• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.11.2020

18:30

KO TEBE ZASTAVOM... Premijerka Brnabić odgovorila na SKANDAL u Skupštini Srbije!

Politika

KO TEBE ZASTAVOM... Premijerka Brnabić odgovorila na SKANDAL u Skupštini Srbije!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u parlamentu da se ponosi podrškom koju Srbija dalje nacionalnim manjinama, iako Srbi u zemljama regiona nemaju takav tretman, i istakla da je samo Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine u prethodnih šest godina dala podršku od više od milion evra

Odgovarajući na izjave poslanika Šaipa Kamberija da je isticanje albanskih simbola u Srbiji zabranjeno i žaleći se na odnos države prema Albancima, ona je odgovorila da je Srbija otvoreno društvo i da predstavnici manjina u njoj uživaju velika prava.

Navela je da pored podrške Nacionalnom savetu albanske manjine, u poslednjih šest godina u iznosu od miliona evra, država, kaže, daje podršku i učenicima i studentima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i preko Ministarstva kulture i informisanja za kulturne programe, medije i inormisanje na jeziku nacionalnih manjina.

Tu novčanu pomoć za mlade, ekonomiju i malim i srednjim preduzećima, dodaje Brnabićeva, Vlada Srbije daje kroz Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Istakla je da se trenutno u Bujanovcu sprovodi program dodele bespovratnih sredstava za mala i srednja preduzeća u iznosu od 30 miliona dinara, dok je u poslednjih osam godina država za tu vrstu podrške preduzećima u te tri opštine izdvojila više od 300 miliona dinara.

Brnabićeva je navela i da država daje stipendije za školsku 2019/2020. godinu, koju je, kaže, dobilo 300 učenika, a država je za to izdvojila 16,2 miliona dinara.

Uz to, navodi, pet generacija studenata iz tih opština dobija stipendije za studiranje na fakultetima u Novom Sadu.

Foto: printscreen youtube



Od 2009. godine, ističe, đaci prvaci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa dobijaju školski pribor i rančeve.

Tokom kovid krize, navodi Brnabićeva, u Bujanovcu je zaposlen 21 zdravstveni radnik, a u Preševu 25.

Istakla je da je zvanično korišćenje 11 različitih jezika dozvoljeno u 42 lokalne samouprave, kao i da više od 44.000 učenika pohađa školu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina.

- Čini mi se da nacionalni saveti i nacionalne manjine imaju u Vladi Srbije dobrog partnera koji je uvek bio otvoren da ih sasluša i uvek će slušati probleme sa kojima se manjine susreću - rekla je Brnabićeva.

Ističe da bi bila jako srećna da takav položaj imaju Srbi u zemljama regiona, da mogu da uče na srpskom jeziku i da dobijaju novac od vlada tih država da bi sačuvali kulturu, tradiciju i pismo.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić rekla je da je nedavno započela razgovore sa savetima nacionalnih manjina.

Kaže da se na tom sastanku razgovaralo o izmeni i dopuni zakona o savetima nacionalnih manjina, izmeni i dopuni zakona o popisu stanovništva, kako se upotrebljava službeni jezik, pismo i simboli...

Najavila je da će do 15. decembra biti još jedan takav sastanak i pozvala sve nacionalne manjine da ukažu na svoje probleme kako bi se njihov položaj u društvu još više unapredio.

- Srbija garantuje prava manjinama i ima obavezu da sluša manjine - zaključila je Čomić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
branko

pre 3 godine

Pošto premijer-ka nema damu niti će ih ikad imati, onda nikakvo čudo da šiptari rade to što rade. Oni imaju damu da istaknu zastavu velike šiptsrije na Zvezdinom stadion a sad i u parlamentu. Crveni se od stida Srbijo dokle god imaš ovu marionetsku vlast.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija