• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

11.11.2020

08:00

OVI SU LUDI STO ODSTO! UVODE POREZ NA UGLJEN DIOKSID! I BEBE IZBACUJU CO2, SLEDI LI I TAKSA NA NOVOROĐENČAD?! Na meti su za sada proizvođači mesa!

Politika

OVI SU LUDI STO ODSTO! UVODE POREZ NA UGLJEN DIOKSID! I BEBE IZBACUJU CO2, SLEDI LI I TAKSA NA NOVOROĐENČAD?! Na meti su za sada proizvođači mesa!

Podeli vest

Porez na ugljen dioksid (CO2) trebalo bi da bude uveden za proizvođače hrane do 2025. godine, najavila je grupa britanskih zdravstvenih stručnjaka, ističući da proizvodnja hrane čini glavni udeo u stvaranju fenomena "staklene bašte"

Nemoguće je "održavati globalne temperature na sigurnim nivoima", a da se pritom ne obrati pažnja na prehrambenu industriju, kako u pogledu proizvodnje, tako i u pogledu potrošnje, navodi se u zdravstvenom savezu Velike Britanije o klimatskim promenama (UKHACC), u izveštaju objavljenom prošle nedelje. 

Udruženje, inače, predstavlja nekoliko medicinskih fakulteta, Britansko medicinsko udruženje, kao i medicinski časopis Lancet.

Jedan od koraka koji je savez predložio za spas planete je prelazak na "klimatski prihvatljivu" prehranu. To uključuje, između ostalih mera, smanjenje potrošnje crvenog mesa u korist biljnih proteina, jer se tvrdi da je proizvodnja mesa jedan od glavnih krivaca za nastanak staklene bešte". Prema podacima navedenim u izveštaju, prehrambeni sistem naći će se "unutar održivih granica," samo ako se potrošnja crvenog mesa prepolovi.

Drugi korak jeste da svi proizvođači hrane plaćaju porez na hranu. Porez bi trebalo da se temelji shodno količini ugljika koji se stvara tokom pravljenja njihovih proizvoda, a trebalo bi da bude uveden za pet godina, ako industrija ne preduzme "dobrovoljnu akciju" u pogledu uticaja na klimu.

VELIKA VEST ZA SRBIJU, BUGARI NAJZAD SPOJILI CEVI SA GASOVODOM U NAŠOJ ZEMLJI! Ostaje još da Rusi puste plin, pa da...

Ova grupa je naglasila da su se takve fiskalne mere već pokazale efikasnim, navodeći takozvani "porez na šećer" i poreze na plastične kese kao uspešne primere.

Ako ovaj predlog prođe, proizvođači mesa mogli bi imati teške posledice, jer stoka proizvodi metan (CH4) azot-oksid (N2O), što je još štetnije za ozonski omotač.

TRAMP SPREMA ŠAH-MAT ZA BAJDENA, A GLAVNU ULOGU ODIGRAĆE PENS? Ako sve prođe kako je Donald zamislio Bela kuća je opet njegova!

Ostale mere koje su predložene uključuju obavezno označavanje prostora za hranu i smanjenje rasipanja hrane, uključujući uklanjanje prakse promocija nezdrave i kvarljive hrane, kao što su "kupi jedan, drugi dobiješ besplatno"

Hoće li nam na kraju uvesti porez na novorođene bebe?! Verovatno je i to samo pitanje vremena, pošto i bebe izbacuju CO2.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija