• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.02.2021

18:49

OVO JE VEST DANA! Dok mediji bruje o 100 dana Vlade, svima je promakla ODLUKA KOJA SPASAVA ŽIVOTE!

Politika

OVO JE VEST DANA! Dok mediji bruje o 100 dana Vlade, svima je promakla ODLUKA KOJA SPASAVA ŽIVOTE!

Podeli vest

Lečenju obolelih od retkih bolesti namenjeno je u 2021. godini tri milijarde dinara iz budžeta, odlučila je danas Vlada Srbije, a što je najveći iznos do sada za ove namene

S obzirom na to da je lečenje ovih lica jedan od prioriteta Vlade Srbije, obezbeđen je kontinuitet izdvajanja iz budžeta u poslednjih osam godina, navedeno je u saopštenju sa sednice Vlade.

- Prvi put za lečenje retkih bolesti izdvojena su sredstva iz budžeta 2012. godine, kada je obezbeđeno 130 miliona dinara za terapiju osam pacijenata. U 2020. godini od ovih bolesti lečeno je 325 pacijenata, za šta je izdvojeno ukupno 2,4 milijarde dinara. Rekordnim izdvajanjem za ovu godinu, država će obezbediti skoro 24 puta više novca u budžetu u odnosu na 2012. godinu. Sredstva su namenjena za obolele koji se već nalaze na terapiji, ali i one koji lečenje tek započinju, podseća se u saopštenju.

Od 2012. do 2019. godine broj obolelih koji se leče iz sredstava budžeta povećan je oko 25 puta (sa osam pacijenata u 2012. godini na 200 pacijenata u 2019. godini), dok je broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan sa dva na 19 različitih vrsta retkih bolesti.

Šta je još izglasano


Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, a najvažnija izmena odnosi se na promenu termina „nezakonito stečena imovina” u „imovina na koju se utvrđuje poseban porez - kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom „imovina proistekla iz krivičnog dela”.

Promena se odnosi i na dodavanje izraza „izdaci za privatne potrebe fizičkog lica” koji je definisan kao izdaci koje je fizičko lice imalo za privatne potrebe, a radi utvrđivanja porekla prihoda koje je steklo fizičko lice, a nije ih potrošilo na sticanje imovine.

Radna grupa 

Na sednici je doneta odluka o formiranju Radne grupe za izradu predloga Strategije razvoja startap ekosistema Srbije od 2021. do 2025. godine.

Donošenjem Strategije, razvoj startap ekosistema postavlja se na formalnu i sistemsku osnovu, a za cilj ima ekonomski razvoj, rast BDP-a, rast izvoza i veću zaposlenost u našoj zemlji, navedeno je u saopštenju.

Radna grupa će tokom narednih šest meseci raditi na izradi predloga Strategije koja će obuhvatiti prioritetne politike za ubrzan razvoj startap ekosistema sa akcentom na povećanje broja i kvaliteta startapa kroz oblasti javnih i privatnih investicija, omogućavanja pristupa preduzetničkom kapitalu, kao i poboljšanja lokalne i regionalne povezanosti domaćeg startap ekosistema.

Radnu grupu čini 38 članova, predstavnika državnog, civilnog i privatnog sektora koji će zajedničkim radom, koristeći svoje znanje i iskustvo iz domaćeg i inostranih startap ekosistema, doprineti sadržaju i kvalitetu Strategije.

Predsedavaće direktor nevladine i neprofitne organizacije Inicijativa ”Digitalna Srbija“ Nebojša Ðurđević, a među članovima su predstavnici relevantnih ministarstava i drugih državnih institucija, uključujući Fond za inovacionu delatnost, sva četiri naučno-tehnološka parka, NBS i Kancelariju za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Foto: informer/novak đurović

Vlada Srbije


U rad grupe biće uključena i Svetska banka, Privredna komora Srbije, pet IKT klastera, kao i predstavnici civilnog sektora koji se bave ovom oblasti - uključujući ICT Hub, Impact Hub, Srpsku blokčejn inicijativu i NALED.

U ime Inicijative ”Digitalna Srbija” i organizacije Serbian Entrepreneurs u radnoj grupi biće i uspešni tehnološki preduzetnici kao što su Igor Bogićević, Zoran Vasiljev i Tihomir Bajić.

Vlada je danas donela još i odluku o formiranju Radne grupe za izradu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i povezivanje sanitarnih mreža.

Prečišćavanjem otpadnih voda umanjiće se izloženost populacije bolestima koje se prenose vodom i zaštititi trenutne ekonomske aktivnosti povezane sa vodnim resursima. Program će na ovaj način unaprediti opštu životnu sredinu i poboljšati komunalne usluge, čime će se direktno smanjiti zagađenje površinskih i podzemnih voda i očuvati vodni resursi, kao i biodiverzitet i ekosistemi koji zavise od tih površinskih voda.

Odlučeno je i da se obrazuje Nacionalni savet za zaštitu potrošača, koji će kao stručno savetodavno telo raditi na unapređenju sistema zaštite potrošača. U tom cilju biće usaglašen rad relevantnih činioca - nadležnih institucija, nevladinog sektora i stručnjaka iz ove oblasti.
 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija