• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

18.11.2020

23:00

OTKRIVAMO KAKO SU SVE IZVLAČENE PARE IZ BUDŽETA ŠAPCA! Zelenović spiskao 4.800.000 za lažne TV prenose sednica

Politika

OTKRIVAMO KAKO SU SVE IZVLAČENE PARE IZ BUDŽETA ŠAPCA! Zelenović spiskao 4.800.000 za lažne TV prenose sednica

Podeli vest

Šabac je lokalnoj televiziji koja je promovisala Nebojšu Zelenovića plaćao milione za fiktivne poslove. Prenosi sednica Skupštine opštine od dva sata naplaćivani kao da su trajali više od 16 sati

Grad Šabac je u vreme dok je na njegovom čelu bio Nebojša Zelenović platio čak 4.779.000 dinara lokalnoj RTV Šabac za fiktivne prenose sednica Skupštine grada, otkriva Informer!

Prema našim saznanjima, prenosi zasedanja lokalnog parlamenta od svega nekoliko sati fakturisani su i naplaćivani iz gradskog budžeta (dakle, novcem svih Šapčana, prim. aut.) kao da su trajali i po 24 sata?! I sve to preko televizije koja je godinama služila kao klasičan propagandni servis upravo Zelenovića i njegovog mentora Dušana Petrovića. Pomenuti milioni isplaćeni su, inače, za svega pet zasedanja lokalnog parlamenta u 2020. godini.

Nadležni da reaguju

Zbog ovoga bi morala što pre da reaguje budžetska inspekcija
Sandra Božić, skupštinski Odbor za informisanje

Zelenović bez komentara

Kako pokazuju podaci u koje je Informer imao uvid, ugovor o pružanju usluga direktnih TV prenosa potpisan je 3. marta 2020. između Milana Vasića, tadašnjeg načelnika

Gradske uprave, i direktora RTV Šabac Aleksandra Živanovića. Ugovorom je bilo predviđeno da grad Šabac televiziji plati 60.000 dinara po satu prenosa. Međutim, sednica lokalnog parlamenta od 5. marta 2020. trajala je, prema zvaničnom zapisniku, svega dva i po sata, a iz budžeta je naplaćeno 990.000 dinara, kao da je trajala punih 16,5 sati!?!

Najfrapantniji slučaj dogodio se 30. septembra ove godine, kada su građani Šapca platili 1.440.000 dinara za prenos nepostojeće sednice Skupštine grada. Taj novac je fakturisan kao "prateći događaji Skupštine grada - retrospektiva sednica, skupštinska hronika, specijalne emisije..." (vidite okvir)!?!

Nebojša Zelenović kaže da nema saznanja "da je bilo ko mogao da izvrši plaćanje a da o tome nije potpisan precizan ugovor, proizašao iz tenderskog postupka, sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama". Na naša konkretna pitanja o zloupotrebama on nije imao nikakav odgovor.

S druge strane, naš sagovornik dobro upoznat s funckionisanjem bivše šabačke administracije objašnjava kako su izvlačene pare iz budžeta.

Popili 37 "viljamovki" na račun građana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će čitava Srbija biti šokirana kada se sazna na koje se sve načine trošio novac građana u Šapcu. Kako je rekao u "Ćirilici" na TV Hepi, Zelenović je gostima iz Beograda novcem svih građana Šapca plaćao čašćavanja i druženja, pa je tako na samo jednom računu zabeleženo 37 "viljamovki" plaćenih narodnim parama.
Vučić je rekao i da su pored Nenada Kulačina, koji je bio zaposlen kao portparol lokalnog vodovoda, i drugi đilasovski novinari i saradnici imali unosne ugovore u javnim preduzećima u Šapcu.

- Za prenose u 2020. plaćeno je 3.870.000 umesto 1.200.000 dinara, što je za 2.670.000 dinara više nego što bi RTV Šapcu trebalo da bude plaćeno za ukupno vreme trajanja sednica. Za sporne prateće događaje plaćeno je još 2.129.000 dinara i tako dolazimo do podatka da je iz gradskog budžeta bez opravdanja isplaćeno 4.779.000 dinara - precizira naš sagovornik.

Marko Matić iz Centra za odgovorne medije kaže da je više nego jasno kako je bivše rukovodstvo Šapca zloupotrebama izvlačilo novac iz lokalnog budžeta.

- Podaci koji se otkrivaju nakon smene lokalne vlasti u Šapcu jasno pokazuju da je bivše rukovodstvo opštine zloupotrebljavalo novac građana za svoje privatne političke interese. Posebno je vidljivo to što je značajan deo novca, na nezakonit način, dodeljivan medijima koji su promovisali Zelenovića. To su, po obimu i beskrupuloznosti, zloupotrebe koje nisu zabeležene još od vremena vladavine DS - navodi Matić.

Đilas im bio uzor

Sandra Božić, predsednica skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje, napominje da se polako otkrivaju sve mafijaške radnje "kriminalne organizacije koja je harala Šapcem".

- Petrović i Zelenović su u proteklih 18 godina razorili privredu Šapca. Najnovija, ali ne i poslednja u nizu pronevera kojima su ova dvojica šabačkih dahija oteli 4,5 miliona od građana Šapca odnosi se na dobro poznat model koji je usavršio njihov tajkunski uzor Dragan Đilas. Krađa sekunda za tzv. emitovanja prenosa skupštinskih zasedanja nanela je milionsku štetu svim građanima. Zbog ovoga bi morala što pre da reaguje budžetska inspekcija - napominje Božićeva.

 

Kako su izvlačene pare građana Šapca

* 5. marta naplaćeno 990.000 dinara za trajanje sednice od 16,5 sati koja je trajala 2,5 sati - preplaćeno 14 sati prenosa
* 10. jula naplaćeno 1.320.000 za trajanje sednice od 22 sata, a koja je trajala samo 5 sati i pet minuta - preplaćeno 16 sati i 55 minuta
* 30. septembra naplaćeno je 1.560.000 za trajanje sednice od 26 sati, koja je stvarno trajala 12 sati i 20 minuta - preplaćeno je 13 sati i 40 minuta
* 30. septembra plaćeno je 1.440.000 za 24 sata nepoznatog događaja, koji nije imao veze s prenosom sednice - preplaćeno 24 sata
* 8. oktobra plaćeno je 689.999. za 11 i po sati nepoznatog događaja

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!
Live TV

EKSKLUZIVNO NA INFORMER TV! Predsednica Skupštine Ana Brnabić: Svaki dan se bavimo novim zahtevima opozicije i drndamo vunu!

Predsednica Skupštine Ana Brnabić bila je gošća "Kolegijuma" Informer TV. Ona je pričala za našu televiziju o izborima, opoziciji, ali i o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima kao što su glasanje o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, kao i o pokušaju uvođenja sramne rezolucije o Srebrenici koja ima za cilj da etiketira srpski narod kao genocidan.

16.04.2024

14:42

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija