksandar Vucic je pokazao i dokazao kako se bori za sopstvenu zemlju pod teskim pritiscima,ostvario je veliki diplomatski uspeh!

Gordana

pre 3 godine

Tako se bori za interes Srbije svaka cast predsedniku. Sve bolje se kotiramo u svetu

Merima

pre 3 godine

Kad se neko sa toliko zara, srcanosti, argumenata bori i izbori za interese svoje zemlje i svog naroda normalno je da ga cene i postuju i drzavnici najvecih svetskih sila.

TINA

pre 3 godine

Lepo je cuti pohvale na racun Predsednika Srbije od Trampa.Tome svedoci postignuti rezultati i vodjenje odgovorne politike.

Stefan

pre 3 godine

Zato se predsednik Vucic i bori, da svima nama bude sigurna i bolja buducnost, poveca plate i penzije, i slobodan protok robe koja ce dodatno ojacati ekonomiju Srbije.

Sandra

pre 3 godine

Predsednik Vucic je pokazao da se hrabro i svim srcem bori za interese Srbije i svog naroda.

Milica

pre 3 godine

Vucic je pre svega branio integritet zemlje i prikazao je u najboljem pogledu. To je veoma bitno jer ce Srbija saradjivati sa SAD-om

gaga

pre 3 godine

Ozbiljna i odgovorna politika daje odlične rezultate.

Nikoleta

pre 3 godine

Odlicno nas predsednik svoj poasao obavlja,jer ga radi iz srca.

Lola

pre 3 godine

Biti u Beloj Kuci i izvuci najbolje sto se moze za Srbiju nije ni malo lako bilo, ali predsednik Vucic je pokazao i dokazao svoju vestinu i sposobnost u diplomatskim odnosima.

Verica

pre 3 godine

Posle potpisanog sporazuma u Vasingtonu i razgovora u Briselu,predsednik Vucic je postao najpopularnija licnost u svetu.

Filip

pre 3 godine

Predsednik je na odličan način predstavljao Srbiju u SAD.

Ivana

pre 3 godine

Srbija je privukla velike simpatije u Beloj kući.Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.

Mara

pre 3 godine

Sama cinjenica da se americki predsednik angazovao oko resavanja dijaloga Beograda i Pristine nije beznacajna, a i ocekujemo dobru ekonomsku saradnju u buducnosti.

Tanja

pre 3 godine

Vucic je veoma cenjen i postovan gde god se pojavi.

Masa

pre 3 godine

Predsednik Vucic se lavovski bori za svoju drzavu. Pravi politicari to prepoznaju i vrednuju. Svako zalaganje i trud na kraju donose rezultate.

Stipan

pre 3 godine

Privukao je pažnju svojim odličnim diplomatskim sposobnostima.

Perica Savic

pre 3 godine

Vucic postize rezultate na svim poljima i bori se za Srbiju kao lav.

Sreta

pre 3 godine

Nema nikakve dileme Aleksandar Vučić je uradio odličnu stvar i izgradio dobre diplomatske odnose sa Amerikom, što će nam itekako značiti u daljem razvoju Srbije i Amerike. Što se tiče Kosova uspeli smo da sačuvamo našu teritoriju što je itekako još jedan veliki uspeh. Takođe dolazak Amerikanaca u našu zemlju je garant novih stranih investitora.

Saša

pre 3 godine

Svima je jasno da bez saradnje u sferi ekonomije nema napretka za region.

(VIDEO) PO PLAČU I KUKANJU NAŠIH PROTIVNIKA SE VIDI KO JE BOLJE PROŠAO U VAŠINGTONU! Smajlović RASTURILA dušebrižnike koji su protiv Srbije: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!
Politika

(VIDEO) PO PLAČU I KUKANJU NAŠIH PROTIVNIKA SE VIDI KO JE BOLJE PROŠAO U VAŠINGTONU! Smajlović RASTURILA dušebrižnike koji su protiv Srbije: Vučić je bio rame uz rame sa Trampom!

Poznata novinarka i nekadašnja urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović gostujući na Prvoj televiziji komentarisala je sporazum u Vašingtonu, a zatim začepila usta svim dušebrižnicima koji su bili protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i koji su danima pričali da će Priština izaći kao pobednik

12.09.2020

19:22

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija