• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

29.12.2020

20:36

AMERI, SRBI SE PITAJU, A NE PRIŠTINA I SARAJEVO! Veliki povratak Vašingtona krenuće od BiH ili Kosova, u oba slučaja PREPREKA SMO OPET MI!

Politika

AMERI, SRBI SE PITAJU, A NE PRIŠTINA I SARAJEVO! Veliki povratak Vašingtona krenuće od BiH ili Kosova, u oba slučaja PREPREKA SMO OPET MI!

Podeli vest

Amerika sprema veliki povratak - "come back" na Balkan, a da li će za početnu tačku izabrati Sarajevo ili Prištinu zavisi od globalnog plana koji trenutno ne ide na ruku zapadnim interesima. Ipak, predstojeća godina neće biti godina raspleta ni za BiH, ni za Kosovo, jer oba pitanja zavise od srpskog faktora, uvereni su sagovornici Sputnjika

Zoran Milivojević, bivši diplomata, napominje da Amerika nema prioritet na Balkanu kada je reč o Kosovu ili Bosni i Hercegovini, jer na to gledaju kao na deo jedinstvenog paketa sa strateškim ciljem Zapada da ovaj deo sveta uključi u svoju interesnu sferu.

Srbi glavna prepreka Americi

- Zapad je suočen sa ozbiljnim problemima. U nastojanju da sačuva svoju globalnu poziciju on c´e deo svojih unutrašnjih problema da izveze, odnosno, rešavanjem pitanja na aktuelnim tačkama na Balkanu pokušaće da amortizuje svoje unutrašnje probleme. Međutim, oba pitanja zavise od Srba - smatra on.

Prema njegovim rečima, Amerika bi izabrala BiH za svoj veliki povratak u ovaj region samo u slučaju da proceni da joj je to lakše.

- Unifikacija ili federalizacija BiH podrazumeva dovođenje u pitanje položaj RS. Kada je reč o tome šta se može brže i efikasnije rešiti, odnosno na kojoj bi se strani mogli više skoncentrisati - na Prištini ili na BiH, onda bi izabrali BiH, ali to bi bilo samo na kratak rok, jer suštinski, to je jedan paket i ne može se odvojiti jedno od drugog - navodi Milivojević.

Moguće je da "krenu" iz BiH

Srbi u RS to svakako neće dozvoliti, napominje naš sagovornik, kao što ni Srbija neće priznati Kosovo. Ali na BiH, dodaje, može da bude veći pritisak iz prostog razloga što je tamo odnos snaga 2:1.

- Veći pritisak na srpsku stranu i možda procena da se lakše može slomiti srpski faktor u BiH nego ovde u Srbiji. Jer Srbija je ipak država i nju je teže slomiti ako nešto neće - kaže Milivojević.

SEIZMOLOZI UPOZORAVAJU, POČEO JE CIKLUS JAKIH ZEMLJOTRESA NA BALKANU! DA LI SRBIJI PRETI OPASNOST?

Politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara ubeđen je da raspleta u BiH došlo, ali je, kako kaže, ubeđen da do toga neće doći, a i ako dođe to neće biti nabolje.

- Interesi tri naroda su dijametralno suprotni, jer dva naroda neće centralizaciju dok Bošnjaci hoće samo to. Oni se zato i uzdaju u Bajdena iz onog vremena kada je bio bošnjački lobista koji je zagovarao bombardovanje Srba i u BiH i u Srbiji. Taj Bajden se, nadam se, promenio u međuvremenu i sa pozicije najmoćnije vojne sile na svetu ne može da se ponaša kaubojski kao što je to radio devedesetih - ističe Kozomara.

Nada Bošnjaka, dodaje on, da će im Amerika dati sve što hoće je iluzorna već sada, jer Amerika na Kosovu ima materijalni interes, ona je stvorila Kosovo i mislim da će težište biti prioritet, jer BiH ne može da uredi onako kako Bošnjaci žele.

Američki interesi na uštrb RS

Profesor dr Stevica Deđanski, predsednik Centra za međunarodnu saradnju, ne očekuje da BiH budu ključ za američki povratak ali očekuje da se ozbiljno angažuju na rešavanju pitanja BiH nauštrb Srba.

Foto: Fotoilustracija

NAJSLABIJA KARIKA, Ameri procenjuju da je Banjaluka lakši peln od Beograda, ali nešto se tu pitaju i Rusi

- Elan Željka Komšića i Bakira Izetbegovića je porastao jer očekuju velike promene zbog dolaska Bajdena na čelo Amerike. Očekujem neke promene ali ne tako velike kako se oni nadaju - napominje on.

LAVROV ZALEDIO SVET! DA NORMALIZUJEMO ODNOSE SA SAD?! MALE SU ŠANSE, TAMO VLADA ANTIRUSKA HISTERIJA! Vašington odbio i da zajedno udarimo na koronu!

Prema njegovom mišljenju, ključna stvar je da ništa ne može da sa desi bez saglasnosti Srba, bilo to na Kosovu ili u BiH.

Indicije da bi Bajdenova administracija mogla da se ustremi na BiH krenula je kada je Odbor za oružane snage američkog Senata na saslušanju o stanju u oblasti sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi, doneo zaključak da je neophodan jači angažman SAD-a u regionu, jer nestabilan i konfliktan Balkan podriva američku nacionalnu sigurnost i diplomatsko povlačenje bi bilo veliki američki poraz.

Druga naznaka je bila da slabi uticaj NATO-a, a kao najozbiljniji faktor naveli su ruski uticaj za koji smatraju da mu je žarište upravo u Republici Srpskoj.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovan

pre 3 godine

Ambasada u Jerusalim, a Turci kad se odreknu mudžahedinskih ekstremista i Izetbegovića u Bosni neka garantuju za mir. To će biti uslov Amerike za Bosnu, a hrvati kada vrate srbe i ćirilicu mogu da uslovljavaju u odnosima u Bosni. Ovo će biti matrica za Bosnu i nakon toga šiptari da uzmu državljanstvo Srbije ili da se vrate u Albaniju. Amerika menja politiku prema Srbiji i Rusiji kako bi zadržala pozicije u Africi i južnoj Americi u odnosu na Kinu. Globalne podele su učešćem Kine postavile nove linije i prioritete. Na Balkanu se traži rešenje koje će da traje i koje ne iziskuje veliki angažman, prioriteti su na južnoj hemisferi.

Anarhista

pre 3 godine

У овом делу света може да постоји само један интерес, а тај је српски. Што пре каубојци то схвате, мања шанса за Трећи. Јер Трећи је српски, а онда лаку ноћ нацисти.

Plava Ptica

pre 3 godine

Pita se 'cika Bajden',a Srbi su tu samo da ispune komandu!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija