• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

20.11.2020

23:30

PRITISAK! RUSKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU NA OPASAN PLAN! Ukidaju veto u UN da bi oteli Kosovo?!

Politika

PRITISAK! RUSKI ZVANIČNICI UPOZORAVAJU NA OPASAN PLAN! Ukidaju veto u UN da bi oteli Kosovo?!

Podeli vest

Zapadne sile hoće da ukinu pravo veta u Savetu bezbednosti da bi mogle da nameću svoju volju i da bi lažnu državu Kosovo uvele u Ujedinjene nacije

Zapadne sile žele da ograniče upotrebu ili čak da potpuno ukinu pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bi u toj međunarodnoj instituciji zaobišli Rusiju i Kinu i na silu uveli lažnu državu Kosovo u Ujedinjene nacije (UN).

Na to upozorava Ana Evstignejeva, zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN. Ona kaže da su za Moskvu potpuno neprihvatljivi svi pokušaju ograničavanja prava petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Rusija, Kina, Francuska, SAD i Velika Britanija, prim. ur.). Prema njenim rečima, upravo je pravo veta "spaslo UN od povezivanja sa sumnjivim avanturama".

Ne žele kontrolu

Ruska zvaničnica napominje da postoje ideje i pritisci da se "ograniče prerogativi" stalnih članica Saveta bezbednosti UN.

Sprečavanje ratova

Da nije prava veta u Savetu bezbednosti, verovatno bi ceo svet bio u ratovima
Aleksandar Pavić, politikolog

- Moskva smatra da su neprihvatljivi pokušaji ograničavanja prava petorke stalnih članica Saveta bezbednosti UN da ulažu veto. Za nas su neprihvatljive bilo kakve ideje koje dovode do ograničavanja prerogativa trenutnih stalnih članica Saveta bezbednosti, uključujući i instituciju veta. Upotreba veta ili pretnja njegovom upotrebom više puta je spasla UN od povezivanja sa sumnjivim avanturama širom sveta - ističe Evstegnejeva, dodajući da Rusija, s druge strane, nema ništa protiv da se Savetu bezbednosti omogući reprezentativniji karakter.

- Moskva se zalaže za ispravljanje istorijske nepravde prema Africi, čiji broj mesta u Savetu bezbednosti ne odgovara ni savremenoj ulozi kontinenta u međunarodnim pitanjima, ni ukupnom broju afričkih država. Ipak, proširenje Saveta bezbednosti ne bi trebalo da utiče na njegove sposobnosti da efikasno i brzo odgovori na nove izazove. Rusija je spremna da razmotri bilo koju razumnu opciju širenja sastava Saveta bezbednosti, uključujući i privremeno rešenje zasnovano na kompromisima - naglašava ruska zvaničnica.

Moj ugao
BEN HODŽIS
AMERIČKI GENERAL

Kada je reč o Kosovu, odnosno dijalogu Beograda i Prištine, liderima treba dati prostor da sva teška pitanja reše bez ograničenja i "crvenih linija". Sve drugo je nastavak haosa.

Inače, Rusija je poslednji put branila naše interese i iskoristila pravo veta u Savetu bezbednosti UN 2015. godine, kada je blokirala usvajanje rezolucije o Srebrenici koju su predložili Britanci, a u kojoj je Srbija optužena za navodni genocid u Srebrenici.

Komentarišući sve ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da zapadne sile jednostavno ne mogu više da podnesu nikakva ograničenja svojih akcija.

- To se na prvom mestu odnosi na SAD, ali ni Britanija ni Francuska nisu mnogo bolje, jedino što nemaju taj stepen moći i globalnog opsega. Ipak, da nije veta u Savetu bezbednosti, verovatno bi cela zemaljska kugla bila uvučena u ratove... Setite se samo, u NATO agresiji na Srbiju zapadne sile su čak bile u stanju da zaobiđu Savet bezbednosti. Međutim, današnja Rusija i Kina takve akcije čine skoro nemogućim, isuviše su ojačale u poslednje dve decenije. Ako bi Moskva i Peking pristali na ukidanje veta, oni bi se saglasili da budu posredni saučesnici u zapadnim diktatima. Rusija je toga vrlo svesna, a sasvim sigurno i Kina, i zato se snažno protive ukidanju veta - objašnjava Pavić.

Zapadni diktat

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, procenjuje da su veoma mali izgledi da pokušaji rekonstruisanja Saveta bezbednosti dobiju neophodnu dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini.

- Još je manje verovatan konsenzus stalnih članica. Zato reakciju Rusije u vezi sa zagovoranjima Zapada za ograničavanje upotrebe veta na teme koje su od interesa za SAD i njihove satelite treba shvatiti kao markiranje čvrste ruske pozicije po ovom pitanju. Time se sprečava legalizacija zapadne upotrebe sile bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN - zaključuje Paić.

Da se ja pitam
PETER STANO
PORTPAROL EU

Evropa je spremna i očekuje više dijaloga i bližu saradnju sa novom administracijom u Vašingtonu. Ima mnogo oblasti gde možemo da radimo zajedno, govorim o Balkanu, Turskoj, Iranu, Rusiji, Libiji...
antrfile
Činjenice
Korišćenje veta u SB UN
* Rusija 123
* SAD 76
* Britanija 32
* Francuska 18
* Kina 9
napomena: podaci dostupni na internetu

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Spasko Imanjitz

pre 3 godine

cekaj , Ghislaine Maxwell je asistentica klintonovog pedofila Vajnstajna i Epstajna koja je u Ujedinjenim Nacijama za visoko pozicionirane funkcionere organizovala pedofilske orgije u Solomonovom hramu (Sulejmanovom Haremu) na Devicanskim ostrvima gda su politicari Ujedinjeni Nacija silovali decu radnicke klase bas kao i klintonov pedofil Epstajn i princ Endrju sa engleskog pedofilskog dvorca odakle je dosao i okupatorski Nato agent Kuracdjordjewitz koji suradjuje sa nacistima i teroristima u napadu na sprsku decu i narod . To je cuveno genetski prioritetno klasno drustvo koje stampa novac da bi mogli da plate svoje dvorske sluge i tako oni mogu da daju dalja uputstva svojim robovima sta treba da rade . Srpski narod i zemlja su opljackani i proterani , srpska vlada se brine o stranim agentima Kuracdjordjewitzima i robovlasnickom rimskosolomonskom Nato agentu Kuracdjordjewitzu je lepo krenulo dok je pljacka Srbije ponovo legalna , Rothschildova rimskosolomonska jezuitskovatikanska jevrejska kruna na zastavi Srbije a bankar rimski jevrej Rothshcild i rimskoengleski pedofilski dvor u saradnji sa sa nacistima i teroristima okupirali Kosovo , Crnu Goru i sve republike bivse Jugoslavije .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija