• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.11.2020

23:06

STOILKOVIĆ: Naša svetlost će pobediti Vaš mrak!

Politika

STOILKOVIĆ: Naša svetlost će pobediti Vaš mrak!

Podeli vest

„Ali teško je biti čovek, Gospode“, reče Ivo Andrić. I stvarno je teško, jer se u životu uradi ili ne mnogo stvari. Nekih se Boga mi i stidim. Jer ko god radi na nekom poslu i svoj rad izlaže pogledu i sudu javnosti, trebalo bi da pre toga zna šta ga sve čeka, kakvim se mogućnostima i opasnostima izlaže, navodi u autorskom tekstu predsednik Demokratske Partije Srba u Makedoniji

Tako je bilo odvajkada, tako je i danas. Zamislite situaciju, nije teško, živite sa komšijom na istom spratu, deca su vam u istom razredu, svakog dana idu zajedno u školu, slobodno vreme koriste da budu zajedno učeći i družeći se, a vi kada komšiji umre otac, onako iz čista mira ne izrazite komšiji saučešće. Skoro sam siguran da je takoreći svaki normalan komentar na ovu situaciju u stilu: “Pa dobro, kakav je to iskompleksirani čovek koji takvo nešto može sebi da dozvoli?”. Eto neki i mogu. To je danas slika i prilika najviših državnih pretstavnika Republike Makedonije.

A još je upečaljivije kad pagani sebe pretstavljaju za pravoslavne!

Zamislite još i da je kojim slučajem predsednik Sobranja Talat Džaferi poslao telegram saučešća svom srpskom kolegi! Pa istog trenutka bi “dvojac na daljinski”, Pendaroski i Zaev, bili živi mrtvaci. Prava sreća za njih je što je previd Džaferija iskoristio Bojko Borisov i državnički mudrom odlukom spasio čast obojici time što je poslao telegram saučešća srpskom predsedniku i u njihovo ime. Pa kad su već isti narod, što ne bi moglo.

Eto to su izazovi promašene politike i promašenih ljudi.

Zato postoje i stvari koje nisu vidljive, osim onim unutrašnjim strunama koje nas vode kroz život. Pa je takva bila i moja reakcija na njihov nedostatak ne samo vaspitanja i ljudskosti, nego i državne promišljenosti i mudrosti koju gromoglasnom tišinom pokušavaju da nadvladaju. Ali teško vam ide, sinovci, ceo region je upoznat s vašom brukom, svi najvažniji regionalni mediji, a dobar deo i makedonskih najčitanijh sajtova su objavili moju reakciju, beogradska Politika je pola dana na naslovnoj strani držala informaciju o vašoj praznoglavosti.

Naša svetlost će pobediti vaš mrak!

Uostalom, reče Mark Tven: „Bolje je ćutati i zvučati kao budala, nego otvarati usta i otkloniti svaku sumnju u to“.

Jer kako ćete inače objasniti da je i Milo Đukanović koji je do juče bio ne samo u sukobu nego i u otvorenom neprijateljstvu sa Srpskom crkvom izrazio saučešće srpskom narodu i svojim kolegama u Srbiji. Ali koliko god ja najgore mislio o njemu i njegovoj politici, nikako ne mogu sebi da dopustim da kažem da nije političar! Štaviše, upotrebiću još jedan izraz – Milo Đukanović je politički predator. Za razliku od njega, o nivou vaše političnosti neka sudi javnost.

Nikada nisam mogao lako i stopostotno da odredim kada su povlačenje i kompromis mudrost, a kada izdaja i kukavičluk, kao što i nikada nisam mogao da znam kada napad i beskompromisnost vode u pobedu ili u poraz. Ali sam zato uvek sa sigurnošću znao, iako se ljudi ne udubljuju previše u nečije razloge i karakter, da ću zbog odluka koje sam donosio stalno biti izložen javnoj pljuvačini. Nas je malo u Makedoniji, pa dok vas drugi omalovažajau i vređaju, a vi smatrate da je najbolje da stavite glavu u pesak i da se pravite kao da „niste odavle”, u isto vreme mislite da možete da se iživljavate nad preostalim srpskim narodom u Makedoniji koji je u ključnim momentima bio na strani makedonskog naroda i države.

Od državnih vlasti nikada nismo očekivali ništa posebno, osim da nas Srbe u Makedoniji ne tretirate kao budale i da nas ne lažete tako drsko i besprizorno. Jednostavno, tražio sam ozbiljnost. Barem onakvu kakvu sam ja pokazivao prema makedonskom narodu i makedonskoj državi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija