• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.11.2020

12:42

BRNABIĆ NA KONFERENCIJI „SWISS DIGITAL DAYS“: Srbija se priključuje evropskom dijalogu o digitalizaciji

Politika

BRNABIĆ NA KONFERENCIJI „SWISS DIGITAL DAYS“: Srbija se priključuje evropskom dijalogu o digitalizaciji

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas kao specijalni gost na konferenciji „Swiss Digital Days“. Konferencija se održava po četvrti put, uz učešće velikog broja partnera iz privrede, nauke i javnog sektora

Premijerka Brnabić istakla je u obraćanju da digitalizacija ostaje jedan od prioriteta nove Vlade Srbije. Ona je rekla da vlada ostaje posvećena jačanju saradnje sa organizacijama civilnog sektora koje se zalažu za digitalizaciju. 

U okviru konferencije „Swiss Digital Days“, organizacije iz Švajcarske, Švedske, Srbije, Ukrajine, Poljske, Lihtenštajna i Grada Beča, potpisale su Pismo o namerama o saradnji u domenu javnog dijaloga o digitalizaciji. Među potpisnicima je Inicijativa „Digitalna Srbija“. 

„Izuzetno mi je drago što je organizacija iz naše zemlje, Inicijativa „Digitalna Srbija“, među organizacijama koje su potvrdile posvećenost daljem jačanju javnog dijaloga o digitalizaciji. To je još jedna potvrda da se naša zemlja pozicionira među evropskim liderima u ovoj oblasti“, istakla je predsednica Vlade Srbije.

„Budući da ovako široko postavljene inicijative obično dolaze od vlada, posebno mi je drago što nezavisne organizacije kao što je Inicijativa „Digitalna Srbija“ zajednički pokreću i sprovode aktivnosti u cilju promovisanja prilika koje nam je digitalizacija donela. Mislim da ova saradnja može da bude vrlo važan element u građenju digitalne budućnosti Evrope i njene ekonomije“, istakao je direktor Inicijative „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević. 

Foto: Vlada Srbije

Pored organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“, potpisnici Pisma o namerama su i organizacije iz Švajcarske (Digitalswitzerland), Švedske (Swedish Digital Day Initiative), Ukrajine (IT Ukraine Association), Poljske (Digital Poland Foundation), Lihtenštajna (Digital-liechtenstein), kao i Grada Beča (Amtsführender Stadtrat für Finanzen, Wirtschaft Digitalisierung und Internationales Stadt Wien). 

Brnabić je rekla da je cilj vlade da Srbija postane jedan od vodećih digitalnih habova u Evropi. Naši potencijali posebno u oblasti ljudskih resursa, već su globalno prepoznati. Tako je, prema oceni „Startup Genome“, beogradski i novosadski startap ekosistem uvršten među pet najboljih u svetu kada je reč o kvalitetnom i dostupnom inženjerskom kadru. 

Govoreći o najvažnijim rezultatima u prethodnom periodu, premijerka je rekla da je napravljen veliki napredak u oblasti elektronske uprave i u oblasti obrazovanja. „Zahvaljujući uvođenju e-Uprave i različitih elektronskih servisa, od juna 2017. godine do danas sačuvali smo 15.000 stabala“, rekla je Brnabić. 

Foto: Vlada Srbije

Srbija je posebno prepoznata kao lider u reformi obrazovanja u Evropi: premijerka je rekla da je vlada, zajedno sa Inicijativom „Digitalna Srbija“, radila na uvođenju programiranja kao obaveznog predmeta od 5. razreda osnovne škole, uvođenju novog predmeta „Digitalni svet“ u 1. razredu osnovne škole, kao i na uvođenju specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama. Vlada takođe investira oko 100 miliona evra u oblasti inovacione infrastrukture – naučno-tehnološki parkovi, startap centri, naučni instituti i univerzitetska infrastruktura. Uvedeni su takođe i posebni pravni i finansijski podsticaji za istraživanje i razvoj, startap investicije i privlačenje stranaca za zapošljavanje i rad u našoj zemlji. 

U razgovoru o izazovima digitalizacije u Evropi, Brnabić je rekla da je najveći izazov fragmentirano evropsko tržište u toj oblasti, u poređenju sa SAD i Kinom. „Intenzivnija saradnja među evropskim zemljama, bolja saradnja u razmeni znanja i iskustva, neophodni su za jačanje jedinstvenog evropskog tržišta i njegovu konkurentnost na globalnom nivou“, rekla je Brnabić, i dodala da je potrebno da svi zajedno radimo na digitalnoj budućnosti Evrope. 

Govoreći o izazovima digitalizacije u vreme pandemije covid-19, premijerka Brnabić je rekla da je sve ono što je urađeno od juna 2017. godine, imalo efekta upravo u vreme pandemije: zahvaljujući investicijama u obrazovanju, uvođenju digitalnih udžbenika i digitalnih učionica, Srbija je među retkim zemljama u Evropi u kojima učenici nisu izgubili ni jedan čas nastave u toku ove godine. Ona je zaključila da će investicije u oblasti obrazovanja biti prioritet i u mandatu nove vlade.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija