• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

14.01.2021

23:30

MSP CG: Trebalo naglasiti da je Stana bila Crnogorka

Politika

MSP CG: Trebalo naglasiti da je Stana bila Crnogorka

Podeli vest

Povodom tvita na zvaničnoj stranici Ministarstva spolnih poslova Srbija o prvoj ženi ambasadoru SFRJ Stani Tomašević, koji je uzburkao društvene mreže u Crnoj Gori, oglasio se večeras i crnogorski MSP, koji je, pored ostalog, naveo da je srpsko Ministarstvo trebalo da naglasi ''da je ona bila Baranka i Crnogorka''

''Povodom tvita na zvaničnoj stranici MSP Srbije u kojem je ambasadorka Stana Tomašević - Arnesen pomenuta, želeli bi da naglasimo da je ona rođena u Baru 1921. i da je bila jugoslovenska partizanka i prva žena ambasador u SFRJ. Stoga bi, oslanjajući se na istorijske činjenice, bilo mnogo preciznije reći da je ova Baranka i Crnogorka bila prva žena ambasador u bivšoj Jugoslaviji'', saopštilo je crnogorsko Ministarstvo na Tviteru.

Pohvalno je, kako navode iz crnogorskog MSP, istaći da je jugoslovenska diplomatija u ono vreme bila pionir na mnogim poljima, pa i u promociji rodne ravnopravnosti što služi na čast i ponos svim državama bivše Jugoslavije.

Foto: Printscreen

Međitim, dodaju iz crnogorskog MSP, ''nije korektno ni profesionalno prema tekovinama ex jugoslovenske diplomatije ne pomenuti Stanino poreklo i privrženost korenima''.

Objava srpskog Minitarstva inostranih poslova o tome da je bivša SFRJ još 1963. brinula o ravnopravnosti polova i Stanu Tomašević, rođenu Baranku, imenovalo za prvu jugoslovensku ambasadorku, uznemirila je duhove u Crnoj Gori.

Tekst Ministarstva je ilustrovan arhivskim fotografijama iz partizanski dana Stane Tomašević i kasnije kao ambasadorke SFRJ u Norveškoj.

Podgorički portal CdM je tim povodom objavio opširan tekst u kojem konstatuje da je srpski MSP proglasilo Stanu “srpskom diplomatkinjom”.

Tekst baziran samo na činjenici da je Stana rođena u Crnoj Gori, pokrenuo je i lavinu reagovanja na društvenim mrežama, u pokušaju da se objasni da Stana Tomašević nema nikakve veze sa Srbijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija