• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.10.2020

22:34

BRUKA I SRAMOTA VELIKA PREVARA EVROPSKE UNIJE! EU obećala Šiptarima ZSO bez ovlašćenja

Politika

BRUKA I SRAMOTA VELIKA PREVARA EVROPSKE UNIJE! EU obećala Šiptarima ZSO bez ovlašćenja

Podeli vest

Bivši 'kosovski premijer' Isa Mustafa objavio pismo koje je 24. avgusta 2015, dan pre potpisivanja Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od tadašnje visoke predstavnice EU Federike Mogerini, a u kojem ga ona uverava da Srbi neće dobiti izvršna ovlašćenja!

Evropski predstavnici obećali su Šiptarima u lažnoj državi Kosovo da Zajednica srpskih opština (ZSO) neće imati nikakvih izvršnih ovlašćenja, i to pre nego što je u Briselu potpisan konačni sporazum o toj instituciji!

Evropsku prevaru razotkrio je bivši 'kosovski premijer' Isa Mustafa, koji je objavio pismo koje je 24. avgusta 2015. godine, samo dan pre potpisivanje Sporazuma o opštim principima ZSO, primio od tadašnje visoke predstavnice Evropske unije Federike Mogerini. Ona ga u tom pismu uverava da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja!?! Ovaj dokument, tvrde predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, dokazuje da je Brisel radio iza leđa Beogradu i sa Prištinom tajno dogovorao da se Srbija prevari i natera da prizna lažnu državu!

Tajni dopis

U pismu koje je Mogerinijeva uputila Mustafi navodi se da EU, kao posrednik u dijalogu Prištine i Beograda, prati obe strane u poštovanju i sprovođenju sporazuma koji su postignuti u Briselu.

'U kontekstu naše diskusije o uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom, želim da potvrdim da je shvatanje EU da Zajednica, u skladu sa Prvim sporazumom i zakonima Kosova, neće biti konstituisana kao treći nivo vlasti i neće imati izvršnu vlast', navodi se u ovom dopisu.
Isa Mustafa je rekao i da je ovo pismo pokazao specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku na sastanku u Prištini, a da ga nije ranije javno objavio, iako su ga političke stranke na Kosovu 'neosnovano napadale za postignut sporazum o SZO'.

Petrič: Opasna igra oko ZSO

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kaže da je politička igra koju Priština igra u vezi sa ZSO veoma opasna i da bi političari u Prištini morali da ispoštuju obaveze iz Briselskog sporazuma koje su preuzeli.

- Uveren sam da će EU uveriti Prištinu da zajednice sa srpskom većinom na Kosovu imaju pravo na određeni stepen samouprave, kako je definisala međunarodna zajednica - ističe Petrič.

Komentarišući ove navode, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da ZSO mora biti formirana odmah i to sa nadležnostima koje joj pripadaju po briselskim dogovorima.

- Na testu je ne samo volja Prištine da se problemi rešavaju dijalogom, već i sposobnost EU kao posrednika u dijalogu da garantuje sprovođenje dogovorenog. ZSO ima samo jedan cilj, da zaštiti položaj i prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a poslednjih nedelja bili smo svedoci da ni prava ni bezbednost Srba ne mogu biti zaštićeni u sadašnjem političko-pravnom okviru u našoj južnoj pokrajini - ističe Petković.

Potpuno neprihvatljivo

Milovan Drecun, doskorašnji šef Odbora za KiM, naglašava da je pismo Mogerinijeve nešto novo i da je to urađeno iza leđa Beogradu.

- Ako je pismo tačno, ispada da smo prevareni ne samo do strane Albanaca, nego i od strane EU. Lajčak treba da razjasni situaciju. Glavno pitanje je kako Lajčak misli da premosti ključnu prepreku za razgovor i natera Prištinu da realizuje ZSO. Albanci očigledno žele da se promeni Briselski sporazum. Već su učinili korak koji nije bio predviđen sporazumom i obratili se takozvanom ustavnom sudu koji je doneo potpuno kontradiktornu odluku. Neprihvatljivo je da ZSO bude samo nekakva asocijacija, samo NVO - naglašava Drecun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
tadija64ZEMUN

pre 3 godine

a ovi izdajnici na vlasti(gori od zute bande)na celu sa AV,guraju nas na silu u tu istu EU,sta reci.... NIKAD U EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Janko

pre 3 godine

Ako Ostanu vodeći ljudi u ministarstvu policije i BIA..e tad smo velika buranija..ponovo ispadošmo kreteni..gde je taj Stefanović i Gašić..oni izgleda rade za EU jer su neverovatno nesposobni...baš smo magarci ako od sad verujemo u SNS

NEBOJŠA

pre 3 godine

КО СА ЂАВОЛОМ ТИКВЕ САДИ О ГЛАВУ МУ СЕ ЛУПАЈУ !!!ЈЕДИНО И НАЈ БРЖЕ РЕШЕЊЕ ЈЕСТЕ ДА СРБИЈА ЈАВНО ОБЈАВИ ДА ''ЊЕН ПУТ У ЕВРОПУ'' НИЈЕ ВИШЕ ПРИОРИТЕТ И ДА СЕ ОКРЕЋЕ ДРУГИМ МОГУЋНОСТИМА И ПОСТАВИ ,СРБИЈА, ЕВРОПИ УЛТИМАТУМ.ИЛИ МИ ИЛИ КОСОВО .МИ СМО ЕВРОПИ ПОТРЕБНИЈИ НЕГО ОНА НАМА,САМО ШТО ОНИ ТО ВЕШТО КРИЈУ,ЗА РАЗЛИКУ ОД НАШИХ ТЕЛЕТАБИСА

kosovojesrpsko

pre 3 godine

Ispostavilo se da sam bio u pravu sve ove godine. Upozoravao sam srpsku javnost i politicare da se zapadu ne sme verovati da oni nista ne ispostuju a ovo je dokaz. Sad bi bilo jedino ispravno i pametno da srpski pregovaraci okrenu plocu pa albancima u juznoj pokrajini ponude stvaranje zajednice albanskih opstina bez ovlastenja i da se zivot nastavi dalje. Kosovo i Metohija ni po koju cenu ne smeju dobiti od Srbije potpis za samostalnost. Treba im ponuditi unutar Srbije ono sto oni sad nude Srbima na srpskoj zemlji u srpskoj drzavi. Time bi se morala sloziti i evropa buduci da je izigrala srpski narod nebrojeno puta a time bi evropa i Amerika pokazale minimum izvinjenja nasem narodu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija