• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

16.01.2021

23:09

TEŠKO ĆE SE IZVUĆI! RATNI ZLOČINAC U VELIKOM PROBLEMU! Tačija 'ubijaju' Albanci! Tužilaštvo protiv njega ima 71 svedoka, za najteže zločine ga terete sunarodnici!

Politika

TEŠKO ĆE SE IZVUĆI! RATNI ZLOČINAC U VELIKOM PROBLEMU! Tačija 'ubijaju' Albanci! Tužilaštvo protiv njega ima 71 svedoka, za najteže zločine ga terete sunarodnici!

Podeli vest

Iz straha od likvidacija svedoka svi oni će u Hagu svedočiti pod šiframa i biće sklonjeni na bezbedne lokacije

Hašima Tačija, bivšeg predsednika lažne države Kosovo i vođu terorističke OVK, za najteže zločine optužuje čak 71 svedok, od kojih su većina Albanci!

Svi oni su pod merama zaštite koje podrazumevaju da njihov identitet neće biti poznat javnosti, već samo optuženima i njihovim advokatima i, naravno, tužilaštvu, koje ih je predložilo. Iz straha od likvidacije većina svedoka je sklonjena na sigurne lokacije i pod zaštitom su zapadnih tajnih službi. Tači se, inače, zajedno sa Kadrijem Veseljijem, Salihom Mustafom i Jakupom Krasnićijem tereti za mučenje najmanje 407 Srba i Albanaca i ubistvo više od 98 njih tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Ozbiljna zaštita

Kako je juče saopšteno iz Haga, sudije Suda za OVK dodelile su zaštitne mere za 71 svedoka tužilaštva koji će svedočiti u procesu protiv Tačija i njegovih saboraca. Sudska odluka doneta je na osnovu predloga tužioca u decembru prošle godine, uprkos zahtevima Tačijevih branilaca da im odobri pravo na žalbu.

Prištinski političari u Račku: Tači će se vratiti neosuđen!
 

Albanski političari okupili su se juče u Račku kako bi obeležili godišnjicu "zločina" koji je, kako Priština tvrdi, izvršen nad civilima, iako je dokazano da su u tom selu u obračunu sa policijom pobijeni isključivo teroristi OVK.

U Račku je juče bio lider DPK Enver Hodžaj, koji je rekao da će se Tači iz suda u Hagu vratiti "čistog obraza", kao i lideri AKB i "Samoopredeljenja" Ramuš Haradinaj i Aljbin Kurti

"Sudija za prethodni postupak je zahtev Tačijevih advokata odbio kao neosnovan, jer prema pravilima tog suda ovo ne predstavlja žalbeno pitanje. Sudija smatra da su zaštitne mere za svedoke neophodne i da neće uticati na pravičnost suđenja", piše u saopštenju.

Komentarišući sve ove navode, general Vladimir Lazarević kaže da se nada da su haški tužioci i sudije svedocima zaista omogućili potrebnu zaštitu.

- Informacija da Hag sprema 71 svedoka protiv Tačija ukazuje na sasvim pouzdane činjenice o najtežim i najsvirepijim zločinima ovog teroriste. Uslov da pravda ipak bude dostižna svakako je da svedoci ostanu živi i ostanu pri svojim već datim izveštajima i svedočenjima - naglašava Lazarević.

Da li će Tači i Veselji moći da glasaju?
 

Specijalno tužilaštvo u Hagu nije negiralo da će na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu Hašim Tači i Kadri Veselji, koji se nalaze u pritvoru, moći da glasaju.
Ipak, dodaje se da će se tim pitanjem pozabaviti u skladu sa zakonima i propisima u vezi sa izborima.
 

I pukovnik Veselin Šljivančanin procenjuje da ovoliki broj svedoka protiv Tačija i ostalih njegovih saboraca ukazuje na to da Hag radi ozbiljno ili se makar trudi da tako deluje.

- Ipak, spisak svedoka je jedna stvar, a sasvim je druga situacija kada počne suđenje. Pitanje je da li će svi svedoci pričati, da li će neko od njih možda promeniti iskaz ili odustati od svedočenja. Činjenica, međutim, jeste da ovoliki broj svedoka ukazuje na to da se haški tužioci trude da rade ozbiljno. Iako je Sud za OVK formirala Priština, to je bilo pod pritiskom zapadnih sila i mislim da bi bila ogromna sramota za njih da se sada svi svedoci "zagube". Videćemo kako će to izgledati kada počne suđenje, tada ćemo saznati i koliko su ova svedočenja jaka - objašnjava Šljivančanin.

Vraća se na proleće?!

Prištinski novinar Valjon Sulja, na drugoj strani, tvrdi da će se Tači vratiti na Kosovo već "na proleće".

- Imam pouzdane informacije iz zapadnih krugova da će se Hašim Tači vratiti u Prištinu u aprilu ove godine. Nema nikakvih ozbiljnih dokaza protiv njega - tvrdi Sulja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Realno

pre 3 godine

Vreme je da mu se pridruze svi najvazniji Milosevicevi i Seseljevi saradnici. Pravda je vrlo spora, ali stize - Dacic, Palma, Vucic, Toma i svi ostali

Saradžogla

pre 3 godine

ДА ВАС ПОДСЕТИМ ... Немо' да вам падне на памет да сликом РЕКЛАМИРАТЕ било шта што је у вези са албанским окупационим снагама! Позваћу телевизије и у сред Београда цепаћу ваш лист у знак протеста и показивати чланску карту СНС! Исто упозорење сам написао редакцијама АЛО и НОВОСТИ. ... Кад год се нешто деси што учине окупатори сви поменути давај слику амблема,заставу ... Тим издајама штетите нама у СНС.Нисмо ми сви у СНС ТАКОЈЕВИЋИ!

Saradžogla

pre 3 godine

Клинтон није хтео да бомбардује србе на молбу неких још живих спашених америчких авијатичара али јачи је био енглез Тони Блер.После бомбардовања обе државе трпе страховито због проклетог бомбардовања срба.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija