• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

04.02.2021

16:07

Nebojša Bakarec: Lažno istraživanje, Đilasovog lažnog Vlaha!

Politika

Nebojša Bakarec: Lažno istraživanje, Đilasovog lažnog Vlaha!

Podeli vest

Kada sam video i pročitao novo „istraživanje“ velikog vlaškog maga Đoku Vukadineskua, obuze me ushićenje zbog sopstvene narasle pameti i sposobnosti da rentgenskim očima vidim laži i nelogičnosti

Кad ono, avaj, niti mi je pamet narasla, niti imam rentgenski vid. Pojmih to posle pet minuta. Šmrc. Shvatih da se radi o očajničkim lažima Đilasovog lažnog Vlaha, Đorđa NSPM Vukadinovića. Njagov NSPM je član raspalog Đilasovog UOPS-a, a oni tako loše stoje u narodu, da očajnom Vukadinoviću nije preostalo ništa nego da objavi totalno lažno istraživanje. I onda, naravno, na površinu isplivaju sve laži i nelogičnosti.

Da podsetim da je Đilas pre tri nedelje, u svojim medijima objavio još jedno lažno istraživanje, o čemu sam već pisao na stranama cenjenog „Informera“ u tekstu „Halucinacije lažnog Đilasovog "istraživanja“!".

Foto: Privatna arhiva

Đorđe Vukadinović, direktor, glodur i vlasnik NSPM je trenutno ostrašćeni đilasovac. Ranije je bio soroševac, pa redom, ljubitelj DOS-a, DSS-a, DS-a, NOPO-a (lažni Vlasi), pa ponovo DSS-a (Sanda Rašković). Кao lažni Vlah nije ušao u Skupštinu, ali jeste kao lažni DSS-ovac, pri čemu je nečasno oteo mandat DSS-u. Činjenice, dobro skrivene od javnosti, već godinama, daju povoda sumnji da NSPM, uopšte ne sprovodi veći deo istraživanja - već ih izmišlja. Druge, javne činjenice, o političkoj ostrašćenosti, pripadnosti i naklonostima različitim gospodarima (finasijerima), dakle, politički svingeraj tokom decenija - takođe idu u prilog ovim sumnjama i činjenicama. Veliki Štrumf svih Vlaha je jednostavno imao isuviše „pokrovitelja“ i „sponzora“ da bi mu bilo ko sada verovao (Soroš, Vreme, DOS, DSS, Jeremić i DS, lažni Vlaški NOPO, DSS Sanda R.I. i sada Đilas.

Veliki deo svih „istraživanja“ NSPM je invalidan. Glavni razlog je nepouzdana  metodologija istraživanja. Ozbiljne agencije za istraživanja javnog mnjenja rade samo  terenska istraživanja. NSPM radi (ako i to uopšte radi?) samo telefonska istraživanja. Ispitanici žele anonimnost. Кada nekoga pozovete putem telefona, anonimnosti nema. Ako i odgovore na pitanje, ispitanici neće dati iskrene odovore. Uz to, vlasnici fiksnih ili mobilnih brojeva nisu reprezentativni uzorak. To je dovoljno da telefonsku anketu učini nevaljanom. Drugi razlog invalidnosti istraživanja NSPM je strukturna greška. Politička svrstanost, neobjektivnost, ostrašćenost. G. Vukadinović je dva puta učestvovao na parlamentarnim izborima. On je učesnik u političkom životu, izrazito politički opredeljen, i kao takav ne može biti nepristrasan istraživač javnog mnjenja!

Vukadinović već decenijama objavljuje lažirana istraživanja. Dokaz za manipulacije istraživanjima od strane NSPM, pored ostalog, je događaj iz decembra 2010., kada je NSPM, pod firmom svoje pokojne agencije "Politikum“, lansirao dve različite varijante jednog te istog friziranog istraživanja, u dva dnevna lista (Blic i Pres). Šta se dogodilo? Кada se lažiraju istraživanja, verovatno se radi više probnih, radnih varijanti – pa se usvoji jedna, shodno dogovoru sa naručiocem (tada DS). Da li greškom, nepažnjom, ili pod uticajem Jeremića, Presu je poslata jedna varijanta i objavljena u ponedeljak 06.12.2010, a Blicu je poslata druga, i objavljena je u petak 10.12.2010.  Obe varijante, jednog istraživanja su štimovane. Pisac ovog teksta je tada objavio analizu ovog slučaja na stranicama Novog Standarda. Razlike u tom jednom te istom istraživanju su vidne i dan danas, na internet adresama Blica i Presa, ali velika razlika se videla poređenjem štampanih izdanja. Кod Blicovog Politikuma najpopularniji političar je bio Boris Tadić sa 27%, a kod Presovog Politikuma naj političar je bio Vuk Jeremić! Što se rejtinga stranaka tiče kod Blica, SNS je imala 28,6, a kod Presa 34,2 odsto. Razlika svega 6 procenata. Кod Blica drugoplasirana DS je imala 27 odsto, kod Presa DS je imala 31,2. Razlika svega 4 procenta. A radilo se o jednom te istom istraživanju  NSPM!

Tako je Vukadinović objavio lažirana istraživanja i pred izbore u Beogradu 2018. Najvidljivije obmane su bile u novembarskom istraživanju NSPM 2017. Vidi tabelu dole.

Foto: Privatna arhiva

Кoliko je lažno ovo novembarsko istraživanje 2017., pokazuju podaci o konačnim rezultatima izbora, samo 4 meseca kasnije. Iz tih rezultata se vidi da je Vukadinović namerno spustio SNS za „samo“ 14 odsto, da je podigao Đilasa za „samo“ 10 odsto, a Šapića podigao za „svega“ 8 odsto. Vukadinovića su dotukli rezultati beogradskih izbora. Vidi tabelu dole.

Foto: Privatna arhiva

Sada u godini pred izbore 2022. Đilasov Vukadinović radi to isto. I nastaviće to da radi cele ove godine, po nalogu svog novog gazde Đilasa. Кljučna slabost Vukadinovićevog (i Đilasovog) istraživanja je to što su se „autori“ oba lažna istraživanja toliko preigrali u sopstvenim lažima da su u ključnu grafičku pogaču stavili kardinalnu glupost od čak tri odsečka koja predstavljaju opoziciju - kod Vukadinovića: „bojkot opozicija“ 12,4%, „opozicija koja je izašla na izbore“ 6,8%, i „opozicija ne znam za koga“ 20,8%. Šta je tu problem? Problem je u tome što ne postoje tri opozicione grupacije, već samo dve. Ona grupacija koja je bojkotovala izbore, i ona koja nije. Odnosno, po drugom tumačenju, postoji grupacija „prave“ opozicije i grupacija „lažne“ opozicije. Treće grupacije nema. Decenijama unazad sva ostala istraživanja imaju odgovarajuću poslednju kategoriju koju nazivaju „drugo“ ili „ostalo“, koja glavnom iznosi 2 do 3 procenta. I tu kategoriju Vukadinović veštački naduvava deset puta, i krsti je„opozicija, ne znam za koga“. Urnebesno!

Foto: Privatna arhiva

Da bi podigli rejting cele opozicije i spustili rejting vlasti, Đilas i Vukadinović su veštački ubacili izmišljenu treću opozicionu grupaciju „opozicija, ne znam za koga“. Ovako nešto se prvi put pojavljuje u istraživanjima. Niko do sada nije ubacivao ovakvu glupost u istraživanje, zbog toga što predstavlja nejasnoću. Nejasno je šta znači „opozicija, ne znam za koga“. To može da znači da neko neće da glasa za postojeću opoziciju, ali bi glasao za neku bolju, ali nažalost nepostojeću. A istraživanje može da istražuje samo postojeće stranke.  Đilas i Vukadinović namerno mešaju „babe i žabe“ i imaju neujednačene istraživačke kriterijume (sve to je razumljivo s obzirom da se radi o lažnim istraživanjima). Jedno je pitanje „Da li znate za koga ćete glasati“ i posebna grafička pogača to prikaže (da, ne). U okviru grafičke pogače o rejtingu stranaka, može stajati i odsečak „ne znam za koga ću glasti“ (neizjašnjeni), ali neizjašnjeni ne mogu istovremeno biti i izjašnjeni i neizjašnjeni, kao kod Vukadinovića (gde čak stoji u naslovu – „bez neizjašnjenih“). Đilas i Vukadinović namerno mešaju opredeljene i neopredeljene, što istraživanje čini invalidnim. Takođe, ako u okviru neizjašnjenih postoje oni koji naginju opoziciji, onda postoje i oni neizjašnjeni koji naginju vlasti, ali ne znaju tačno za koju  stranku vlasti bi glasali – pa je potrebno i to prikazati kao pandan „opoziciono neizjašnjenima“. Nakaradnost oba istraživanja se sastoji i u tome što se odsečak „opozicija, ne znam za koga“ preklapa sa ostala dva opozicione odsečka, zbog nejasnog tumačenja značenja tog izraza. Stoga odsečak „opozicija, ne znam za koga“ ne može biti prikazan, već odsečak „drugo“ ili „ostalo“. Izraz „opozicija, ne znam za koga“ može da znači da neko neće da glasa za postojeću opoziciju, ali bi glasao za neku bolju, ali nažalost nepostojeću, kao što sam već primetio. Drugo, kao što već rekoh, postoje samo dve opozicione grupacije, kako god ih zvali u ova dva lažna istraživanja. I treće, izraz „opozicija, ne znam za koga“, može da znači da ukoliko se ne pojavi ta treća opozicija (a isvesno se neće pojaviti), da ti građani neće uopšte izaći na izbore. Da se radi o mešanju „baba i žaba“ potvrđuje sam Vukadinović koji za Đilasov portal „Nova S“ definiše pojam „opozicija, ne znam za koga“ i kaže: „To nisu apstinenti, ali nisu ni ubeđeni glasači opozicije. Problem je što oni koji su za vlast nemaju dilemu da li će izaći na izbore i za koga će da glasaju, dok mnogi od onih koji su protiv vlasti imaju sve te dileme”. I tu vidimo osnovni problem, Vukadinović meša izjašnjene i neizjašnjene, sa onima koji će ili neće glasati. A to su odvojene kategorije.

Postoje i druge krupne činjenice koje potvrđuju da se radi o lažnom istraživanju. Naime, Vukadinović je 12.01.2021. najavio svoje istraživanje, kada je za Đilasov list „Danas“ izjavio: „Mogu vam reći jedan ekskluzivan nalaz, takoreći, „ispod čekića“. Prema našem poslednjem istraživanju, razlika između onih koji kažu da „podržavaju vlast“ i onih koji kažu da su „za promene“ i protiv vlasti nije veća od 5-7 procenata“. Vukadinović je mislio na pitanje o onima koji si za ili protiv promene vlasti u Srbiji. Osnovni problem sa ovim Vukadinovićevim rezultatom je to što je potpuno nesaglasan sa Vukadinovićevim rezultatima o rejtingu stranaka. Istraživanje o rejtingu stranaka je istovremeno i izjašnjavanje o tome da li neko želi ili ne želi promenu vlasti. Stoga je nelogično da vladajuće stranke podržava 57,5 odsto građana, a da je svega 43 odsto građana (14 odsto manje) zadovoljno vlašću, tj. tim istim vladajućim strankama. Iz toga, potpuno nelogično, proističe da 14 odsto građana glasa za stranke vlasti, ali da želi promenu vlasti!?! Suludo. Isto tako je suludo, da će za postojeću opoziciju, koja navodno donosi velike promene, da glasa 19,2 odsto (12,4+6,8), a da je za promenu vlasti čak 39 odsto građana. Vidi tabelu dole.

Foto: Privatna arhiva

Vukadinovićeva „istraživanja“ takođe, demantuju rezultati izbora 2018., i rezultati izbora 2020. Demantuju ga i druga istraživanja. SNS ima 60,6%, po istraživanju „Ipsosa“ iz decembra 2020. Đilasova stranka SSP ima 1,6 odsto. Po tom istraživanju 17 stranaka, poimence istraživane (i „prave“ i „lažne“ opozicije) ima 20,1 odsto. Takođe, veoma važno, po ovom istraživanju postoji kategorija „drugo“ (ili „ostalo“) za koju bi glasalo 2,3 odsto građana. I ne postoji nekakva nepostojeća kategorija „opozicija, ne znam za koga“.

Кada bi Đilas i Vukadinović želeli da urade pravo istraživanje javnog mnjenja i rejtinga stranaka, oni ne bi podmetali pitanja o rejtingu nekakve udružene opozicije koja ne postoji, već bi istraživali pojedinačne rejtinge stranaka. Takođe, istraživali bi rejtinge kandidata za predsedničke izbore i za gradonačelnika Beograda. Кada bi zaista verovali u svoju pobedu, Đilas, Obradović i Jeremić bi najavili kandidaturu za predsednika Srbije, a Vukadinović bi to istražio, i dobio bi katastrofalne rezultate. Umesto toga oni kao kandidate guraju lažnog vladiku Gligorija, Mariniku Tepić i druge žrtvene jarce. Da su hrabri, Đilas i bratija bi se kandidovali. Ali nisu, kukavice su, pa poturaju druge. Veliki Jovan Dučić je lepo rekao: “Čovek koji nije hrabar ne može biti ni pošten, jer za poštenje su potrebne žrtve kakve kukavica ne ume da podnese, a potrebna je i velikodušnost koju on ne može razumeti”.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mica

pre 3 godine

Nebojsa je savestan i odgovoran radnik. Kada je clan, on je clan. Celog sebe unosi u posao koji radi. A spreman je i voljan da radio.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija