• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.12.2020

11:24 >> 11:31

ČIM BAJDEN UĐE U BELU KUĆU, KRENUĆE PRITISCI NA VUČIĆA! Popović očekuje snažne pritiske na Srbiju i predsednika

Politika

ČIM BAJDEN UĐE U BELU KUĆU, KRENUĆE PRITISCI NA VUČIĆA! Popović očekuje snažne pritiske na Srbiju i predsednika

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnoloških razvoj Nenad Popović kaže da očekuje snažne pritiske na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića oko Kosova i Metohije pošto Džozef Bajden uđe u Belu kuću, kao i da će zapad tražiti priznavanje kosovske nezavisnosti pre nego što uđemo u Evropsku uniju

Popović ne isključuje mogućnost da ličnosti ''poznate po antisrpskim stavovima'', poput Madlen Olbrajt, budu deo Bajdenove administracije, ali je uveren da će Srbija umeti da odgovori na pritiske i tako zaštiti i svoje nacionalne interese i međunarodni položaj.

- Nije više isto vreme kao devedesetih, kada su oni uvodili sankcije i bombardovali Srbiju. Niti je Srbija ista, niti je naš međunarodni položaj isti, niti je svet isti. Mislim da je Srbija danas u poziciji da i sa svojom ekonomskom snagom i svojim međunarodnim partnerstvima sačuva svoje državne i nacionalne interese - rekao je Popović u intervjuu za Novosti.

On, takođe, očekuje da će Brisel od Srbije tražiti da prizna nezavisnost Kosova pre članstva u EU, ali veruje da će srpski narod u takvoj situaciji ''uvek dati jasan odgovor da je Kosovo zauvek Srbija''.


Na pitanje o blokadi proširenja EU, ministar je rekao da takva odluka ima svoj uzrok isključivo u unutrašnjim problemima EU kojih je, kaže, sve više.

Smatra da su svi drugi razlozi koji se navode ''skretanje pažnje" sa suštinskog problema, a to je pitanje proširenja EU za koje, kako ocenjuje, ne postoji volja ni među političkim elitama ni među građanima u EU.

- Mi treba da nastavimo da uređujemo našu Srbiju kao modernu i efikasnu evropsku državu, jer je to naš interes, a ne zato što to traži neko iz Brisela - rekao je Popović.

Upitan o najavama Vašingtona i Brisela o reformi Dejtonskog sporazuma, Popović kaže da je jasan stav Srbije koji je saopštio predsednik Vučić - da Srbija neće dozvoliti izmene tog sporazuma koje bi išle u pravcu ukidanja Republike Srpske.

Kako je rekao, uveren je da ćemo u tome imati podršku Rusije.

- Mi sada trpimo napade jer Srbija ekonomski jača i zato što štiti Srbe u okruženju. Ti napadi će se nastaviti. Zato moramo da budemo mudri i jedinstveni, i u Srbiji i u RS, jer samo tako možemo da prođemo nepovređeni u oluji, koja nam dolazi - naveo je ministar.

Popović je najavio da će do kraja godine biti završena trasa gasovoda ''Balkanski tok'' koja prolazi kroz Srbiju i istakao da taj projekat od izuzetnog značaja za Srbiju, ali da ima i važnu geopolitičku dimenziju zbog čega je, kaže, predmet spora između velikih sila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija