• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SPC

11.01.2021

18:23

HITNO SAOPŠTENJE SPC: Izjave episkopa Grigorija nemaju veze sa verom!

Politika

HITNO SAOPŠTENJE SPC: Izjave episkopa Grigorija nemaju veze sa verom!

Podeli vest

Verni narod i ukupnu javnost proteklih prazničnih dana, pomućenih epidemijom i stradanjem ljudi i njihove imovine u zemljotresu na Baniji, dodatno su zbunile izjave Episkopa diseldorfskog i nemačkog g. Grigorija, koje su isključivo političkog, čak i stranačkog karaktera, i nemaju dodirnih tačaka sa verom u Hrista Spasitelja ili sa misijom Pravoslavne Crkve.

- Sveti Arhijerejski Sinod se oseća obaveznim da, s tim u vezi, sve one koji odnosne političke izjave pripisuju Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi ili ih na bilo koji način dovode u vezu sa njom, obavesti da se radi o isključivo ličnom stavu i angažovanju pojedinca, i to ne u svojstvu arhipastira slovesnog Naroda Božjeg nego isključivo u svojstvu građanina. Koliko je dozvoljena i blagoslovena politička ili državno-pravna aktivnost epikopâ i klirikâ o tome rasuđuje i prosuđuje, autonomno i samostalno, na osnovu svoga kanonskog poretka, isključivo Crkva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kosta

pre 3 godine

Pa ovog interesuje biznis i nista drugo a rado bi hteo da se dokopa trona, jadna li onda SPC

Realno

pre 3 godine

Koje izjave? Kakvi jadni poltroni. Nikada SPC nije pala ovako nisko. Bog zna koliko puta me je bilo sramota od SPC, sto od marionete Patrijarha, sto od drugih. Nije ni Grigorije cvecka, ali bar ima neke lljudske stavove, za razliku od mnogih.

Push

pre 3 godine

Grigorije je covek sa stavom I svojim misljenjem, kojeg on slobodoumno iskazuje. na sto on ima pravo. Dakle on je uzoran u tome.

DušanSilni

pre 3 godine

"HITNO SAOPŠTENJE SPC",pa dalje.Vest Vam je nepotpuna i neprofesionalna. Stiče se utisak na osnovu pročitanog da je Sveti Arhijerejski Sinod SPC dao neko saopštenje-a nije. Eto,ako meni ne verujete,nek novinari koji su preneli ili napisali vest pogledaju malo bolje ko je izdao saopštenje. p.s.Ne gajim neke posebne simpatije prema Vladiki Grigoriju,niti osećam potrebu da nešto branim njegove stavove,on je samo jedan od. I nije on crkva,kao ni Pahomije ili Porfirije... ali,nije Vam vest korektna.

Čiča Avalski

pre 3 godine

Današnje sveštenstvo takođe nema veze sa verom ! Mene i moje novce nećete više videti u Crkvi, dok se ne vrati duh Njegove Svetosti Patrijarha Pavla !!!

Koliko politickih izjava je da

pre 3 godine

Koliko politickih izjava je dao Mitropolit Amfilohije?! Po 10 svake nedelje, pa se niko nije "ogradjivao", i nije jedini.

dera

pre 3 godine

Nanjusio pare , vlast,....i sve sto ide uz to !

NEBOJŠA

pre 3 godine

СПЦ би требала да може да контролише своје владике и остала свештена лица.Григорије већ одавно прави своју властиту цркву.оно што је у босни направио као да је дворац средњовековних краљева.СРАМОТА ЗА НАШУ ЦРКВУ.о педофилији им педерастији у својим редовима да не говорим.МОЖДА ЈЕ ЗАДЊЕ ВРЕМЕ ДА НА ЧЕЛО СПЦ ДОВЕДЕМО ЗИЛОТЕ,ДА УВЕДУ РЕД У ЦРКВУ !!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija