• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic

28.09.2020

10:42

PRAVDA POČINJE DANAS! Danas se u Hagu sudi zločincima iz OVK, prvi na optuženičkoj klupi Agim Čeku!

Politika

PRAVDA POČINJE DANAS! Danas se u Hagu sudi zločincima iz OVK, prvi na optuženičkoj klupi Agim Čeku!

Podeli vest

Nekadašnji komandant Opšteg štaba OVK-a Agim Čeku danas će biti saslušan u Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu, gde su prebačeni nakon hapšenja i šefovi udruženja veterana OVK-a Hisni Gucati i Nasim Haradinaj koji će odgovarati za ometanje pravde. Najveći problem Haga je kako da sačuva bezbednost svedoka zločina OVK, pošto je njih čak 13 ubijeno u poslednjih 19 godina

Čeku je medijima početkom septembra potvrdio da je dobio poziv za Hag kao osumnjičeni iako se sud nije zvanično oglasio u vezi sa pitanjem u kojem svojstvu će biti saslušan bivši komandant Opšteg štaba OVK-a.

Inače, Čeku je po poternici Srbije zbog ratnih zločina na Kosovu i Metohiji do sada tri puta hapšen i pritvaran na granicama - u Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, dok je iz Kolumbije proteran, ali nikada nije izručen našoj zemlji.

U maju 1999. godine postavljen je za komandanta Opšteg štaba OVK. Po završetku sukoba na Kosovu i Metohiji osnovao je političku stranku, a od 2006. do 2008. bio je i kosovski premijer.

Poslednjih dana aktuelna su brojna hapšenja bivših pripadnika na Kosovu i Metohiji po nalogu Specijalizovanog tužilaštva u Hagu. Podsećanja radi, najpre je prošle nedelje uhapšen bivši šef obaveštajne službe Kosova i jedan od osnivača OVK Saljiha Mustafe koji se tereti za zlostavljanje i mučenje najmanje šestoro albanskih zatvorenika, ali i ubistva u ilegalnom zatvoru u mestu Zlaš na Kosovu 1999. godine.

Da bi zatim u Hag bili prebačeni i šefovi udruženja veterana OVK Hisni Gucati i njegov zamenik Nasim Haradinaj. Njihov advokat Tom Gaši naveo je da bi obojica uskoro trebalo da se pojave pred sudijom i da su osumnjičeni za ometanje pravde.

Gucati i Haradinaj uhapšeni su nedelju dana pošto je nepoznati muškarac u sedište organizacije koja okuplja veterane OVK dostavio tri paketa dokumenata, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda.

Verodostojnost ovih dokumenata nikada nije potvrđena, a šefovi udruženja veterana OVK su uhapšeni pošto su tražili od medija da objave te dokumente, koji navodno sadrže svedočenja svedoka, detalje o njihovom identitetu i adrese. Da je zaštita svedoka zločina OVK-a najveći problem sa kojim se suočava Specijalizovani sud u Hagu dokaz je i čak 13 ubistva u poslednjih 19 godina Haga koja su pre dve nedelje anonimno procurila i dostavljena udruženju ratnih veterana OVK-a.

Ubijeni svedoci zločina OVK

Ismet Musaj ubijen je 2001. neposredno pred početak suđenja grupi za slučaj "Dukađini" u Prištini.

Sadik Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002. godine u Peći.

Veselj Murići, zaštićeni svedok, ubijen je 2002.

Bekim Mustafa i Avni Eljazaj ubijeni su 2002.

Smailj Hardaraj ubijen je 17. februara 2002. u zasedi u mestu Vitomirica kod Peći.

Tahir Zemaj ubijen sa sinom Enisom i bratom Hasanom 4. januara 2003. u zasedi u Peći.

Iljir Seljimaj i supruga njegovog brata Ferida ubijeni u zasedi u Peći.

Sabahete Toljaj i Isuf Hakljaj ubijeni su u zasedi 24. novembra 2003.
Sadik Musaj ubijen je 1. februara 2005.

Sinan Musaj nestao je 14. juna 2005.

Đeljadin Musaj ubijen je 16. juna 2005. u zasedi kod benzinske pumpe "Molika" u selu Rašic kod Peći.

Kujtim Beriša poginuo u saobraćajnoj nesreći u Podgorici u februaru 2007. godine.

Nazim Rustemi pronađen mrtav 18. decembra 2019. godine kod jezera Badovci u blizini Prištine.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 3 godine

...Ма оптужница је у реду, али ће "заштићени" сведоци да ... - "извисе"...!?

Leka

pre 3 godine

Nadam se da će vođe ove terorističke bande konačno popiti neku kaznu i završiti iza rešetaka na jedno 20 godina. Videćemo.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija