• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

28.10.2020

21:12

OVO JE BAJDENOVA STRATEGIJA ZA SRBIJU: Savetnik pretedenta za šefa SAD otkriva šta nas čeka ako u Americi pobedi kandidat demokrata!

Politika

OVO JE BAJDENOVA STRATEGIJA ZA SRBIJU: Savetnik pretedenta za šefa SAD otkriva šta nas čeka ako u Americi pobedi kandidat demokrata!

Podeli vest

Savetnik kampanje Džoa Bajdena, Majkl Karpenter, kaže da postoji Bajdenova strategija za Srbiju i ističe da predsednički kandidat demokrata jako dobro poznaje našu zemlju i Zapadni Balkan i ima dobar odnos sa predsednikom Aleksandrom Vučićem

Karpenter je za TV Prva rekao da je o Bajdenovoj strategiji za Srbiju razgovarano više puta sa pripadnicima srpsko-američke zajednice koji podržavaju Bajdena i o tome kakav bi bio strateški pristup Srbiji, prenosi Tanjug.

Kako je naveo, bio bi fokusiran na ulazak Srbije u EU, podršku daljim reformama u oblasti vladavine prava, na bolje međuljudske veze, u smislu putovanja i ulaganja američkih kompanija u Srbiji, kao i na jačanje bilateralnih vojnih odnosa između SAD i Srbije...

- Bajden jako dobro poznaje Srbiju i Zapadni Balkan, ima dobar odnos i saradnju sa predsednikom Vučićem, oni su se sastali više puta, a ja sam prisustvovao brojnim sastancima - rekao je Karpenter, koji je i direktor organizacije „Pen Bajden centar".

On je premijerku Srbije Anu Brnabić nazvao „vrlo zanimljivom i iskusnom političarkom" i izrazio nadu da će Bajdenova administracija s njom sarađivati.

- Postoje šanse da se iskoriste neke veze koje su uspostavljene u prethodnih nekoliko godina, ali ciljevi su da se Srbija učvrsti kao strateški važna zemlja na Zapadnom Balkanu i učvrsti u EU i evroatlantskim strukturama - rekao je Karpenter na pitanje kakvu politiku i odnos Srbija može da očekuje ako Bajden pobedi na izborima 3. novembra.

Upitan kakav odnos Srbija može da očekuje od Bajdena prema dijalogu Beograda i Prištine ako pobedi, on tvrdi da je krajnji cilj dijaloga obostrano priznanje.

TRAMP ĆE DOBITI IZBORE,PITANJE JE DA LI ĆE MU DOZVOLITI DA OSTANE PREDSEDNIK SAD! Istraživanja pokazuju da će imati 310 elektora, a Bajden 278!

- Od Bajdenove administracije bih očekivao mnogo aktivnije učešće, zajedno sa EU, da sednu zajedno za sto, da nemamo dva paralelna procesa koji se dešavaju, a jedni ne obaveštavaju druge, već da imamo dva istovremena procesa. Jedan jedinstveni dijalog između Srbije i Kosova, uz EU i Ameriku. Mislim da će to dovesti do najvećeg uspeha u budućnosti - poručio je Karpenter.

Foto: informer.rs

Ocenio je i da je Vapingtonski sporazum u mnogim elementima pozitivan, u smislu ekonomskih veza i komunikacija između Beograda i Prištine.

- Mislim da je sve to sjajno, ali moja glavna zamerka nije njegova sadržina, već činjenica da je odvojen od evropskog dijaloga. Nadam se da će se u budućnosti sinhronizovati inicijative SAD i EU i da će zajedno SAD i EU voditi taj dijalog ka zaključenju da možemo da imamo Srbiju u EU-  poručio je on.

STRAHOVATI DA ĆE SE CRNA GORA POSRBITI ISTO JE KAO DA ĆE SE TURSKA POTURČITI! Matija Bećković rasturio Milogorsku zaveru u popisu stanovništva!

Karpenter je dodao da je veliki optimista da će Bajden pobediti na izborima, a na pitanje da li će, ukoliko se to dogodi, biti njegov Grenel, rekao je da ne može da govori o tome kakva će biti njegova buduća uloga u Bajdenovoj administraciji.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zika

pre 3 godine

Neka Bajden da Floridu Kubancima. A nas neka ostavi na miru.

hag

pre 3 godine

Je li ovo sad i Bajden #srbin# :) buhuhahahahahahaha

SrBin

pre 3 godine

Sta lupa ovaj retard,koje medjusobno priznanje !!! Sta bre ima nas Kosovo da prizna kad je KOSOVO SRBIJA !!!

Hag

pre 3 godine

Istina...odlično poznaje Balkan i prilike iz 90ih.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija