• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.10.2020

17:21

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA, ZAEVA I RAME PUTEM VIDEO-LINKA: Obnovljena inicijativa za saradnju!

Politika

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA, ZAEVA I RAME PUTEM VIDEO-LINKA: Obnovljena inicijativa za saradnju!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas na sastanku putem video-linka sa premijerom Albanije Edijem Ramom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim, kojim je obnovljena inicijativa za unapređenje regionalne saradnje koja je pokrenuta prošle godine

Trojica lidera su se saglasili da je kriza sa korona virusom dodatno naglasila potrebu za intenziviranjem saradnje i regionalnim ekonomskim povezivanjem, saopštila je pres služba predsednika.

"Lideri Srbije, Albanije i Severne Makedonije posebno su istakli da je od izuzetne važnosti za zapadnobalkansku šestorku da se dodatno angažuje na unapređenju regionalne saradnje, te su stoga uputili poziv Prištini da se pridruži ovoj inicijativi," kaže se u saopštenju.

Poziv je usledio nakon utvrđivanja okvira koji je definisan u Vašingtonu u septembru ove godine između predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija samouprave u Prištini, Avdulaha Hotija.

Predsednik Vučić i premijeri Rama i Zaev dogovorili su se i da formiraju stalnu radnu grupu koja će uključivati zvanične predstavnike vlada svake od zemalja učesnica, u cilju ubrzanja procesa potpisivanja i sprovođenja dogovorenih aktivnosti u okviru inicijative za unapređenje regionalne saradnje.

Učesnici sastanka su se saglasili da ova inicijativa može da se iskoristi i za identifikovanje zajedničkih infrastrukturnih projekata usmerenih na razvoj regiona, a u skladu sa Ekonomsko-investicionim paketom EU za zemlje Zapadnog Balkana.

VUČIĆ SA RAMOM I ZAEVIM O MALOM ŠENGENU! Održana video konferencija lidera zemalja!

Trojica lidera su izrazili nadu da će i Vlade Crne Gore i Bosne i Hercegovine uskoro moći da se pridruže ovoj inicijativi, čime bi se ostvarila bolja ekonomska saradnja između svih država regiona što bi rezultiralo povećanjem sloboda, trgovinske razmene i boljeg životnog standarda za sve ljude u regionu.

Konstatovano je da je inicijativa u potpunosti u skladu sa Berlinskim procesom, te da predstavlja dobru osnovu za predstojeći Samit lidera Zapadnog Balkana koji će biti održan u Sofiji.

Aktivnosti inicijative za unapređenje regionalne saradnje bile su odložene zbog pandemije kovida-19, kao i zbog izbora održanih u Severnoj Makedoniji i Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoki

pre 3 godine

Vučićeva inicijativa za mini šengenom je rodila plodom i bliz smo do realizacije tog projekta, kojim naša zemlja dobija najviše a biće omogućen nesmeta protok roba i ljudi između zemalja regiona učesnica.

milan lala

pre 3 godine

Neka i putovanja siptara u mini sengenu budu putem vidwo linka virtualan hahaha . Ja sam za " video-link mini sengen " da sve ide preko video linka virtualno . A u stvarnosti da ostane kako jeste . Sto dalje siptari od nase kuce .

Ana

pre 3 godine

Lepe vesti! Vise ne moramo da cekamo putne naloge!

Milan

pre 3 godine

Srbija je lider u regionu, Vučić državnik za poželeti

Iva

pre 3 godine

U svakom slučaju bolje i da sarađujemo nego da se gledamo popreko.

Dragan

pre 3 godine

Kako trenutno stoje stvari nedostaje sinhronizacija EU i SAD kada je reč o mini Šengenu, to je naglašeno i pitanje je da li ćemo moći da se oslonimo na mini Šengen kao neku akciju SAD, imajući u vidu i neizvesnost i kakva će biti situacija nakon izbora“ u SAD.

Milena

pre 3 godine

Važna vest, prava državnička inicijativa za bolji život svih u regionu...

Prvoborac

pre 3 godine

Ovo su sve vrlo ohrabrujuće vesti za odnose u regionu,ali odgovornost povodom sve gore situacije oko virusa korona mora da postoji inače te granice niko neće prelaziti ako kriva zaražavanja ode u nebesa.

Milena

pre 3 godine

Neophodno je da sarađujemo i da razvijamo što bolje odnose u regionu

Vlado

pre 3 godine

Od izuzetnog su značaja dobri medjukomšijski odnosi sa susedim zemljama!Predsednik Vučić je to unapredio poslednjih godina

boki

pre 3 godine

Srbija je uvek bila pokretac mira i stabilnosti u regionu...

Filip

pre 3 godine

Pristina, pod hitno, mora da spusti loptu I da se pridruzi inicijativi Mali Sengen.

Filip

pre 3 godine

Ovakvi sastnaci su ključ napretka u regionalboj saradnji. Nastavlja se borba za bolju budućnost.

Srbin do koske

pre 3 godine

Saradnja sa svima pogotvo sa susedima je znacajna!!! Proslo je vreme ratova!!!

Danka

pre 3 godine

Treba da negujemo prijateljske odnose, i da imamo dobru saradnju sa ovim zemljama!

Dejan

pre 3 godine

Drzava je pokazala jasan stav da zeli da ucvrsti ekonomiju, cemu ovaj sporazum i te kako doprinosi.

Milan

pre 3 godine

Volim da idem u Crnu Goru na more , tako da bih voleo da i ona bude u ovom mini Šengenu jer se lakše putuje u ovo vreme korone.

dana

pre 3 godine

Ovo je jako lepa vest da ce mo sa licnom kartom moci u Albaniju i Severnu Makedoniju.

Romanija

pre 3 godine

Sve bolja je saradnja između dražava u regionu i to je za svaku pohvalu.

Željko

pre 3 godine

Međusobna saradnja je temelj napretka svih zemalja regiona.

Marija

pre 3 godine

Saradnja između naših zemalja je od velikog značaja za ceo region. Ako funkcionišemo kao celina bez ikakvih kočnica, uspećemo da postignemo zacrtane ciljeve.

Marko

pre 3 godine

Ova inicijativa je zaista važna i treba da bude podržana od strane svih u regionu. Ovo je pravi način da se čitav region bolje pripremi za dalje integracije u EU i da na prirednom planu bude konkurentniji.

Maja

pre 3 godine

Mali Šengen je dobar put za jačanje ekonomske saradnje između država u regionu!

Mira

pre 3 godine

Mini Sengen je fenomenalna stvar za nasu zemlju ali i za ostale ucesnice jer ce sve ucesnice imati ogromnu korist od njega.

Mica

pre 3 godine

Nasa drzava je pokazala stav o saradnji i incijativu da se mirnim putem donose odluke i dalji razvoj.

Boris

pre 3 godine

Tako i treba!Politiku sa strane,dajte da uradimo nesto za dobrobit svih nas!

Vida

pre 3 godine

Zahvaljujući zalaganju predsednika, saradnja je sklopljena,jer taj čovek neiscrpno čini sve što je u njegovoj moći za dobrobit Srbije.

Srbijanka

pre 3 godine

Saradnja sa svim zemljama u okruzenju je od izuzetne vaznosti za napredak celog naseg regiona. Potrebno je gurnuti u stranu sva neslaganja i proslost i krenuti vec jednom zajedno napred u bolji zivot, jer zivot je jedan i suvise kratak nazalost.

Mari

pre 3 godine

Ово повезивање је добро пре свега за економију.

Gruja

pre 3 godine

Srbija, Albanija i Severna Makedonija pozvali su Prištinu da se pridruži unapređenju regionalne saradnje. Odaziv na poziv značio bi mnogo za ceo region.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija