• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.11.2020

20:22

EVROPSKE SILEDŽIJE NAM ISPOSTAVILE NOVI ULTIMATUM! EU: Srbi, imate osam dana da Lukašenku uvedete sankcije!

Politika

EVROPSKE SILEDŽIJE NAM ISPOSTAVILE NOVI ULTIMATUM! EU: Srbi, imate osam dana da Lukašenku uvedete sankcije!

Podeli vest

Portparol EU Peter Stano kaže da se od Srbije očekuje da hitno uvede sankcije beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku. Brisel te sankcije uveo 6. novembra, a države kandidati za članstvo imaju rok od 14 dana da usaglase svoje odluke sa EU

Zvaničnici EU ispostavili su Srbiji novu ucenu - traže da Beograd u roku od osam dana uvede sankcije beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku!

 

Portparol EU Peter Stano kaže da se od Srbije očekuje da uskladi svoju politiku sa odlukama Brisela. EU je uvela sankcije Lukašenku, njegovom sinu i za još 13 beloruskih zvaničnika zbog navodne represije pre i posle predsedničkih izbora koji su održani 9. avgusta ove godine.

 

Nema popuštanja

Belorusija nam je pružala podršku u vreme sankcija i NATO agresije i bilo bi nezahvalno da podlegnemo pritiscima
Milisav Paić, diplomata

Brisel je ove sankcije uveo 6. novembra, a državama kandidatima za članstvo u EU ostavlja se rok od 14 dana da se usklade sa odlukama EU. To praktično znači da Beogradu ostaje osam dana da "zarati" s Lukašenkom!?!

"Crna lista"

Portparol EU Peter Stano kaže da Brisel od svake zemlje koja aplicira za članstvo u EU očekuje da ispuni određene zadatke.

- Evropska unija očekuje da se Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo, postepeno usklađuje s odlukama spoljne politike EU - ističe Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE), koji prenosi da mera koju je uveo Brisel podrazumeva zamrzavanje imovine Lukašenka, njegovog sina i ostalih beloruskih zvaničnika na "crnoj listi", kao i zabranu izdavanja viza. Prema tim navodima, zemljama kandidatima obično se ostavlja 10-14 dana da se usaglase sa odlukama, deklaracijama i akcijama koje EU donosi.

U zvaničnom glasniku Evropske unije navodi se da "evropski blok Lukašenka smatra odgovornim za nasilnu represiju od strane državnog aparata sprovedenu pre i posle predsedničkih izbora 2020. godine".

"To se posebno odnosi na ključne opozicione kandidate, kao i na proizvoljna hapšenja i zlostavljanja mirnih demonstranata, zastrašivanje i nasilje nad novinarima", piše u ovom dopisu.

NEMANJA STAROVIĆ
CENTAR ZA STABILNOST

Srbija nema obavezu da svoju politiku u potpunosti uskladi sa stavovima Brisela sve do prijema u punopravno članstvo EU. A to je za sada, više voljom Brisela nego Beograda, meta koja nam stalno izmiče.

Inače, Srbija je krajem avgusta ove godine potpisala evropsku deklaraciju u kojoj se navodi da predsednički izbori u Belorusiji nisu bili ni slobodni, ni fer. Brisel je, potom, 2. oktobra uveo sankcije protiv 40 zvaničnika Belorusije, ali se Srbija tim povodom nije izjasnila. EU sada pritiska

Beograd da se izjasni o novim sankcijama, ovog puta protiv samog Lukašenka, koje su uvedene 6. novembra.

Elvira Kovač, predsednica Odbora za evropske integracije, kaže da Srbija jeste podržala evropsku Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji i ništa više od toga.

- Već tada smo od zvaničnika čuli i napomenu da Srbija ne namerava da povlači strože poteze prema Minsku - napominje Kovačeva, uz opasku da je premijerka Ana Brnabić istakla i da se nada da Lukašenko neće zameriti Srbiji što je podržala taj dokument.

Žele da nas svađaju

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da najnoviji pritisci EU na Srbiju predstavljaju nastavak pokušaja Brisela da nas distancira od zemalja koje nas podržavaju oko Kosova.

- Belorusija nam je pružala političku i materijalnu pomoć i podršku u vreme sankcija i NATO agresije. Bilo bi u najmanju ruku nemoralno i nezahvalno da podlegnemo pomenutim zahtevima i pritiscima, koje predvode upravo one zemlje koje su prednjačile u politici kažnjavanja SRJ, odnosno Srbije - upozorava Paić.antrfile

Belorusija nam donirala četiri vrhunska 'miga 29'

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, podsetimo, odlučio je da donira Srbiji četiri modernizovana aviona 'mig 29', u sklopu vojno-tehničke saradnje dveju zemalja. Takođe, Lukašenko je jedan od retkih, ako ne i jedini strani zvaničnik koji je posetio Srbiju tokom NATO agresija 1999. godine.

Činjenice
Izbori u Belorusiji

* Aleksandar Lukašenko osvojio je 79,7 odsto glasova birača
* Lukašenku je to šesti mandat, na vlasti je od 1994. godine
* Kandidatkinja opozicije Svetlana Tihanovska osvojila je 6,8 odsto birača
* Po zatvaranju birališta počeli su protesti u više gradova u Belorusiji

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milutin Vranjski

pre 3 godine

A da se vi gospodo nosite u tri lepe majčine, skinite nam se sa grbače goveda. Dole kula od peska zvana četvrti rajh!

Ops

pre 3 godine

Kad Evropa uvede sankcije SAD zbog mutnih izbora, rasizma, ubistava nedužnih civila pripadnika različitih etničkih grupa, brutalnosti policije.... Ajmo

aleksandar

pre 1 godinu

jeremići...đilasovci..i ostali nepitate se vi kad će Vučić da se ruši..nego narod..ako niste znali a vas sve u bajbokanu treba strpati

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija