• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.12.2020

19:44

KAKO ĆE SE BAJDEN ODNOSITI PREMA SRBIJI?! Visoki funkcioner Stejt departmenta: OVO SU INTERESI AMERIKE!

Politika

KAKO ĆE SE BAJDEN ODNOSITI PREMA SRBIJI?! Visoki funkcioner Stejt departmenta: OVO SU INTERESI AMERIKE!

Podeli vest

Visoki funkcioner američkog Stejt departmenta Filip Riker uveren je da će i administracija predsednika Džozefa Bajdena ostati posvećena partnerstvu sa Srbijom

- Ne mogu da spekulišem šta će Bajdenova administracija da uradi, ali mogu da kažem da je američka posvećenost Zapadnom Balkanu i našem partnerstvu sa Srbijom dosledna, iz jedne u drugu administraciju - rekao je Riker u razgovoru za Tanjug i dodao da veruje da će ta podrška ostati snažna.

- U tom kontekstu ubeđen sam da su interesi SAD iznad "američke politike" i da će upravo ti interesi nastaviti da budu vodilja u našim odnosima ka daljoj svetlijoj, prosperitetnijoj, stabilnijoj i sve više evropskoj budućnosti Srbije i regiona - istakao je Riker.

Riker je više od tri decenije u američkoj diplomatiji, uključujući visoke pozicije u Stejt departmentu.

Sada je šef Biroa za Evropu i Evroaziju u Stejtu, a pre toga bio je u administraciji demokratskog predsednika Baraka Obame vd pomoćnika državnog sekretara, a tokom pregovora u Rambujeu bio je portparol Kristofera Hila.

Na pitanje da precizira svoju izjavu o tome da je status kvo između Beograda i Prištine neodrživ, a da su vašingtonski sporazumi primer liderstva koji je potreban Zapadnom Balkanu, te šta to znači kada je reč o konačnom rešavanju pitanja KiM, Riker odgovara da Kosovo i Srbija neće postiči potpuni potencijal saradnje sve dok se njihove razlike ne razreše.

- Uz posredstvo Bele kuće, 4. septemba su postignuti sporazumi sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji su otvorili nove perpsektive za saradnju i jačanje mera u izgradnji poverenja - navodi Riker.

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i funkcioner Stejt departmenta Filip Riker



Naglašava da su ti sporazumi učvrstili temelj za buduće sporazume, otvarajući perspektivu za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa, na čemu, podseća, i sama EU radi, a što inače ostaje glavni prioritet SAD u regionu.

- Sprovođenje tih sporazuma neće doneti samo rast i radna mesta građanima Srbije i Kosova, već će ih uveriti da imaju svetliju budućnost kod kuće, u svojim zemljama, a doprineće i u smeru pomirenja i napretka na celom Zapadnom Balkanu - kaže Riker.

Na pitanje da objasni šta konkretno za Srbiju i njenu poziciju vojno neutralne zemlje znači to što je nedavno rekao na jednom onlajn regionalnom skupu - da će Zapadni Balkan ostati u fokusu SAD dok se ne postigne potpuna transatlantska integracija, Riker je naglasio da Moskva i Peking aktivno rade protiv dostizanja postavljenih ciljeva u regionu - njegove "integracije sa Zapadom".

Ali, ističe on, Srbija je sama odlučila da je njena budučnost na Zapadu, zajedno sa učlanjenjem u EU.

- Mi podržavamo to i želeli bismo da budemo, zajedno sa evropskim partnerima, deo izbora srpskih partnera. U tom cilju uložili smo značajan napor, energiju i resurse da pomognemo Srbiji u realizaciji njenog strateškog interesa evropskih integracija - navodi Riker.

Takođe, naglašava da je jasan putokaz Srbije ka učlanjenju u EU. "Srpsko rukovodstvo zna šta treba da uradi kako bi napredovalo na tom putu", kaže Riker i dodaje:

- Nadamo se da će Srbija brzo napredovati ka tom cilju, sto podrazumeva i unapređenje vladavine prava, slobodu medija i usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa Evropskom unijom.

Foto: wikipedia.org

Filip Riker



U kontekstu stava da će region ostati u fokusu SAD sve dok ne dobije punu transatlantsku strukturu, a na pitanje Tanjuga treba li Srbija da bude zabrinuta zbog potencijalnih pritisaka, kao i koji bi bio mehanizam i cilj sprovođenja takvog pritiska, Riker indirektno odgovara, ukazujući najpre da su Evropa, a posebno Zapadni Balkan, nesumnjivi centar geopolitičkog takmičenja.

- Mi nastavljamo da odvraćamo ruski i kineski uticaj u Srbiji, a to uključuje i stalno podsećanje srpskog rukovodstva da ni jedan od tih odnosa ne pomažu dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u EU, već zapravo utiču suprotno - kaže Riker.

SAD i EU, objašnjava, veruju da njihovi kolektivni interesi najbolje služe u "cementiranju" demokratskih normi, vladavine prava i saradnje zasnovane na zajedničkim vrednostima i zajedničkoj budućnosti.

- Rusija u Srbiji koristi kampanju dezinformacija kako bi odvratila javnost od simpatija koje gaji prema zapadnim idealima i ciljevima, a potkopava i demokratske institucije - tvrdi Riker.

Kina, s druge strane koristi investicije, koje najčešće nisu transparentne, niti su projekti kvalitetni, kako bi "potkovala" svoj put u Srbiju, rekao je Filip Riker.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 3 godine

Pozdravio te Viktor Orban, Vučiću i poručio tvom bratu Andreju da ne pokušava više da otima dvesta godina stare kafane od njihovih vlasnika na granici sa Mađarskom.

Milan

pre 3 godine

Bilo bi najbolje da o tome gde će Srbija odluči srpski narod na nekom referendumu. Ne znam zašto Riker ogovara Rusiju i Kinu? Nisu nas te dve zemlje bombardovale, niti otele 15% državne tertorije, niti nanele bilo kakvo zlo. Rikerova zemlja jeste.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija