• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

22.09.2020

16:09

ZRENJANIN GRADI "PAMETNU ZGRADU" Potrošnja energije više neće biti prepuštena slučaju, OTVARA SE PROSTOR ZA NOVE PROJEKTE

Politika

ZRENJANIN GRADI "PAMETNU ZGRADU" Potrošnja energije više neće biti prepuštena slučaju, OTVARA SE PROSTOR ZA NOVE PROJEKTE

Podeli vest

Na temu "Pametna i održiva potrošnja energije" u okviru IPA programa prekogranične saradnje sa Rumunijom, u Zrenjanimskoj gimnaziji održan je prvi javni čas, kojem je prisustvovao i gradnonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura

 - Ponosan sam na činjenicu da će prva energetska, tzv."pametna" zgrada biti podignuta baš u Zrenjaninu i to je preduslov da u budućnosti budemo jedan od lidera u sistemu energetski održivih gradova i aktivno utičemo na svest mladih  - naglasio je Simo Salapura, uz napomenu da će se slični časovi održati u još nekoliko zrenjaninskih srednjih škola.


   

Foto: Grad Zrenjanin

 

Prema rečima Irene Živković, direktorke Regionalnog centra “Banat", koji je nosilac projekta, glavni cilj je da Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti. 

- Projekat, osim javnih časova i edukacije srednjoškolaca, podrazumeva niz značajnih aktivnosti za grad Zrenjanin, koji će dobiti prvu “pametnu zgradu”, odnosno uspostaviće se regionalni centar za energetsku efikasnost, izradiće se master plan održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti - istakla je Irena Živković.

Foto: Grad Zrenjanin

 

INSTRUMENTI ZA MERENJE POTROŠNJE ENERGIJE

Realizacija projekta podrazumeva postavljanje instrumenta u tri srednje škole u Zrenjaninu,  koji će meriti potrošnju energije, odnosno pokrete, ambijentalno osvetljenje, temperaturu, vlažnost vazduha, ugljendioksid, isparljiva organska jedinjenja, atmosferski pritisak, potrošnju električne i toplotne energije, a sve su to preduslovi da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji.

ZRENJANIN LIDER

Vodeći partner na projektu “Pametna i održiva potrošnja energije“ koji će trajati do marta 2021. godine, je grad Zrenjanin, a partneri su,  Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj  "Banat",  grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije,  ROSENC, a njegova ukupna vrednost je 852.000 evra.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija