• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.09.2020

17:23

NEMA TOG PRITISKA KOJI ĆE NARUŠITI PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE! Vučić preko ambasadorke Čen Bo uputio poruku predsedniku Siju! (FOTO)

Politika

NEMA TOG PRITISKA KOJI ĆE NARUŠITI PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE! Vučić preko ambasadorke Čen Bo uputio poruku predsedniku Siju! (FOTO)

Podeli vest

Bez obzira kakvim pritiscima Srbija bude izložena ona prijateljstvo sa Kinom neće dovoditi u pitanje, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na prijemu povodom obeležavanja Dana NR Kine u ambasadi te zemlje u Beogradu

- Uzgred da znate, a o tome sam obavestio i ambasadorku Čen Bo, da sam čak na najtežem mestu na celom svetu, gde je nemoguće da kažete neku pozituivnu reč o Kini, ja rekao da imamo vrlo dobre odnose sa Kinom, a sumnjam da je ijedan drugi lider na svetu pomislio da tako nešto izgovori na tom mestu - rekao je Vučić.

To, kako je podvukao, govori o čvrstini odnosa i snazi prijateljstva dve zemlje.

- Malo ko razume težinu pozicije Srbija koja se trudi da u evrospkom okruženju, i kada se nalazi na evropskom putu, sačuva svoju samostalnost i donosi odluke nezavisno od odluka koje donose svi ostali. U takvim teškim uslovima mi ćemo uspevati i garantujem da ćemo očuvati naše bratske i prijateljske odnose - naglasio je on.

Vučić je čestitao praznik i rekao da je ponosan na prijateljstvo koje Srbija ima sa Kinom.

- Nisu laka vremena iza nas. Verovatno su još teža ispred nas. U tim vremenima moramo da pokažemo i dokažemo naše prijateljstvo - podvukao je on.

Foto: printscreen instagram



Zamolio je ambasadorku da prenese njegovo pismo i poruku predsedniku Siju, zahvalnost za odnos poštovanja koje pokazuje prema našoj zemlji i da mu kaže da, iako još ne znamo kada će kriza oko kovida proći, ali kada to bude slučaj da ga čekamo u Srbiji, jer ne vidimo nijednog bližeg i boljeg prijatelja.

- Znamo da vi imate važnije zemlje za saradnju, mnogo važnije na evropskom tlu, ali znamo da nemate većeg prijatelja od Srbije. Prenesite tu poruku i recite da ga čekamo u Srbiji, gde ćemo pokazati poštovanje i ljubav prema zemlji koju vodi i ogroman respekt prema njemu za sve što je uradio za naše prijateljstvo i zemlju - kazao je Vučić.



On je dodao da Srbija nikada neće zavoraviti posetu predsednika Kine Srbiji, kao i što je ispunio obećanje i pomogao smederevsku Železaru, dodajući da je dolazak Ziđina dodatno unapredio saradnju i podigao na još veći nivo.

Sve kineske kompanije koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji, prema njegovim rečima, dobijaju još više poslova i ugovora potpisuju.

Ukazao je da se uskoro očekuje potpisivanje fruškogovorskog ugovora za Fruškogorski koridor i rekao da se očekuju mnogi drugi koje treba potpisati.

Foto: printscreen instagram



Podsetio je da kineske kompanije rade na projektima koji su najvažniji za našu zemlju poput pruge Novi Sad-Subotica, da grade puteve, i da su uradili najviše mostova.

Takođe, naveo je i da su Kina i Srbija podrška jedni drugima u međunarodnim organizacijama.

Vučić se zahvalio i na tome što je predsednik Si želeo da razgovara sa njim telefonom tokom epidemije, dodajući da nikada nijedan srpski predsednik nije imao takvu priliku u dugoj istoriji odnosa dva naroda.

Takođe se zahvalio ambasadori Čen Bo na ogromnom trudu, angažmanu i velikoj borbenosti.

- Ambasadorka nije uvek tako slatka, ume i da malo oštrije pristupi stvarima, ali uvek vezana za Srbiju, i pokazujući ljubav prema Srbiji, što mi izuzetno cenimo i što ćemo uvek znati da poštujemo - primetio je Vučić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Tijana

pre 3 godine

Prijateljstvo Srbije i Kine niko ne može narušiti a garant toga su predsednici Si i Vučić.

Ivana

pre 3 godine

Pojas i put je najvažniji projekat koji nijednog trenutka ne bi trebalo da se dovede u pitanje. Srbija danas ima predsednika kojem je stalo da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

Milena

pre 3 godine

Čvrsto smo opredeljeni za prijateljstvo i blisku saradnju sa velikim Kineskim narodom

Milena

pre 3 godine

Kina je snažna i napredna država koja poštuje Srbiju i naš narod

Kraljica Beograda

pre 3 godine

Moram priznati da su ovi Kinezi uvek prvi kad Srbiji treba neka pomoć. To su dokazali i u borbi sa kovidom.

Bojan

pre 3 godine

Saradnja dveju zemalja se mora nastaviti uprkos svim pritiscima.

Perica Savic

pre 3 godine

Odnose Srbije i Kine ne moze niko narusiti.

Verica

pre 3 godine

Prijatelstvu Srbije i Kine ne moze niko nista.

Marko

pre 3 godine

Srbija ima vaznu ulogu u izgradnji Incijative "Pojas i Put" i da nase dve zemlje treba da unaprede saradnju u tom okviru radi vece dobrobiti i prosperiteta za gradjane Srbije.

petra

pre 3 godine

Čestitke NR Kini! Srbija se uvek bori za pravednost i to nema veze sa ideologijom ili društvenim uređenjem. Podrška u borbi protiv pandemije, kao što je kineski narod pružio podršku nama, a kineski lekarii stručnim savetima pmogli da se snađemo suočeni sa novim virusom

Zvezdana

pre 3 godine

Tradicionalno dobri ekonomski i prijateljski odnosi sa Kinom. Kineska podrška je od izuzetne važnosti za Srbiju!

Iva

pre 3 godine

Prijateljstvo naših država i naroda je čvrsto i sigurno...

Dragana

pre 3 godine

Nase prijateljstvo nemoze niko da pokvari jer je gradjeno generacija a i tako ce i da bude.

Iva

pre 3 godine

Između naših naroda vlada uzajamno poštovanje kao preduslov za dobru saradnju...

Anđela

pre 3 godine

Snažno prijateljstvo koje će se u budućnosti nastaviti i negovati! Nikada im nećemo zaboraviti pomoć u teškim trenucima za našu zemlju!

Marko

pre 3 godine

Kina je nas prijatelj i savezni, partner. Bilo kakvi pritisci, ucene, treba ignorisati jer setimo se samo u vreme poplava, krize izazvane korona virusom...ko nam je prvi pritekao u pomoc, mocna Kina!!!!

Aleksa

pre 3 godine

Znači nema ni pritiska bilo kakvog sa zapada koji bi mogao da Srbiju baci na kolena.Jer saradnjom sa Kinom i Rusijom bilo kakav proitisak sa zapada postaje iluzoran. Bravo za predsednika Vučića bravo za vladu i mudru politiku koju vode.

Filip

pre 3 godine

Odlični odnosi sa zapadom neće uticati na naše čelično prijateljstvo sa Kinom.

Sandra

pre 3 godine

Kina je nas veliki prijatelj i verujem da to prijateljstvo nece unistiti ni moguci pritisci i izazovi.

Jelena

pre 3 godine

Srbija i Kina su veliki prijatelji!Tako ce uvek biti.

Mara

pre 3 godine

Prijateljstvo Srbije i Kine je celicno i neraskidivo.

Mala plava

pre 3 godine

Kina i Srbija mogu samo da produbljuju saradnju,a prijateljstvo oplemenjuju jer nas fabrike investitora i kilometri puteva povezuju.

Zeljko

pre 3 godine

Kina se u mnogim slučajevima prema nama ponela izuzetno prijateljski, samo koliko je truda i rada njihovo medicinsko osoblje podnelo kod nas kad nas je zahvatila korona, a o pomoći u tehnici i da ne pričamo, takvo iskreno prijateljstvo ne mogu nikakvi zlobnici da pokvare.

ristan

pre 3 godine

Ponosimo se našim čeličnim prijateljstvom i poštovanjem sa kineskim narodom.

Coa

pre 3 godine

Kina je vise puta pokazala i dokazala da je iskreni prijatelj Srbije.

Nešo N

pre 3 godine

Prijateljstvo Kine i Srbije je tako čvrsto da nikakvi pritisci ne mogu uticati da se oni pokvare.

ksenija

pre 3 godine

U zadnjim godinama intezivirali su se odnosi sa Kinom kako na ekonomskom tako i na politickom planu

BRUJALI STE O OBJAVI ZAHAROVE, A GDE STE SADA, MIŠEVI?! Smajlović rasparčala zle jezike: Da li vas je bar malo sramota posle Putinovog izvinjenja?! (VIDEO)
Politika

BRUJALI STE O OBJAVI ZAHAROVE, A GDE STE SADA, MIŠEVI?! Smajlović rasparčala zle jezike: Da li vas je bar malo sramota posle Putinovog izvinjenja?! (VIDEO)

Poznata novinarka i nekadašnja urednica lista "Politika" Ljiljana Smajlović gostujući na Prvoj televiziji komentarisala je sporazum u Vašingtonu, a potom i objavu Marije Zaharove i izvinjenje ruskog predsednika Vladimira Putina upućeno Aleksandru Vučiću. Ona je iznenađena što je izostala reakcija onih koji su "na sva usta" komentarisali objavu Zaharove

12.09.2020

10:39

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija