• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.10.2020

10:52 >> 11:25

(VIDEO) KNEZ ALBERT II U SRBIJI! Predsednik Vučić dočekao princa od Monaka ispred Palate Srbija - POTPISAN SPORAZUM DVE DRŽAVE!

Politika

(VIDEO) KNEZ ALBERT II U SRBIJI! Predsednik Vučić dočekao princa od Monaka ispred Palate Srbija - POTPISAN SPORAZUM DVE DRŽAVE!

Podeli vest

Knez Albert Drugi od Monaka boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Aleksandar Vučić.
 

- Imamo izuzetnu čast da budemo domaćini i da ga dočekamo u njegovoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu. Naučio sam mnogo stvari o Monaku i od kneza Alberta II. Uveren sam da ćemo posle potpisivanja memoranduma našu saradnju učiniti mnogo boljom. I Srbija i Monako, iako su dve veoma različite države, mogu biti ponosne na svoju istoriju. Hvala njegovom visočanstvu što je prihvatio poziv da dođe u posetu Srbiji. Želim da kažem da sam ponosan što sam mogao da uručim Orden Srbije na lenti knezu Albertu II od Monaka, a u razgovoru u četiri oka sam pitao mnogo i učio - rekao je predsednik Srbije.

Foto: printscreen

U toku je potpisivanje sporazuma o saradnji između Srbije i Monaka.

Nakon plenarnih razgovora delegacije su pristupile potpisivanju sporazuma o saradnji u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i Nj.S.V. kneza Alberta II od Monaka.

Potpisan Sporazum o saradnji PKS i Ekonomskog odbora Monaka

Foto: printscreen

Privredna komora Srbije i Ekonomski odbor Monaka potpisali su danas Sporazum o saradnji, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kneza Alberta II od Monaka.

Sporazum su potpisali predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka Gijom Roz.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, robna razmena Srbije i Monaka u prvih sedam meseci ove godine iznosila je oko 43.000 evra.

Srbija je u Monako izvezla robe u iznosu od 17.875 evra, dok je iz Monako uvezla robe u iznosu od 24.248 evra.

Srbija sa Monakom za sedam meseci ove godine ostvaruje deficit u iznosu od 6.872 evra.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 72 odsto.

Srbija je u Monako ove godine izvozila drveni nameštaj za trepezarije i dnevne sobe, ostali drveni nameštaj, delove karoserija za vozila, mašine za štampanje, ogledala...

Iz Monaka samo najviše uvozili proizvode za ulepšavanje i negovanje kože, ali i regulacione i sigurnosne ventile, katetere, kanile, pisaće drvene stolove...

U 2019. godini robna razmena je iznosila 0,4 miliona evra, što je za 0,1 miliona više u odnosu na 2018. godinu.

Izvoz Srbije iznosio je 0,2 miliona evra dok je vrednost uvoza Srbije u 2019. godini bila 0,2 miliona evra.

Izvozni proizvodi Srbije u Monako prošle godine su vrata i prozori, okviri, pragovi od vrata, od aluminijuma, a uvozni proizvod Srbije iz Monaka bili su proizvodi za ulepšavanje i negovanje kože.

Ceremonija svečanog dočeka upriličena je ispred Palate Srbije, gde kneza Alberta dočekuje njegov domaćin predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svečani doček u čast kneza Aleberta II od Monaka.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана 7. Окт 2020. у 2:42 PDT

 

Nakon toga posčeo je tet-a-tet sastanak predsednika Vučića i kneza Alberta.

 

Doček na aerodromu

Princ od Monaka upravo je sleteo na beogradski aerodrom, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Foto: Tanjug printscreen

Vladar Monaka, koji je sleteo u Beograd oko 11 sati, dočekan je uz crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Knez Albert je iz aviona izašao sa maskom na licu, koju je nosio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić prilikom pozdrava.

 

 

Knezu Albertu će biti dodeljen Orden Republike Srbije na lenti.

Poseta princa Alberta Drugog od Monaka odudara od uobičajenih poseta zvaničnika iz sveta Srbiji, ne zbog sporazuma o saradnji koji će biti potpisan, već zbog ličnosti gosta, glave kneževine, ali i sina nezaboravne Grejs Keli i princa Renijea, kojeg je javnost navikla da viđa ne samo u zvaničnim prilikama i poslovima, već i na crvenim tepisima i dvorovima evropskih dinastija.

Vladar Monaka, naime, potiče iz jedne od najpoznatijih, najstarijih i najuticajnijih kraljevskih porodica Evrope, koja već decenijama privlači pažnju celog sveta i čija se imovina procenjuje na nekoliko milijardi američkih dolara.

Porodica Grimaldi je ujedno i jedna od najpoznatijih svetskih kraljevskih familija, odmah nakon britanske i smatra se da ima mnogo veći uticaj na političkoj sceni, nego što se to na prvi pogled vidi.

Osnivač dinastije je diplomata iz Đenove Grimaldo Kanela, čiji su naslednici bili na vlasti u Monaku do sredine 18. veka, nakon čega je prezime prošireno na Matinjon Grimaldi.

Ogranak te porodice Polinjak Grimaldi sada je na vlasti i osnovao ga je Renije Treći 1949. godine, otac princa Alberta Drugog.

Kneževina je postala pojam aristokratije i glamura, pre svega zbog činjenice da je njen član 1956. godine postala jedna od najlepših glumica, dobitnica Oskara Grejs Keli, koja se tada udala za kneza Renijea Trećeg i sa njim dobila troje dece - Karolinu, Alberta Drugog i Stefani, čiji se svaki korak, takođe, pomno pratio u svetskoj javnosti.

 

Foto: Tanjug printscreen

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marko

pre 3 godine

Verujem da ce Srbija imati znacajnu podrsku Monaka, prijateljska zemlja koja moze uvek da racuna na podrsku Srbije.

ana

pre 3 godine

Princ od Monaka je nas bitan gost koji ce biti docekan onako kako to dolikuje.

KIR SRBIN

pre 3 godine

Јако битна посета за Србију, која ће допринети даљем унапређењу односа са пријатељском државом и кључним играчем у пословима политике запада (проституција, наркомафија, коцка, нове методе избегавања пореза). Надам се да ће нам њихова искуства користити у даљем економском напретку Србије.

ksenija

pre 3 godine

Postoji mnogo prostora za sirenje i unapredjenje saradnje nase dve ze mlje, po pitanju medjusobne podrske u medjunarodnim organizacijama i institucijama.

ksenija

pre 3 godine

Princ od Monaka je nas bitan gost koji ce biti docekan onako kako to dolikuje. Neka se oseca kao u svojoj kuci. Prince dobrodosli!!!

Nera

pre 3 godine

Nas predsednik je izuzetan domacin,i verujem da ce knezu biti prijatan boravak u nasoj lepoj Srbiji.

Slobodanka

pre 3 godine

Postoji mnogo prostora za širenje i unapredjenje saradnje naše dve zemlje, po pitanju medjusobne podrške u medjunarodnim organizacijama i institucijama.

Nikolina

pre 3 godine

Ovo je prilika da predstavniku jedne vladarske porodice pokažemo srpsko gostoprimstvo i damo sve od sebe da ostanemo u veoma lepom sećanju knezu Albertu. Spoljno-politički odnosi su nam na jako visokom nivou ,a Srbija je sve više cenjenija država u svetu.

Milorad

pre 3 godine

Ovo je istorijska poseta od velike vaznosti za dalje jacanje odnosa dve zemlje.

milica27

pre 3 godine

Srbija odgovornom politikom jaca prijateljske i ekonomske odnose.Dobro nam dosao u Srbiju.

nemanjicbgd

pre 3 godine

Od kad je Albert knez, kad je nosio tituli prica od Monaka, kao sto je i njegov otac, pok. princ Renije???

Dragan

pre 3 godine

Mi bi mogli od Monaka da naučimo koja je tajna da su toliko bogati a tako mali. Kneževina Monako ima dva kvadratna kilometra a naseljeno je 32.000 stanovnika. Kneževina Monako je najgušće naseljena, a po veličini druga najmanja država na svijetu posle Vatikana.

Jelena

pre 3 godine

Lep docek uz najvise drzavne pocasti! Ovo je prilika da se pokaze gostoprimstvo i da se ostvare nove saradnje sa drzavom Monakom.

Sandra

pre 3 godine

Srbija je uvek bila pravi domacin koji je na veoma lep i spektakularni nacin docekla vaznu posetu kneza Alberta II od Monaka i pokazala da je zemlja otvorena za saradnje sa drugim zemljama.

sava

pre 3 godine

Iako mala po površini,Monako ima veliki uticaj u Evropi i Srbija može po mnogo čemu da se ugleda na nju.

Perica Savic

pre 3 godine

Lep docek za naseg gosta i lep poklon za gosta.

Marina

pre 3 godine

Čast je i zadovoljstvo imati ovakvog gosta, a svaki vid saradnje veliki uspeh.

TM

pre 3 godine

Poseta koja je viseznacajna. Treba imati u vidu da ce Knez provesti u Srbiji vise dana sto je dobar vid podrske i primocije Srbije.

dada

pre 3 godine

Bitna poseta za Srbiju,najpre za unapredjenje odnosa....

Tijana

pre 3 godine

Ogroman je znacaj ove posete. Iako povrsinski nije velika drzava ona je ekonomski medju najjacima!

Sandra

pre 3 godine

To sto mnoge zemlje žele da unapredjuju saradnju sa nama samo govori o tome koliki ugled Srbija stiče u svetu.

Miljan

pre 3 godine

Docekivanje i uspostavljanje dobrih odnosa sa svim državama sveta od opšteg je interesa za Srbiju. Raduje me bilo kakva saradnja naše zemlje sa ostatkom sveta

Milijana

pre 3 godine

Potpisivanjem memoranduma biće podstaknut razvoj turizma i građani Monaka češće će dolaziti u Srbiju, kao i Srbi koji će posećivati Monako i Monte Karlo.Ekonomsko jačanje Srbije je svakako na na zavidnom nivou.

Ivana

pre 3 godine

Monako i Srbija danas grade dobre odnose, Srbija ima predsednika kojem je stalo da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja.

lana

pre 3 godine

Razvijanje ekonomske saradnje kao i turizma znatno utiče na bolji standard u našoj zemlji.

Brankić

pre 3 godine

Srbija treba da bude ponosna sto je jedan knez od Monaka dosao u Beograd!

Brankić

pre 3 godine

Idealna prilika da predstavniku jedne vladarske porodice pokažemo srpsko gostoprimstvo i damo sve od sebe da ostanemo u veoma lepom sećanju. Saradnja Srbije sa jednom od najbogatijih zemalja sveta je prilika da sa njom uspostavimo još bolje i jače ekonomske veze

Filip

pre 3 godine

Ovo je odličan sporazum. Nastavljamo da unapređujemo ekonomske i bilateralne odnose sa Monakom.

Ivana

pre 3 godine

Predsednik pokazuje da za sve postoji prvi put kao sto je poseta kneza od Monaka Srbiji!

Saška

pre 3 godine

Sporazum od izuzetne vaznosti za Republiku Srbiju.Predsednik Vucic je i ovog puta na visini zadatka.?

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija