• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.11.2020

11:14

SAMO UZ SARADNJU REGION MOŽE BITI SNAŽNIJI! Vučić: Zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi!

Politika

SAMO UZ SARADNJU REGION MOŽE BITI SNAŽNIJI! Vučić: Zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da region može biti značajan faktor samo uz saradnju, jer samo zajednički mogu da se prevaziđu svi izazovi, uključujući i aktuelnu pandemiju


Vučić je, u govoru na panelu u okviru 5. Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnosti", koji se održava onlajn, ukazao da je je očigledno da su sve naše zemlje suviše male i da samo kroz saradnju i povezivanje mogu postizati značajnije rezultate u privredi i izgradnji budućnosti.


On je, navodeći da to nije važno samo u oblasti ekonomije, ukazao da je neophodno sarađivati i u drugim oblastima, kao što je zdravstvo.

S tim u vezi podsetio je da je na poslednjem sastanku „malog Šengena“ postignut dogovor o zdravstvenoj saradnji u borbi protiv Kovid-a 19.

Vučić je izrazio nadu da će pre Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji biti postignut sporazum oko zdravstvene saradnje.

"Taj sporazum bi omogućio građanima Srbije, Albanije i Severne Makedonije da putuju bez PCR testa, verujući jedni zdravstvenim vlastima naših zemalja. Takođe to podrazumeva i pomoć jedni drugima, između ostalog, mogućnost da građani Severne Makedonije i Albanije koriste naše bolnice za lečenje. To sve bi nas učinilo mnogo snažnijim u ovoj borbi", objasnio je on.

Vučić je kazao da ta saradnja podrazumeva i razmenu medicinske opreme, i svega drugog što je potrebno u borbi protiv Kovid 19 i zaustavljanja širenja virusa.

 


Prema njegovim rečima to je inicijativa koja menja region.

Ukazao je da povezivanje, odnosno „mali Šengen“ predviđa i podsticanje preduzetništva u regionu, pomoć u započinjanju biznisa, što je dobro za mlade.

Treba da sarađujemo i u oblasti obrazovanja, a već postoji saradnja u razvoju infrastrukture i trgovini, dodao je on.

„Sve je to dobro za mlade koji mogu da planiraju bolju budućnost, i budu deo ove velike inicijative“, rekao je Vučić.

„Ako ne sarađujemo onda smo premali da delujemo kao faktor u regionu. Ako sarađujemo onda smo mnogo snažniji i možemo biti važan faktor i zanimljivi za investitore“, dodao je on.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

Vučić je ukazao da su narodi naše tri zemlje navikli da kukaju i kritikuju sve što se dešava u našem regionu, dok glorifikuju sve što dolazi spolja, iz EU, SAD, drugih zemalja.

"Uvek je sve što pripada njima bolje, nego ono što pripada nama, što dolazi iz naseg regiona", primetio je Vučić i dodao da se to mora promeniti.

On je istakao da vidi region Balkana kao jakog pokretača budućeg evropskog privrednog rasta.

"Imamo odličnu mogućnost da to postignemo, mnogo bolju u nego neke EU zemlje", ukazao je predsednik Srbije.

Vučić je ponovio da samo ako radimo zajedno, u regionu možemo da ostvarimo mnogo, da povežemo ekononije i da shvatimo da ćemo imati mnogo veću snagu koju ćemo moći da pokažemo drugima.

On je istakao i da je zadovoljan postignutim ekonomskim rastom Srbije.

„Zadovoljni smo rastom BDP-a Srbije. Nadam se da će region imati najbolji rast BDP-a u celoj Evropi“, rekao je on.

Vučić je ukazao da bi trebalo i da iskoristimo sve prednosti koje imamo kao region, da nastupamo kao jedinstveno tržište.

"Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da kreiramo zajednički ''investicioni paket'', da nastupimo kao jedinstveno tržište, da budemo atrkativniji i privučemo investitore. Nema sumnje da bi to bilo dobro za nas", rekao je Vučić.

On je ukazao da se tokom pandemije svet gotovo potpuno promenio i da se desilo nešto veoma čudno - koliko su zemlje napredovale za 10 godina, toliko su sada izgubile za godinu dana.

"Sve se promenilo i tek će da bude promena u narednom periodu, jer korona virus neće odustati. Biće ekonomskih izazova za sve. Ali, mi možemo da uradimo mnogo više nego drugi, potrebno nam je samopouzdanje, i snažan zajednički rad", rekao je Vučić.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

"Spremni smo da podržimo više naše partnere. To pokazuje da smatramo da napedak naših suseda znači i naš napredak“, naglasio je on.

Upitan da li se može reći da se „Mini Šengenom“ naše zemlje pripremaju za EU, Vučić je kazao da su sve tri države na evropskom putu, a da su dogovorene četiri slobode osnova na kojima počiva Unija.

Ukazao je da u regionu postoji navika da je evropski put koristi kao izgovor za izbegavanje regionalne saradnje.

Međutim, naglašava neophodno je da se, i pored tog puta, radi na boljem životu, a najbolji način za pdosticanje ekonomije i političke saradnje su inicijative kooperacije kao što je „mini Šengen“.

„Ako sami zakucamo na vrata EU oni ne moraju da ih otvore, ali ako više nas zakuca onda je to drugačije“, naglasio je Vučić.

Upitan šta planira za predstojeći Berlinski samit u Sofiji Vučić je rekao da ne može ništa najaviti, jer najpre mora da sa predstavnicima Severne Makedonije i Albanije dogovori zajedničku platformu.

„Sve je u međusobnom poverenju. Mi predstavljamo nezavisne zemlje, a imajući u vidu da neki ambasadori misle da mogu da nam nametnu neke njihove ideje, mislim da treba najpre konsultovati susede, a tek posle druge“, rekao je on.

Vučić je na kraju mladima poručio da moraju da se bore, da rade snažno kako bi naše zemlje i ceo region učinili boljim.

Vučić, Rama i Zaev na forumu o mladima, Đukanović otkazao
 

Onlajn panel na kojem govore politički lideri regiona, a koji se održava u okviru Regionalnog foruma mladih lidera na temu "Povezivanje u vreme pandemije: pretnje i mogućnost", počeo je danas oko 10 časova.

Na njemu učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, dok je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, koji je između ostalih takođe bio najavaljen, u poslednjem trenutku otkazao učešće.

Peti Regionalni forum mladih lidera počeo je u subotu, 31. oktobra, u Novom Sadu, a završava se danas.

Na forumu su učesnici imali priliku da tokom brojnih panela diskutuju o problemima sa kojima se svakodnevno susreću u državama iz kojih dolaze.

Tema ovogodišnjeg skupa je izazovi na putu ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pribilovic M

pre 3 godine

Samo zajednistvom mozemo ostvariti neke rezultate kako na polju ekonomije tako i zdravstva i privrede, mozda nas ova situacija sa koronom dozove pameti .

Emilija

pre 3 godine

Treba da imamo dobre odnose i saradnju sa zemljama regiona kako bi Balkan se uzdigao i postizao bolje rezultate.

Sara

pre 3 godine

Uspešnom saradnjom sigurno možemo ostvariti mnogo svojih ciljeva, koji će omogućiti nova ulaganja, nove investitore i izvore finansiranja.

TM

pre 3 godine

Medjusobna saradnja jaca ekonomiju. Srbija ima volje i snage za dobre saradnje sa svima. To ce mnogo pomoci za sigurnu buducnost .

Dejan

pre 3 godine

U pravu je sve sto je rekao!Moramo zajedno da delujemo!

Jeca

pre 3 godine

Ranije vlasti su uvek velicale ono tudje, i kao da se zaboravljalo da i mi imamo potencijala za rast i razvoj. U poslednje vreme vlada potencira nase potencijale i vredno radi na tome. Sigurna sam da cemo uspeti.

Lovac

pre 3 godine

Zahvaljujuci Mini Sengenu postoji mogucnost ujedinjenja interesa zemalja potpisnica, sto bi stvorilo povoljnu klimu kako za domace stanovnistvo tako i za strane investitore.

Mily

pre 3 godine

Ubrzani privredni razvoj zapadnog Balkana doprinece boljoj slici naseg drustva u svetu, sto ce imati dalekosezne rezultate nasih novih preduzetnika i omladine koja ce zasnivati radni odnos u maticnoj drzavi.

Jana

pre 3 godine

Veliki privredni rast je značajan faktor za prosperitet naše zemlje.

Mila

pre 3 godine

Kljuc uspeha je dobra saradnja, zato je potrbno da sve zemlje medjusobno imaju pored saradnje i toleranciju i razumevanje.

Filip

pre 3 godine

Region mora da ide napred. Zato je važno da imamo odlične odnose sa svim susedima.

Branko

pre 3 godine

Prema ekonomskim uspesima Srbije najveću zavist iskazuju Hrvatska i Crna Gora a i Federacija BIH.

Sanja

pre 3 godine

Dobra politika i ekonomska saradnja sa svim zemljama u regionu je prioritet kojim Srbija nastavlja da se bavi i vredno radi na tome!Verujemo da ce se takav rad pozitivno odraziti na bolji zivotni standard naroda!

Jana

pre 3 godine

Uvek bilo predsedniče, udruženim snagama i saradnjom sve je lakše i bolje.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija