• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.10.2020

18:37

(VIDEO) VUČIĆ NA OTVARANJU KUĆE BANA JELAČIĆA U NOVOM SADU: Srbija je domovina svim Hrvatima koji žive u njoj

Politika

(VIDEO) VUČIĆ NA OTVARANJU KUĆE BANA JELAČIĆA U NOVOM SADU: Srbija je domovina svim Hrvatima koji žive u njoj

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Novom Sadu prisustvuje svečanom otvaranju doma bana Josipa Jelačića i njegovoj predaji na korišćenje predstavnicima Hrvatskog nacionalnog veća (HNV)

Svečana ceremonija se odvija u Spomen-domu bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, u ulici Vladimira Nazora 3.

Svečanosti prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, predsednica HNV Jasna Vojnić...

Foto: Printscreen Tanjug youtube

Prisutnima su se se obratili Jasna Vojnić i Gordan Grlić Radman, a onda i Aleksandar Vučić, koji je, između ostalog, rekao:

- Slušao sam dobre govore mojih prethodnika, iako su mi precizno napisali šta bi trebalo da govorim, kao i obično, potrudiću se da veći deo onoga bude iz glave, a ne da budem uspešan zahvaljujući tuđoj pameti. Ovo je jedna od stvari koje smo obećali da ćemo uraditi".

- Ovo smo obećali da ćemo da uradimo posle prvog sastanka sa predsednicom Grabar Kitarović i odmah smo krenuli u rešavanje problema Hrvata u Srbiji.

- Poslali smo poruku da su Hrvati koji žive u bilo kom delu Srbije, građani ove zemlje. Srbija je njihova domovina.


Vlada Srbije je za otkup kuće od 250 kvadrata obezbedila ukupno 600.000 evra, čime je ispunjeno ranije obećanje predsednika Vučića, prilikom susreta sa bivšom hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović da će Srbija otkupiti rodnu Jelačićevu kuću i ustupiti je Hrvatskoj nacionalnoj zajednici.

Kući će, adaptacijom unutrašnjeg dela, biti vraćen izvorni izgled, kao u vreme kada je Jelačić u njoj živeo.

Adaptacija bi trebalo da bude završena do proleća sledeće godine.

Ban i grof Jelačić, po kome se, inače, naziva glavni trg u Zagrebu, predstavlja jednu od najznačajnijih figura u istoriji hrvatskog naroda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mila

pre 3 godine

Velika je Srbija da toplo primi sve one koji zele da zive u njoj. Unapredjenje odnosa izmedju Srba i Hrvata je bitno.

Dunja

pre 3 godine

Srbija se trudi da svim nacionalnim manjinama pruža i daje prava sva koja im pripadaju, a isto tako želimo da Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava i da se normalizuje život Srba u Hrvatskoj.

Filip

pre 3 godine

Predsednik ispunjava svoja obećanja. Srbija nastavlja da radi na poboljšanju položaja svih nacionalnih manjina.

Tijana

pre 3 godine

Odnosi sa Hrvatskom su veoma pozitivni, politika Predsednika Vučića je doprinela da se Srbija i Hrvatska sada nalaze u dobrim odnosima.

Nikola

pre 3 godine

Srbija je uradila pravu stvar kada je obnovila kuću bana, nadamo se da hrvati obnoviti kuću Nikole Tesle!!

Ivana

pre 3 godine

Srbija i Hrvatska treba da grade dobre odnose, i hvala našem predsedniku Vučiću koji zaista želi da ceo Zapadni Balkan bude ekonomski razvijen, da imamo nove investicije, nova radna mesta, muka nam je više da se svađamo, ajde da se ujedinimo, kroz ekonomiju.

Sara

pre 3 godine

Nasa zemlja i dalje radi na poboljsanju polozaja nacionalnih manjina.

coito ergo sum

pre 3 godine

Kakva je to boleščina. Krajem jula su zamenili nazive Zagorske, Hvarske, Splitske i ostalih ulica lepe njihove, a On sad kao mirotvorac otvara kucu bana Jelačića. Bravo AVAV !

Lola

pre 3 godine

Ovo je jedan od pokazatelja da Srbija postuje, brine i uvazava manjinske narode u Srbiji, pa tako i Hrvate, nista drugo i ne ocekujemo do da i Hrvatska postupa isto sa Srbima koji se nalaze i zive u Hrvatskoj.

Mala plava

pre 3 godine

Srbija nije zlopamtilo ,gleda da ide ka napretku,boljoj buducnosti i mirnoj.Naravno da mnoge stvari cekaju odgovor i lice pravde kao stradanje srpskog naroda u Oluji gde svako izgubio nekog bliskog,ali dodavati Jos mrznje na sve to vise ne bismo smeli.

Lov

pre 3 godine

Krajnje je vreme da dodje do razvoja dobrosusedskih odnosa izmedju Srbije i Hrvatske kao ido podsticaja razvoja saradnje u svim oblastima.

Iva

pre 3 godine

Za sve bi bilo dobro da se poboljšaju odnosi između naših naroda...

Dejana

pre 3 godine

Pokazali smo da smo demokrtska zemlja u kojoj sve manjine imaju svoja prava i imaju pravo da budu postovane.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59