• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.10.2020

16:04

BRNABIĆ: Srbija će nastaviti strateško partnerstvo sa Kinom

Politika

BRNABIĆ: Srbija će nastaviti strateško partnerstvo sa Kinom

Podeli vest

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, u razgovoru sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jangom Ðiečijem, poručila da će Srbija nastaviti da razvija čvrsto utemeljeno sveobuhvatno strateško partnerstvo sa tom zemljom i nada se proširenju saradnje na projektima infrastrukture, privrede i tehnoloških inovacija, koji su od izuzetnog značaja za obe države


Premijerka je uverena da će i nova vlada, za čiji je sastav dobila mandat, nastaviti da radi na daljem unapređenju ukupnih odnosa sa Kinom, kao jednom od glavnih spoljnopolitičkih prioritreta jer, kako je podvukla, svevremensko čelično prijateljstvo nije samo značajno na političkom planu, već govori o visokom stepenu međusobnog razumevanja koje će doprineti ekonomskom razvoju zemlje i poboljšanju kvaliteta života svih građana Srbije.


Brnabić se sagovorniku posebno zahvalila na podršci i pomoći koju je Kina uputila tokom pandemije korona virusa, kao i na činjenici da radovi na nekim od najznačajnijih infrastrukturnih projekta u tom periodu nisu bili zaustavljeni, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o privredno-ekonomskoj saradnji, predsednica vlade je podvukla da su razvoj veštačke inteligencije, tehnologije i tehnološki napredak od suštinskog značaja za Srbiju.

Srbija snažno podržava Kinu kako na bilateralnom tako i na multilateralnom planu, ukljujučujući inicijativu predsednika Si Ðinpinga „Pojas i put“ i mehanizam saradnje „17+1“, u okviru kojeg Srbija ima najviše infrastrukturnih i strateških projetaka, dodala je Brnabić.

Prema njenim rečima, od izuzetne je važnosti da se što pre počne sa radom na Fruškogorskom koridoru i Beogradkom metrou.

Razgovarano je i o potrencijalnoj saradnji sa kineskim kompanijama na izgradnji železničkog Koridora 10 i pruzi Beograd-Niš.

Jang Ðieči, koji je i direktor Kancelarije za spoljne poslove Centralne komisije, rekao je da će o svim detaljima razgovora obavestiti predsednika i premijera Kine, uveren da će biti još novih zajedničkih projekata Srbije i Kine.

On je dodao da i dalje očekuje podršku Srbije i nastavak saradnje na multilateralnom planu u borbi protiv Kovida-19.

Jang Ðieči je čestitao premijerki Brnabić na napretku Srbije i Beograda u društvenom i ekonomskom razvoju i zahvalio joj se što se ona lično zalaže za unapređenje praktične saradnje dve prijateljske zemlje.

Posebno zadovoljstvo izrazio je zbog činjenice da će Brnabić biti počasni gost na onlajn „Puđijang forumu inovacija“ u Šangaju, navedeno je u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DAČIĆ: Razvijati što bolje strateške odnose i u narednom periodu
Politika

DAČIĆ: Razvijati što bolje strateške odnose i u narednom periodu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa članom Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine i direktorom Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove Jangom Ðiečijem, a tom prilikom je poručio da je Srbija veliki prijatelj Kine i da želi da razvija što bolje strateške odnose sa tom zemljom i u narednom periodu

12.10.2020

13:58

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija