• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.01.2021

14:53

SRBI NA KiM SU ODLUČNI DA OSTANU NA SVOJIM OGNJIŠTIMA! Petković: Iza sebe imaju svoju državu Srbiju i SPC!

Politika

SRBI NA KiM SU ODLUČNI DA OSTANU NA SVOJIM OGNJIŠTIMA! Petković: Iza sebe imaju svoju državu Srbiju i SPC!

Podeli vest

Srbi na Kosovu i Metohiji su složni u svojoj rešenosti da ostanu i opstanu na KiM, a iza sebe imaju svoju državu Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković


U božićnom intervjuu za Pink.rs, Petković je kazao da je pandemija virusa korona svima promenila živote, ali da je Srbija pokazala svoju ozbiljnost u borbi protiv virusa, dok se, ističe, ta borba mogla videti i kroz borbu protiv epidemije na KiM.


"Srbija je pokazala koliko je ozbiljna, organizovana i dobro vođena država. To se moglo uočiti i u načinu na koji smo se protiv epidemije borili na KiM, i naš zdravstveni sistem u pokrajini, iako ne sasvim bez problema, pokazao je da uz pomoć države može da se nosi sa najozbiljnijim izazovima", kaže Petković.

Smatra da je našem narodu na KiM u svim teškoćama utehu predstavljalo to što su videli da je Srbija i logistički i kadrovski aktivna na terenu, i da južna pokrajina nije ni na koji način zaboravljena.

I uslovima epidemije se, dodaje on, sa radovima na terenu nije stalo, te navodi da je juče u Kosovskoj Mitrovici uručio ključeve 36 novih stanova, u tri stambene zgrade, izgrađene sredstvima Vlade Srbije i Kancelarije za KiM.

Ističe da će se u narednim godinama nastaviti istim ili još jačim tempom rada i dodaje da je pred državom izgradnja nove bolnice u Gračanici, vredne šest miliona evra.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Petar Petković


Govoreći o dijalogu između Beograda i Prištine, Petković je naveo da je važno da se on nastavi zbog očuvanja mira i stabilnosti u regionu.

"Takođe, dijalog je važan za situaciju na samom KiM. Beograd je dosledno opredeljen za dijalog i mirno rešavanje nesuglasica i mi svakako nećemo postavljati prepreke u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom, međutim činjenica da je ovo još jedna izborna godina na KiM i da je politička situacija u Prištini takva kakva jeste može biti izvor brojnih izazova u samom dijalogu", ocenio je Petković.

Na pitanje da li očekuje veće zalaganje međunarodne zajednice u dijalogu, Petković odgovara da je međunarodna zajednica "širok pojam" i da ona, osim EU, podrazumeva i više pojedinačnih centara moći u svetu, kao i veliki broj zemalja čiji se glas u međunarodnim odnosima čuje i nešto znači, makar i kao matematička činjenica pri nekom glasanju u međunarodnim forumima.

Ističe da se pitanje KiM može rešavati na produktivan način samo ako postoji najšira volja za to.

Petković ukazuje da je pandemija prošle godine bila ključno pitanje za sve međunarodne činjenice, a smatra da i ova godina, odnosno bar prva njena polovina, neće dozvoliti da se fokus međunarodne zajednice premesti sa pitanja očuvanja zdravlja ljudi i svetske ekonomije na neke druge teme.

"Traganje za rešenjima u vezi sa KiM će nesumnjivo biti nastavljeno, ali pitanje je kakvim intenzitetom", naglašava Petković.

Ima razloga da se nada da će, kaže, ova godina biti za Srbe na KiM u bezbednosnom smislu biti sigurnija, a u ekonomskom smislu prosperitetnija, jer je cela država rešena da tako bude.

"Srbi na KiM svakako neće davati povoda da im bilo ko oteža uslove života na bilo koji način. Srbi na KiM su, što je najvažnije, složni u svojoj rešenosti da ostanu i opstanu na KiM, iza sebe imaju svoju državu Srbiju i svoju Srpsku pravoslavnu crkvu, i svakako neće biti manje odlučni i samouvereni", podvukao je Petković.

Foto: Privatna arhiva

Petar Petković


O rasvetljavanju ubistva Olivera Ivanovića, Petković kaže da je to za Prištinu "stvar političkog taktiziranja, a ne pravde".

"Da je postojala politička volja Prištine da se sa Beogradom sarađuje po ovom pitanju, uveren sam da bismo i nalogodavce i počinioce odavno imali iza rešetaka, ali to nažalost nije slučaj", kaže Petković.

Priština, dodaje, slučaj Ivanovića na neumesan način zloupotrebljava kako bi se politički obračunavala sa Srbima, što, kaže, govori i činjenica da se treći put za redom podiže ista optužnica čiji dokazi su više nego amaterski i potpuno neutemeljeni.

Upitan na šta se Srbi na KiM najviše žale, Petković navodi da se tradicionalno i sasvim opravdano žale na bezbednosnu situaciju, etnički motivisane napade na ljude i imovinu, ograničenu slobodu kretanja i nedostatak nekih životnih pogodnosti koje se podrazumevaju za svakog žitelja savremene Evrope.

"Odgovoriti na te izazove jeste najveći i najteži zadatak, jer Srbija je danas u stanju da, zahvaljujući ekonomskom rastu u proteklim godinama, osetnije menja socijalnu sliku u južnoj pokrajini, ali naša mogućnost uticaja na pomenute probleme je najograničenija", ističe Petković.

Zato, dodaje, Srbija stalno naglašava važnost dijaloga, jer primer koji daju politički predstavnici Beograda i Prištine se, ukazuje on, prenosi i na teren, i po pravilu bezbednosno najosetljiviji periodi bili su oni u kojima je dijalog bio zamrznut ili u nekoj vrsti nazadovanja.

Na pitanje koja proslava pravoslavnih praznika mu je na KiM ostala u najlepšem sećanju, Petković kaže da je obeležavanje svakog velikog praznika na KiM neponovljivo iskustvo.

"Sa svakim korakom kojim se približavate Gračanici, Visokim Dečanima i Pećkoj Patrijaršiji bliže ste vrelu naše duhovnosti", zaključio je Petković.

Srbija čini sve da ojača zdravstveni sistem na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković završio je svoju dvodnevnu posetu KiM obilaskom Doma zdravlja u Donjoj Gušterici kojem je nedavno, sredstvima Kancelarije za KiM, obezbeđeno novo sanitetsko vozilo opremljeno svim potrebnim aparatima.

Petković je rekao da su zdravstveni radnici na KiM pravi heroji koji su u prethodnoj godini podneli veliki teret u borbi protiv koronavirusa.

"Država Srbija čini sve da i ovde, ali i na svim drugim mestima pomogne zdravtsveni sistem. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će 2021. godina biti godina u kojoj ćemo dodatno da ojačamo zdravstveni sistem Srbije, jer smo videli da je najvažnije zdravlje ljudi", rekao je Petković, a prenosi Kosovo online.

On je istakao da će osim sanitetskog vozila koe je nedavno poklonjeno Vlada Srbije i Kancelarija za KiM i dalje pomagati zdravstvo na KiM.

Podsetio je da je država odvojila šest miliona evra za izgradnju nove bolnice u Gračanici, što je tri puta veća suma od prvobitno planirane.

"To dovoljno govori koliko država Srbija i predsednik Vućić vode račina o srpskom narodu na KiM i kao što činimo sve da ojačamo zdravstveni sistem u centralnoj Srbiji, tako isto ulažemo napore da to učinimo i na KiM ne praveći nikakve razlike", rekao je on.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Petar Petković


Borba sa koronavirusom u srpskim sredinama je, prema njegovim rečima, pod kontrolom.

Direktor Kliničko-bolničkog centra "Priština" u Gračanici Bratislav Lazić rekao je da je poseta Petkovića za Božić još jedan dokaz da je država Srbija uz svoj narod.

On je naglasio da zdravstveni sistem u srpskim sredinama funkcioniše veoma stabilno, zahvaljujući pomoći koja stiže od države.

"Sve vreme dobro funkcionišemo, dobro smo snabdeveni lekovima i zato smo uspeli da postignemo pristojne rezultate u suzbijanju epidemije i lečenja našeg stanovništva", rekao je Lazić.

Kako je rekao, zdravstveni radnici su pokazali srčanost i veliku volju u obavljanju posla ne mareći za sopstvene živote.

Zahvalnost na pomoći i sanitetskom vozilu izrazio je i direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Zvonimir Stašević, koji je rekao da im je vozilo "mnogo pomoglo u zbrinjavanju i transportu pacijenata obolelih od koronavirusa".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija