• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

24.09.2020

22:51

HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV PREDSEDNIKA LAŽNE DRŽAVE  Tači ubio 87 ljudi!

Politika

HAŠKA OPTUŽNICA PROTIV PREDSEDNIKA LAŽNE DRŽAVE Tači ubio 87 ljudi!

Podeli vest

Pod komandom Hašima Tačija zverski su masakrirani Srbi i Albanci koji su se protivili OVK. Haški tužioci tvrde da imaju čvrste dokaze i da će Tači morati na dugu robiju

Predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači lično je odgovoran za najmanje 87 ubistva Srba, ali i Albanaca koji su se protivili terorističkoj OVK!
 

To tvrde haški tužioci u optužnici protiv Tačija, u kojoj se osim njega terete i Kadri Veselji, Azem Sila, Jakup Krasnići i Redžep Selimi. Prema navodima tužilaca, koji su juče delimično objavljeni, Tači i njegovi saborci krivi su za ubistva, mučenje i neljudsko ponašanje prema Srbima i Albancima koje je OVK proglasila za "saradnike Srbije ili izdajnike". Žrtve su zverski mučene i potom ubijane u provizornim pritvorima širom Kosova.
 

Zversko mučenje

Tači i njegovi saborci krivi su za ubistva, mučenje i neljudsko ponašanje. Žrtve su zverski mučene i potom ubijane u provizornim pritvorima širom Kosova
TV Top čenel iz Albanije



Krivično delo
Optužni predlog protiv Tačija i njegovih saradnika, koji Sud za OVK još nije ni potvrdio ni odbacio, ima ukupno 260 stranica i, kako navode tužioci, predstavlja čvrst osnov za podizanje optužnice.
"Ovaj haški dosije završen je u decembru 2019. i predstavlja sažetak okolnosti navodnih zločina, koji uključuju 87 žrtava. Dokumentacija se fokusira na zločine mučenja i neljudskog postupanja prema onima koje je OVK proglasila za saradnike Srbije ili izdajnike koji su bili protiv oružanog oslobođenja Kosova. Navodi se postojanje proizvoljnih pritvora i nehumanim uslovima u njima. Iz analize prikupljenih dokaza, specijalni tužioci kažu da bi potencijalno mogli da optuže pet osoba, a to su: Azem Sila, Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Selimi", piše portal albanske TV Top čenel, koji je i objavio optužnicu.

Foto: Tanjug/Beta/AP/Reuters/Fotoilustracija


Tužioci naglašavaju da imaju sasvim dovoljno dokaza za podizanje optužnice.
- Postoje relativno ograničeni dokazi o direktnom učešću onih koji bi potencijalno mogli biti optuženi za zločine. Iako su dokazi ograničeni, okrivljeni će teško poreći svoje neznanje o pritvorskim objektima - navode tužioci u spisima.


Inače, optužni predlog protiv Tačija i ostalih objavljen je u jeku afere "curenja dokumenata", u kojoj je najmanje 4.000 registratora i stranica dokumentacije iz Haškog tužilaštva završilo u rukama udruženja ratnih veterana OVK. Stručnjaci su uvereni da to nije slučajno, dok haški tužioci prete da će krivično goniti sve koji otkriju identitet potencijalnih svedoka.


Tužilac Suda za zločine OVK Džek Smit, komentarišući ove navode, upozorava da udruženja ratnih veterana OVK pokušava da miniraju "primenu pravde".
- Svako sudelovanje u deljenju takvih informacija moglo bi da predstavlja krivično delo. Posvećeni smo istrazi i krivičnom gonjenju pojedinaca koji su počinili takva krivična dela, uključujući otkrivanje identiteta lica koja bi mogla da budu pozvana na sud ili bilo kakvih informacija koje mogu da dovedu do njihove identifikacije - ističe Smit.

Moj ugao


RAMUŠ HARADINAJ
BIVŠI 'PREMIJER KOSOVA'

Sa velikom zabrinutošću pratim zlonamerni spektakl u vezi sa dosijeima Specijalnog suda OVK, koji nepravedno stvara utisak da je Kosovo na suprotnoj strani pravde.


I te kako sumnjivo
Dejan A. Vasić, akreditovani branilac i zaštitnik žrtava pred Posebnim većima Suda u Hagu, ocenjuje da je nemoguće da neko odnese 4.000 registratora sa dokumentima iz Tužilaštva u Hagu bez teretnog vozila.
- Potpuno je nemoguće da bilo ko registratore koji sadrže trojezične izjave svedoka, fotografije, procesna dokumenta, materijalne dokaze odnese bez kamiona. Taj termin koji se provlači o navodnom curenju dokumenata upućuje na nešto veoma sumnjivo - naglašava Vasić.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija