• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

08.12.2020

22:04

OGLASIO SE MIROSLAV LAZANSKI I OTKRIO SVE! Saradnja Srbije i Rusije u ovoj oblasti SVE BLIŽA! DOBRE VESTI!

Politika

OGLASIO SE MIROSLAV LAZANSKI I OTKRIO SVE! Saradnja Srbije i Rusije u ovoj oblasti SVE BLIŽA! DOBRE VESTI!

Podeli vest

General Fomin i ambasador Lazanski su na sastanku u Moskvi razmotrili sva aktuelna pitanja bilateralne vojne saradnje

- Sastanak je bio posvećen razmatranju daljih koraka o vojno-tehničkoj saradnji između Ruske Federacije i Republike Srbije - rekao je ambasador.

Ruski oficir na školovanju u Beogradu

Od 2021. godine na Komandno-štabnoj akademiji u Beogradu po prvi put će se školovati Zajedničke vojne vežbe, obuka i školovanje pilota, ruske donacije Srbiji i kupovina ruskog naoružanja — bile su samo neke od tema razgovora.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Ambasador se zahvalio na pomoći koju je Rusija pružala Srbiji u suzbijanju pandemije virusa korona, kao i na donaciji šest „migova 29“, 30 tenkova T72MS i 30 borbenih oklopnih vozila BRDM-2.

Istovremeno, Lazanski je podsetio da je Srbija od Rusije kupila sisteme za protivvazdušnu odbranu „Pancir S1“, sedam helikoptera — i to četiri Mi-35 i tri Mi-17, a takođe i, kako je naveo, veći broj raketa za „migove 29“.

- Saradnja se nastavlja i dalje - podvukao je ambasador.

On je rekao da su na sastanku naglašeni odlični odnosi između ministarstava odbrane dve zemlje.

- Nastavićemo i zajedničke vežbe kada istekne ovaj moratorij -naveo je Lazanski, aludirajući na septembarsku odluku Vlade Srbije da na šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima zbog pritiska EU.

U Rusiji se školuje pet srpskih pilota

Ambasador je naveo da se trenutno u Rusiji besplatno školuje pet srpskih pilota za „migove 29“, ali da će taj broj biti povećan.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Od iduće godine se predviđa školovanje 12 pilota za helikoptere Mi-35 i još dva pilota za transportni avion An-26. Tražili smo od ruske strane da nam izađu u susret i da se poveća broj pilota. To je sve besplatno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je odobrio, a to su velike pare — školovanje, trenažni letovi na avionima, pa obuka na trenažerima... Tako da će nam ruska strana izaći u susret po tim pitanjima - rekao je ambasador.

Lazanski je potvrdio i da će Srbija sledeće godine biti domaćin Međunarodnih vojnih igara i to, kako je otkrio, u disciplini „Čuvar reda“ u kojoj se takmiči vojna policija.

Foto: Sputnik/Ramil Sitdikov

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu, a prvi put su organizovane 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

MIROSLAV LAZANSKI IMA VAŽNE INFORMACIJE ZA GRAĐANE SRBIJE! Otkrio sve o ruskoj vakcini protiv korone!

Prve godine su održane u Rusiji, a nakon toga, na predlog Šojgua, i druge zemlje su počele da se priključuju i organizuju deo takmičenja na svojoj teritoriji. Ipak, najveći deo takmičenja se održava u Rusiji i to na kopnu, u vazduhu i na vodi.

Foto: AP/Photo

Takmičenje se odvija u oko 30 vojnih disciplina, a uključeni su svi rodovi vojske.

Pripadnici Vojske Srbije na Vojnim igrama učestvuju svake godine od osnivanja. Ove godine su se takmičili u tri discipline: „Tenkovski biatlon“, „Snajperska granica“ i „Vojni reli“.

Na ovom takmičenju vojnici iz različitih zemalja takmiče se u veštini, rukovanju tehnikom, stepenu obuke i discipline, proveravaju svoju spremnost...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Lazanski se poprilično folira kao da nešto radi...sve obuke, školovanja, vežbe i dr. utanačeno godinama unazad kada se nije ni znalo da će on postati neki ambasador tamo...jako ružno od njega što si pripisuje neke zasluge u kojima nije ni primirisao.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija