• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.01.2021

21:45

DRAGA BIVŠA BRAĆO I SESTRE, ETNIČKI CRNOGORCI.... Istoričar Dejan Ristić oduvao MILOGORCE!

Politika

DRAGA BIVŠA BRAĆO I SESTRE, ETNIČKI CRNOGORCI.... Istoričar Dejan Ristić oduvao MILOGORCE!

Podeli vest

Objava srpskog Minitarstva inostranih poslova o tome da je bivša SFRJ još 1963. brinula o ravnopravnosti polova i Stanu Tomašević, ro|enu Baranku, imenovalo za prvu jugoslovensku ambasadorku, uznemirila je duhove u Crnoj Gor

Tekst Ministarstva je ilustrovan arhivskim fotografijama iz partizanski dana Stane Tomašević i kasnije kao ambasadorke SFRJ u Norveškoj.

Podgorički portal CdM je tim povodom objavio opširan tekst u kojem konstatuje da je srpski MSP proglasilo Stanu "srpskom diplomatkinjom".

Tekst baziran samo na činjenici da je Stana rođena u Crnoj Gori, pokrenuo je i lavinu reagovanja na društvenim mrežama, u pokušaju da se objasni da Stana Tomašević nema nikakve veze sa Srbijom.

Tim povodom oglasio se Dejan Ristić, srpski istoričar, prevodilac, scenarista i stručnjak u oblasti integralne zaštite i upravljanja kulturnim nasleđem, kome, kako kaže, nije strano da dobija iz Crne Gore razne poruke u kojima se kritikuju Srbi i Srbija, ali ova o Stani Tomašević mu je privukla posebnu pažnju.

Kao jedini problem Ristić navodi to što, "pojedini ostrasćeni etnički Crnogorci i pojedini CG mediji" zaboravljaju na pravnu činjenicu da je Republika Srbija univerzalni naslednik SFR Jugoslavije pošto su se sve bivše jugoslavenske republike zvanično tog prva odrekle.

Ristić precizira da Srbija, kao univerzalni pravni naslednik SFRJ, jedina imam pravo na nasleđe iz tog perioda naše zajedničke nam države.

Foto: Printscreen

Pojašnjava da je srpsko Ministarstvo spoljnih poslova tom objavom želelo da kaže da je bivša socijalistička država još 1963. uvažavala princip rodne ravnopravnosti i imala ženu na poziciji ambasadora.

Primećuje da rukovodstva bivših jugoslovenskih republika niko nije prisilio da se službeno odreknu mogućnosti da i oni budu naslednici SFRJ.

A poššto su oni to odbacili Ristić poručuje:

"Draga bivša braćo i sestre etnički Crnogorci, niko vam ne krade istoriju, velike ljude, svetinje ili identitet, već vi uporno pokušavate da uspostavite crnogorski etnički identitet progonom svega što je srpsko".

Onima koji tako gledaju na Srbe i Srbiju, Ristić je na svom Fejsbuk profilu poručio i da niko nema ništa protiv da oni koji to žele budu etnički Crnogorci.

Samo nas, kaže, ostavite na miru i ne otimajte Balšića, Crnojevića, Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petrar Cetinjskog, Petra II Petrovi}a Njegoša, Kralja Nikolu i ostale velike ljudi, koji su se celog svog života deklarisali kao Srbi.

"Ne oduzimajte nam utočišta, prošlost, tradiciju, identitet. Kreiraj svoje niko ti ne brani", naveo je Ristić, uz jedno "veiko bravo" za MSP Srbije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija