• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.12.2020

08:28

AUSTRIJSKA VLADA ŽELI DA SPREČI SRPSKU DIJASPORU DA PUTUJE U OTADŽBINU!

Politika

AUSTRIJSKA VLADA ŽELI DA SPREČI SRPSKU DIJASPORU DA PUTUJE U OTADŽBINU!

Podeli vest

Austrijska vlada planira da, za vreme božićnih praznika, uvede pooštrene mere za ulazak u zemlju, što bi moglo da spreči i srpsku dijasporu da putuje u otadžbinu


Prema pisanju medija, svi koji budu ušli u Austriju iz država koje imaju više od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika na nedelju dana moraće u obavezni desetodnevni karantin.


Ta mera pogodila bi povratnike iz svih susednih zemalja Austrije, ali pre svega one sa Zapadnog Balkana i Turske, odakle su poreklom najveće migrantske zajednice.

Ova mera trebalo bi da stupi na snagu pred katolički Božić i da traje najmanje do 10. januara.

Osobe koje se vrate iz zemalja koje važe kao rizične, moći će, prema namerama vlade, da se "oslobode" karantina negativnim PCR testom, ali najranije nakon pet dana izolacije.

Uz to Austrija će uvesti i oštrije kontrole na svim granicama i aerodromima.

Ova mera ima za cilj da se odvrate pre svega stanovnici Austrije poreklom sa Balkana i Turske od odlaska tokom božićnih praznika na odmor u domovinu.

Foto: AP PHOTO

Pre svega zbog Srba, mera austrijske vlade traje do posle pravoslavnog Božića.

Ukazuje se da karantin za povratnike iz rizičnih regiona ne može biti opravdanje za nedolazak na posao posle isteka slobodnih dana, navodi bečki dnevnik “Kurir”.

Time bi osobe koje se odluče da ipak putuju u domovinu morale da prilagode dužinu boravka slobodnim danima koje su dobili na poslu, ali uz uzimanje u obzir obaveznog desetodnevnog karantina, odnosno najmanje pet dana izolacije uz skupi PCR test koji bi morali da urade u Austriji.

Ukoliko ne budu mogli da se na vreme jave na posao prete im radno-pravne posledice.

Iz krugova vlade ističu da ta mera treba da spreči treći talas infekcije, odnosno krah zdravstvenog sistema Austrije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije ukazuje da je Turska krajem novembra imala više od 31.000 novozaraženih, a Srbija više od 6.000, pri čemu je nedeljni broj po 100.000 stanovnika u Srbiji bio na 711.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nemanjicbgd

pre 3 godine

Hvala, Austrijancima. Tako treba da urade i Nemci, a i ostale zemlje EU. Ako ovi nasi navale da dolaze, eto jos gore situacije u Srbiji.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija