• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2021

14:28

ĐORĐEVIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji je spomenik vaskrsu Srbije!

Politika

ĐORĐEVIĆ: Spomenik Stefanu Nemanji je spomenik vaskrsu Srbije!

Podeli vest

Duže od osam vekova rodonačelnik srpske državnosti, veliki župan Stefan Nemanja, potonji monah Simeon, živeo je u istorijskim knjigama, dokumentima, narodnom usmenom i pisanom predanju, pesmama, legendama i kolektivnom, arhetipskom sećanju naroda kome je utemeljio državu, kome je podario otadžbinu. Od juče mu se, taj njegov, srpski narod, pored pamćenja koje je utkano u svaku poru našeg nacionalnog bića, odužio za sve njegovo pregalaštvo, mudrost i hrabrost i velelepnim spomenikom u centru Beograda, rekao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Đorđević

 

- To monumentalno vajarsko, umetničko delo, simbolički je i materijalizovani dokaz svojevrsnog vaskrsa Srbije kao države, njenog jačanja, napretka i prosperiteta, njene probuđene svesti i ponosa, njene rešenosti da istraje u svojoj suverenosti i trasiranju svog puta u budućnost, određenog samo i isključivo zaštitom i očuvanjem sopstvenih nacionalnih i državnih interesa, kao i volje, želje i spremnosti onih koji danas Srbiju vode – a pre svih predsednika Aleksandra Vučića – da tu i takvu, modernu i jaku u svakom smislu Srbiju, u budućnosti ostave potomcima kao državu koja je ravnopravna članica zajednice evropskih naroda - rekao je Đorđević.

Taj spomenik je i simbol onog – u Dositejevoj pesmi opevanog i željenog – ustajanja Srbije, njenog uspravljanja, pre svega – njene današnje snage, njenog dostojanstva, njene rastuće ekonomske i svake druge moći, ali i dokaz da je Srbija, današnja Srbija, država koja je odlučna da bude nezavisna i suverena, da bude slobodna i sposobna da svoju budućnost sama stvara, voljom svojih građana, baš onakva kakvu nam je trasira naš predsednik Aleksandar Vučić, ističe Đorđević.

- Pogleda uprtog u hram Svetog Save, sa mačem – kojim je, kada nije moglo drugačije i kada je moralo, stvarao državu, u jednoj ruci, i Hilandarskom poveljom, kojom je zauvek ujedinio zemaljsku i nebesku Srbiju, u drugoj – Stefan Nemanja nam sa Savskog trga poručuje da ono što je on ujedinio i stvarao nastavimo da gradimo i unapređujemo, da budemo mudri, ali i hrabri, da se za svoje borimo i da svoje branimo, da umemo, znamo, možemo i smemo, uvek i sve – ako je to za dobrobit Srbije. Da verujemo onima koji rade za Srbiju i u korist Srbije, kojima je ona na prvom mestu i koji su spremni na svaku ličnu žrtvu, na svaki trud i napor koji je rukovođen opštim dobrom i ciljem koji Srbiju svakodnevno čini boljom, uspešnijom, jačom i poštovanom - kazao je Đorđević.

Spomenik Stefanu Nemanji, dodao je Đorđević, me čini ponosnim, čini me radosnim, jer je to još jedan u nizu dokaza, iako ne najbitniji i ima više simboličku dimenziju, o tome kakva je danas Srbija i kako je njeno napredovanje proces koji je nezaustavljiv.

- Stoga, neću govoriti o onima koji su – svoju patološku mržnju prema Aleksandru Vučiću, svoju političku i svaku drugu jalovost i bezidejnost, svoje sujete i taštine, svoje neradništvo i odsustvo empatije za sopstveni narod, kao ni sklonost ka posezanju za tuđom imovinom i novcem – u psihološkoj ravni transponovali u mrziteljske, maliciozne i ničim realnim argumentovane primedbe i osporavanja u vezi sa ovim umetničkim delom. Svako to zlurado, politički motivisano, kvazi stručno, a uglavnom besmisleno i ni na čemu bazirano prigovaranje i osporavanje i ovog malog, simboličkog, ali izuzetno važnog koraka u napretku Srbije, ne zaslužuje da se njime bavim, čak ni toliko da iskažem išta drugo osim prezira - naglasio je on i dodao:

- Ne želim da tim efemernostima kvarim – ni lični, ali ni svakom dobronamernom i politički neostrašćenom građaninu Srbije njegov – osećaj ponosa zbog toga što smo, zajedno, svi mi koji volimo Srbiju, i na ovaj način, spomenikom, dodatno i još jednom potvrdili vaskrs Srbije. Naše otadžbine, zemlje naših otaca i naših potomaka. Živela Srbija!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
spomenik Aleksandru Veličanstv

pre 3 godine

Zašto se AVAV izobliči, kad mu novinari postavljaju neugodna pitanja?

ŠTA JE UMETNIK ŽELEO DA KAŽE?! Đorđević: Karikatura u NIN-u ima samo jednu poruku - MRZIM VUČIĆA!
Politika

ŠTA JE UMETNIK ŽELEO DA KAŽE?! Đorđević: Karikatura u NIN-u ima samo jednu poruku - MRZIM VUČIĆA!

Namera umetnika je, valjda, bila da bude duhovito, ali nije – naročito uzimajući u obzir aktuelni društveni trenutak, u kome pažnju javnosti zaokuplja šokantna priča o seksualnom zlostavljanju i silovanju nekih mladih žena. Trebalo bi ta karikatura, kao i svaka druga uostalom, da ima i nekakvu poruku – ali je nema, baš nikakvu, osim očigledno samo one da je, i njenom autoru, i nedeljniku koji je objavio, jedino bitno da iskoriste svaku priliku i svaki povod (ma kako to neprimereno i, u ovom slučaju i naročito sad, degutantno bilo) da iskažu ono što oni, kao i oni koje podržavaju, (a koji sami sebe nazivaju opozicijom i nekakvim liderima te opozicije), ističu kao svoj jedini politički program: Mrzim Vučića. Ovo je rekao član Predsedništva SNS Zoran Đorđević. Njegovu izjavu prenosimo u celosti

22.01.2021

11:18

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija