• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

27.01.2021

19:07

NE SLUTI NA DOBRO, BAJDEN SRBIJU STAVIO U PRIORITETE! U društvu smo sa Avganistanom, Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom...

Politika

NE SLUTI NA DOBRO, BAJDEN SRBIJU STAVIO U PRIORITETE! U društvu smo sa Avganistanom, Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom...

Podeli vest

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsedniku Džozefu Bajdenu naš region neće biti visoko na skali prioriteta, on ih je iznenadio i razuverio. Bela kuća je obelodanila da je među šest prioriteta nove administracije SAD i Zapadni Balkan. To znači da Srbija mora da bude spremna na nove izazove pre svega oko Kosova

Koliko god loše izgledalo to što je Zapadni Balkan među prioritetima američke spoljne politike, što podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine, intenzitet pritisaka na nas ipak ne može da bude prejak, ni predugo da traje, smatra Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije.

Izazov za Srbiju

Posle telefonskog razgovora predsednika Džozefa Bajdena sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Bela kuća je saopštila  da je među šest prioriteta američke spoljne politike i Zapadni Balkan. Pitanje postizanja sporazuma između Beograda i Prištine našlo se tako, rame uz rame, Avganistanom i Rusijom, Kinom, Iranom i Ukrajinom, gde američka administracija vidi najveće probleme koje bi da rešava.

- Vest o razgovoru između Bajdena i Mereklove o prioritetima zajedničkog delovanja u spoljnoj politici vezano za Zapadni Balkan nije dobra za nas. Ona govori o njihovoj nameri da koordinirano vrše pritisak na srpsku stranu ne bi li se mogao postići sveobuhvatni sporazum koji bi posredno doveo do priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države i ono postalo članica međunarodnih organizacija - ističe Gajić za Sputnjik koji ipak napominje da je za njega sve ovo očekivano.

VELIKOALBANSKOJ IDEOLOGIJI SE MORA STATI NA PUT! Rusija oštro reagovala na političku ucenu Haradinaja!

S obzirom na navedene ostale prioritete, prostor Zapadnog Balkana  i američka i nemačka spoljna politika vide kao onaj na kome se lakše može doći do cilja, nego u drugim slučajevima. Mnogo teže će to ići sa Iranom, Ukrajinom... gde oni imaju razmimoilaženja o strateškim interesima, zato je razumljivo stavljanje Zapadnog Balkana na spisak, objašnjava naš sagovornik.

I nemački izbori i Bajdenovi američki problemi

On, međutim, smatra da je i to podudaranje interesa ograničeno.

- Ovde dolazi do delimičnog preklapanja, ali privremeno, jer će u jednom trenutku doći do konfrontiranja u odnosu na velike sile u Savetu bezbednosti UN koje podržavaju poziciju Srbije po pitanju Kosova i Metohije. Ja mislim da između Nemačke i Amerike po pitanju spoljne politike na prostoru cele Evrope pa i Zapadnog Balkana zapravo nema suštinske podudarnosti. Sada se radi o taktičkoj podudarnosti da se na štetu Srba ostvare neki interesi, ali dugoročno njihovi interesi se ne podudaraju - ocenjuje on.

Foto: Reuters/AP fotomontaža

Podseća i da se Merkelova povlači sa političke scene i da je pitanje kakva će vlada biti formirana nakon septembarskih izbora u Nemačkoj. Zato se, kaže, može očekivati i da će ta njihova unisonost i napor da zajednički deluju početi da slabi.

HOLOKAUST JE SIMBOL SUNOVRATA ČOVEČANSTVA! Brnabić: Strahote se ne smeju zaboraviti i ne smeju ponovoiti!

- S druge strane, očekum da će i Bajden imati velike probleme na unutrašnjem planu u Americi i da neće moći sa tolikim žarom da se usredsredi na spoljnopolitičko delovanje ni na Balkanu, ni drugde, ali i  da će ga neki drugi prioriteti u spoljnoj politici više okupirati. Mislim da je ovaj njihov dogovor da prioritetno deluju i na Balkanu nešto što privremeno može da oteža poziciju Srbiji. Srbija, pak, mora da se okrene onim igračima koji joj više pomažu, da se odupre svim pritiscima u predstojećem periodu - ocena je Gajića.

On računa da intenzitet tih njihovih pritisaka na Beograd ne može biti prejak i ne može predugo da traje.

Ići u poregovore, ali ništa ne zaključivati

Na pitanje kakav bi trebalo da bude odgovor Srbije posle ovakvog podudarnog stava Amerike i Nemačke, Gajić je to jednostavno definisao -  ulaziti u pregovore, ali ne ići ka krajnjim zaključcima.

On smatra da ne treba popuštati, da treba biti spreman na dalje razgovore, na delimičan kompromis, ali ne na sopstvenu štetu. Treba odbijati apriori da se Srbija stavi pred svršen čin  da prizna sveobuhvatni sporazum dok albanska strana prethodno ne ispuni sve ono što je obećala. A ona, kako primećuje, ne samo što to nije ispunila nego ni nema nameru to da učini.

- Na Kosovu predstoje izbori. Dok se formira njihova vlada stvar će duboko ući u proleće. Beograd jednostavno treba da ne odbija pregovore, a da u njima istovremeno ima i fleksibilan i  čvrst stav. U slučaju  da pritisci postanu neizdrživi Srbija takođe ima opciju da raspiše izbore i da tako opet prolongira stvari do neke povoljnije klime - smatra Gajić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saradžogla

pre 3 godine

Србија испашта због слабе дипломатије!А онда јој је још горе јер су јој газде биле аустроугарски каплар,црногорац и сада србин из Босне.ПС.Јутрос сам из мог београдског села био у градићу централне Шумадије да узмем књиге из библиотеке.Библиотекар је био србин из Босне!На делу ди је срце на сакоу плочица:име српско,презиме - ружно и за надимак?Предложио сам да поднесе захтев да носи право српско презиме и при том сам му показао да сам неки фактор у СНС.

ratko

pre 3 godine

daj otrerajte ih vise u materinuimajte muda gospodo i recite im u lice da su klosari

zoran

pre 3 godine

Pa kad smo se mesecima petljali oko izbora..pa se namestili.

Igor

pre 3 godine

Ma moze da se slikaju I baba merkel I deda bajdenka

Mica Haubica

pre 3 godine

nije strašno, jer će on uskoro da pravi društvo Panteliji

BAJDEN ODREDIO KO ĆE BITI NOVI PREDSEDNIK LAŽNE DRŽAVE!? On je najopasnija opcija za Srbiju, obrazovan je, nema veze sa OVK i teroristima...
Politika

BAJDEN ODREDIO KO ĆE BITI NOVI PREDSEDNIK LAŽNE DRŽAVE!? On je najopasnija opcija za Srbiju, obrazovan je, nema veze sa OVK i teroristima...

Iako još nije istakao kandidaturu za prvog čoveka tzv. Kosova, Veton Suroi, kosovski publicista, pisac i političar, mogao bi to da uradi na nagovor kabineta novog američkog predsednika Džoa Bajdena, što bi značilo da je Amerika već izabrala kosovskog predsednika, ocenjuje dr Dušan Čelić, profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici

12.01.2021

19:36

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija